Германия с ключов ход срещу Путин

Президентът изтъкна, че е "от решаващо значение да продължим да засилваме устойчивостта на Република Молдова"

Германия с ключов ход срещу Путин | StandartNews.com

Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, който пристига днес на посещение в Румъния по покана на президента Клаус Йоханис, даде интервю за румънския вестник "Адевърул", в което коментира двустранните отношения и ситуацията със сигурността след руската инвазия в Украйна.

Щайнмайер изтъкна, че Германия и Румъния са партньорки в ЕС и НАТО и имат тясно сътрудничество, базирано на доверието. Той напомни, че тази година се навършват 30 години от подписването на споразумението за партньорство между двете страни на 21 април 1992 г. в Букурещ.

На въпрос какво могат да направят Германия и Румъния, за да окажат по-голяма помощ на Украйна и да увеличат солидарността в рамките на НАТО и ЕС, германският президент напомни за вече наложените строги санкции срещу Русия и работата върху нов пакет санкции.

"Германия подкрепя Украйна финансово, хуманитарно и военно: федералното правителство одобри миналата седмица доставката на тежки оръжия. Знам, че и Румъния вече предложи съществена помощ и че ще продължи да помага. Москва беше изненадана от нашето единство в реакциите на тази брутална война, започната от Русия. На това единство се базира нашата сила", посочи Щайнмайер.

Той също така изрази "голямата си признателност и респект" към правителството и гражданите на Румъния за помощта, осигурявана на украинските бежанци.

Изданието напомня, че Германия получи сериозни критики заради благосклонната си към Русия външна политика, която и самият Щайнмайер определи като грешка, предава БТА. След началото на войната Германия обяви промяна в политиката си спрямо Русия, но въпреки това посещение на германския президент в Киев беше отхвърлено от украинската страна. По думите на Щайнмайер обаче това решение на Киев не променя солидарността на Германия с Украйна.

"Отказът на президента (Володимир) Зеленски да ме приеме е украинско решение, с което се запознах. Оставам на мнението, което заявих вече в деня на отказа: това решение не променя с нищо нашата солидарност с хората от Украйна. Подкрепяме Украйна с цяло сърце и с обединени сили: политически, финансово, хуманитарно и особено военно", посочи държавният глава.

По отношение на степента на готовност на Германия да се откаже от вноса на енергия от Русия, Щайнмайер заяви: "Ще се откажем напълно от вноса на въглища, петрол и газ от Русия. Сега е важно да приложим това решение възможно най-скоро. В този смисъл водим дискусии с нашите партньори от Европа, защото искаме да направим тази стъпка заедно".

Той напомни, че Германия подкрепя плана на Европейската комисия за намаляване на зависимостта от руския газ с две трети до края на тази година и за пълното ѝ премахване до 2024 г.

"Германия иска да спре вноса на въглища от Русия до месец август и да се откаже от руския петрол до края на годината, както и от газа от Русия през 2024 г. (...) Търсим други доставчици и други възможности за внос. Също така ускоряваме енергийния преход към възобновяеми източници", посочи той.

На въпрос как смята, че трябва да реагират НАТО и ЕС, ако и други страни, например Република Молдова, бъдат заплашени от Русия, Щайнмайер изтъкна, че е "от решаващо значение да продължим да засилваме устойчивостта на Република Молдова". Той напомни за създадената по инициатива на външните министри на Германия, Румъния и Франция "Платформа за подкрепа на Молдова" и отбеляза, че 45 делегации от 36 страни и 9 международни организации и финансови институции са изразили подкрепата си към страната.

"Що се отнася до искането за присъединяване (към ЕС) на Украйна, Грузия и Република Молдова, европейската комисия подготвя становище, което ще представи на Съвета, а той трябва да определи следващите стъпки. За момента се концентрираме върху конкретни мерки за подкрепа", посочи още германският президент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай