ЕС замразява сметките на Путин и Лавров, ще могат ли да пътуват

Брюксел налага нови санкции на Русия

ЕС замразява сметките на Путин и Лавров, ще могат ли да пътуват | StandartNews.com

Европейският съюз ще замрази банкови сметки на руския президент Владимир Путин и на външния министър Сергей Лавров.

Няма обаче да им бъде налагана забрана за пътуване в ЕС, "защото искаме да съхраним възможността за преговори, с които да сложим край на насилието", каза австрийският външен министър Александър Шаленберг непосредствено преди срещата с европейските си колеги, която започна късния следобед в Брюксел, съобщи БНР.

Австрийският канцлер Карл Нехамер допусна изключване на руските банки от системата SWIFT, при условие че в Евросъюза има единство по този въпрос.

Към изключване от SWIFT, петролно ембарго и пълна изолация на Русия подкани по-рано днес украинският президент Володимир Зеленски.

Санкциите срещу руския лидер не бяха сред договорените от европейските лидери тази нощ.

"Газпром" е сред големите руски компании, на които ще бъде орязан достъпът до западните финансови пазари, но самите енергийни доставки няма да бъдат засегнати.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обобщи какви ще са санкциите:

"На прицел са 70 на сто от руския банков пазар, както и ключови държавни фирми, в това число - в сферата на отбраната. Тези санкции ще увеличат разходите по заемите на Русия, ще повишат инфлацията и постепенно ще подкопаят руската индустриална база. На прицел е и руският елит, чиито депозити пречупваме, така че повече да не могат да крият парите си".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай