Германия зарадва Зеленски. Извънредна новина

Олаф Шолц изпраща голяма помощ

Германия зарадва Зеленски. Извънредна новина | StandartNews.com

Германия зарадва украинския президент Володимир Зеленски. Кавцлерът Олаф Шолц се е съгласил да се предадат бойни танкове Leopard на Украйна след месеци на спорове със съюзниците. Става дума за поне една рота от машините „Леопард 2A6“.

Според германското издание Spiegel страните от Запада "по всичко личи" ще подкрепят това решение на Берлин.

Bloomberg на свой ред писа, че Германия планира да подкрепи молбата на Полша за изпращане на рота танкове в Украйна утре, 25 януари.

Според германски медии германският канцлер Олаф Шолц е решил да позволи и на други държави като Полша да направят това, съобщи още „Шпигел“.

Други съюзници, например в Скандинавия, възнамеряват да се присъединят към Германия и да доставят свои танкове „Леопард“ на Киев, съобщава изданието.

Танковете вече са започнали да пристигат от складовете на Бундесвера. Възможно е в средносрочен и дългосрочен план да бъдат подготвени за транспортиране и други германски бойни танкове.

Според "Шпигел" решението на германското правителство очевидно е било предшествано от интензивни консултации между ФРГ и други украински съюзници. Те са продължили няколко дни. Според информацията са проведени преговори, включително със САЩ.

На 18 януари германският канцлер Олаф Шолц и президентът на САЩ Джо Байдън са провели телефонен разговор. Шолц е заявил, че би се съгласил да предаде танкове на Украйна, ако САЩ започнат да доставят M1 Abrams.

Днес „Уолстрийт Джърнал цитира източници от Пентагона и Белия дом, според които администрацията на президента на САЩ е склонна да приеме решение за изпращане на Украйна на 10 до "значителен брой" танкове M1 Abrams.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай