Гняв в Кремъл, надушват голяма американска провокация

Администрацията на Байдън се готви да увеличи вида на оръжията, предлагани на Украйна

Гняв в Кремъл, надушват голяма американска провокация | StandartNews.com

Русия се надява, че "здравият разум ще надделее" и САЩ няма да изпратят на Киев ракети с голям обсег, заяви посланикът на Москва във Вашингтон Анатолий Антонов. Той бе помолен да коментира появилата се в американски медии информация, че Белият дом се готви да достави на Украйна ракетни системи за залпов огън, предаде ТАСС.

"Подобна информация трябва да бъде внимателно проверена. В момента изхождаме от изявлението на говорителя на Пентагона Джон Кърби, че окончателно решение по този въпрос не е взето. Надяваме се, че здравият разум ще надделее и Вашингтон няма да предприеме подобна провокативна стъпка", заяви руският дипломат, цитиран на страницата на посолството в Телеграм.

Си Ен Ен съобщи по-рано, позовавайки се на неназовани представители, че администрацията на Джо Байдън се готви да увеличи вида на оръжията, които предлага на Украйна, като изпрати усъвършенствани ракетни системи с голям обсег на действие.

Администрацията е склонна да изпрати системите като част от по-голям пакет от военна помощ и помощ за сигурността на Украйна, който може да бъде обявен още следващата седмица, твърдят източниците на телевизията.

Високопоставени украински представители, включително президентът Володимир Зеленски, през последните седмици молят САЩ и техните съюзници да им предоставят ракетни системи за залпов огън. Произведените в САЩ оръжейни системи могат да изстрелват ракети на стотици километри - много по-далеч от която и да е друга от системите, с които Украйна вече разполага. Според украинците това би могло да промени хода на войната. Друга система, която Украйна иска, е системата за залпов огън с висока проходимост (HIMARS).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай