Ето кой е взривил Кримския мост

Това съобщава New York Times (NYT)

Ето кой е взривил Кримския мост | StandartNews.com

Властите в Киев потвърдиха, че Украйна е замесена в експлозиите на Кримския мост. Това съобщава New York Times (NYT).

Високопоставен украински служител потвърди руските съобщения, че Украйна стои зад атаката. Служителят, пожелал анонимност поради забраната на правителството да обсъжда експлозията, добави, че украинските служби за сигурност са организирали експлозията с помощта на бомба, натоварена в камион, който се е движил през моста, пише US изданието.

Междувременно Украйна пое отговорност за атаката на Кримския мост. 

Мостът беше взривен на 8 октомври, след което руският президент Владимир Путин спешно свика правителствена комисия по този инцидент. Първите резултати от проверката на Кримския мост се очакват на 9 октомври.

В неделя руски водолази трябва да проверят щетите, нанесени от мощния взрив на мост над Крим, който е престижен символ на анексирането на полуострова от Москва и ключов път за снабдяване на силите, воюващи в Южна Украйна.

Руският вицепремиер Марат Хуснуллин заяви, че водолазите ще започнат работа в 6 ч. сутринта (03 ч. по Гринуич), като се очаква по-подробното проучване над ватерлинията да приключи до края на деня, съобщиха местните информационни агенции, предаде „Ройтерс“.

Русия завзе Крим от Украйна през 2014 г. и 19-километровият Кримски мост, свързващ региона с транспортната ѝ мрежа, беше открит с големи фанфари четири години по-късно от президента Владимир Путин.

Киев настоява руските сили да напуснат черноморския полуостров, както и украинската територия, която завзеха при инвазията, започната от Путин през февруари.

Мостът е основна артерия за руските сили, които контролират по-голямата част от Херсонската област в Южна Украйна, и за руското военноморско пристанище Севастопол, чийто губернатор каза на местните жители: „Запазете спокойствие. Не изпадайте в паника.“

В събота Путин подписа указ за по-строга охрана на моста, както и на инфраструктурата, доставяща електричество и природен газ на Крим, и разпореди разследване.

„Руснаците могат да го възстановят, но не могат да го защитят, докато губят войната“, каза политическият анализатор Джеймс Никси от британския мозъчен тръст „Чатъм хаус“.

Ограниченото движение по пътищата беше възобновено около 10 часа след експлозията, а руското министерство на транспорта разреши възобновяването на железопътния трафик.

В югоизточния украински град Запорожие, намиращ се само на 125 км от най-голямата в Европа атомна електроцентрала, държана от Русия, нощният руски обстрел причини десетки жертви, съобщиха от въоръжените сили на Украйна.

„Информацията за жертвите се изяснява, но вече се знае за десетки загинали или ранени“, съобщи централното командване на армията на страницата си във Facebook.

„Честит рожден ден“

Взривът на моста в Керч стана ден след 70-ия рожден ден на Путин, което съвпадна с третото за една седмица назначение на висш военен в Русия. Той назначи генерала от военновъздушните сили Сергей Суровикин за ръководител на усилията за инвазия.

Украинският президент Володимир Зеленски не спомена за взрива във видеообръщение в събота, като каза само, че времето в Крим е облачно.

„Но колкото и да е облачно, украинците знаят, че нашето бъдеще е слънчево“, добави той. „Това е бъдеще без окупатори, на цялата ни територия, особено в Крим“.

Ръководителят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна публикува в социалните мрежи видео на моста заедно с видео на Мерилин Монро, която пее „Честит рожден ден, г-н президент“.

Откакто войната започна на 24 февруари, украинските официални лица редовно намекваха, че искат да разрушат моста. Пощенската служба на Украйна заяви, че ще отпечата специална марка.

„Несъмнено сме свидетели на началото на мащабни негативни процеси в Русия“, заяви в коментар съветникът на Зеленски Михайло Подоляк, като обвини за това боричканията в обкръжението на Путин и приписа взрива на руски оператори.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че реакцията на Киев на разрушаването на гражданската инфраструктура „свидетелства за терористичния му характер“.

Националният антитерористичен комитет на Русия съобщи, че товарен камион се е взривил на пътното платно на моста в 6:07 ч. (0307 GMT). Той съобщи, че два пояса от пътния мост са се срутили частично, но че арката, която обхваща канала, през който пътуват корабите между Черно и Азовско море, не е повредена.

Министърът на извънредните ситуации Александър Куренков заяви пред държавната информационна агенция ТАСС, че бързата мисъл на железопътните работници, които са отцепили горящите вагони с гориво, е предотвратила разпространението на пожара.

Снимки показаха, че половината от пътното платно е взривено, а другата половина е все още прикрепена.

Въпреки че взривът „няма да се отрази много на снабдяването на армията“, ще има проблеми с логистиката за Крим, заяви в публикация в социалните мрежи Кирил Стремусов, назначен от Русия заместник-управител на Херсонска област. Кадри в социалните мрежи показват, че едната лента на моста буквално е под водата – как това няма да се отрази на снабдяването на армията и лъжат ли руските власти, за да опитат да минимизират щетите, са въпроси, които не изискват сериозен отговор, тъй като той е очевиден. Редно е да се отбележи, че въпросните кадри не разпространени от украинските военни, тъй като те нямат достъп до мястото, а от цивилни лица.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай