Една година война: Подкрепа за Украйна, нови санкции за Русия

Съюзниците на страната обещаха да продължат подкрепата си за Киев

Една година война: Подкрепа за Украйна, нови санкции за Русия | StandartNews.com

Точно преди една година, на днешния ден, Русия осъществи безпрецедентна и с нищо не провокирана военна агресия срещу Украйна. Съюзниците на страната обещаха да продължат подкрепата си за Киев.

На фона на продължаващите битки в източната и южната част на Украйна, съюзниците на страната по света показаха подкрепата си на първата годишнина от инвазията на Русия, предаде БНР

Париж освети Айфеловата кула в цветовете на украинското знаме - синьо и жълто, а хора, наметнати с украински знамена, се събраха на бдение в Лондон.

В Брюксел сградите на Европейския съюз бяха осветени с цветовете на страната-жертва. Общото събрание на ООН прие с огромно мнозинство резолюция, с която за пореден път настоява Русия незабавно да прекрати войната. Украинският президент Володимир Зеленски приветства вота.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви по повод годишнината, че войната трябва да бъде доведена до такъв край, че да бъде прекъснат завинаги целият "цикъл на руска агресия", започнал още с нападението срещу Грузия преди 15 години.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан заяви, че САЩ ще предоставят на Украйна допълнителна военна помощ в размер на 2 милиарда долара и каза, че по-късно днес от Г-7 ще обявят нови санкции, които ще засегнат и държави, които помагат на Москва, заобикаляйки санкциите срещу нея.

Съединените щати ще наложат свой мащабен нов пакет от санкции срещу Русия, който ще бъде обявен днес.

В интервю за обществената телевизия ZDF, канцлерът на германия Олаф Шолц заяви,  че "президентът на Русия Владимир Путин трябва да разбере, че военните му цели в Украйна са непостижими".

Шолц изрази опасение, че конфликтът ще е продължителен, но беше категоричен, че Германия и въобще Западът ще подкрепят Киев колкото е необходимо, без това да доведе до разрастване на конфликта. Доставка на изтребители "към момента няма никакъв смисъл", заяви Шолц.

Председателят на комисията за външна политика в Бундестага Михаел Рот заяви, че войната в Украйна няма да приключи скоро. Според него мирни преговори на този етап биха означавали само, че Киев се предава на Русия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай