"Джавелин" - голямото копие на Байдън срещу Кремъл

Коалицията в Берлин - разделена като нашата

"Джавелин" - голямото копие на Байдън срещу Кремъл | StandartNews.com
  • Танкове, ракети и боеприпаси за Киев
  • Коалицията в Берлин - разделена като нашата

 

Досега НАТО не доставяше тежко въоръжение на Украйна заради опасения от руска агресия към Алианса. Със старта на офанзивата в Донбас обаче част от държавите загърбиха тези страхове, тъй като запазването на суверенитета на Украйна може да бъде решено при сраженията в региона.

Чехия доставя танкове

Правителството в Прага беше сред първите, които изпратиха оръжия в Украйна. Още в началото на януари, когато руските войски се струпваха по украинската граница, Чехия достави боеприпаси за пушки и танкови снаряди, които съответстват на съветските оръжейни системи, с които много от бившите държави от Варшавския договор все още разполагат. Очевидно Чешката република е и първата страна, която вече е предала на Украйна танкове от тези запаси, включително бойните Т-72.

Полша искаше да даде МиГ-29

Намерението на Полша от началото на март да снабди Украйна с изтребители МиГ-29 беше осуетено от съюзниците є от НАТО. В началото на април Варшава повдигна въпроса за разполагането на американски ядрени оръжия в страната. Сега тя обещава и допълнителни доставки на тежки оръжия, но Варшава вече e по-предпазлива по отношение на подробностите. Държавите от бившия Източен блок разполагат с изтребители МиГ-29, които украинските пилоти също могат да пилотират. Междувременно полският премиер Матеуш Моравецки съобщи, че страната му е изпратила танкове в Украйна.

Словения чака Германия

Любляна е готова да предостави на Киев танкове от съветските запаси. В замяна Германия предлага на страната пехотни и разузнавателни танкове „Мардер“ и „Лукс“. Словения обаче настоява за по-модерни модели, които са наследници на предложените – „Пума“ и „Боксер“, както и за замяна на основните бойни танкове с германските „Леопард 2“.

Турски дронове

През последните години Турция е продала на Украйна поне 20 бойни и разузнавателни дрона  „Байрактар“, модел TB2. Макар че доставките не са свързани с руската инвазия, те всъщност са сред малкото тежки нападателни оръжия, които са предоставени на Украйна от държава от НАТО и изиграха решаваща роля при унищожаването на крайцера „Москва“ в Черно море.

Германия със соломоновско решение

Германското правителство до 26 април отказваше да доставя тежки оръжия на Украйна. Вместо това федералното правителство предлага на Киев противотанкови оръжия, гранати, дронове, защитно оборудване и боеприпаси. Най-тежкото оръжие, което Германия обещаваше, са дванадесет минохвъргачки с калибър 120 милиметра и максимален обсег на стрелба почти 7,5 километра. 100 броя стари танка тип „Мардер“ може да дари на Украйна незабавно германската оръжейна фирма „Райнметал“. Тя ще ги ремонтира и обнови. За трансфера обаче е необходимо да има разрешение от германското правителство. Кабинетът в Берлин е обявил, че ще реши какво да какво ще се предприеме с тези танкове в най-скоро време. Ситуацията наподобява нашата с обратен знак: канцлерът социалдемократ Олаф Шолц отказва тежки оръжия на Украйна, докато другите участници в коалицията – зелените и либералите, настояват Киев да получи това, от което се нуждае Накрая Берлин взе соломоновско решение - да даде на Киев 50 самоходни зенитни установки "Гепард", които са излезли от употреба преди 10 г., но ще бъдат ремонтирани. Министърът на отбраната Кристине Ламбрехт оповести решението на форума в американската военновъздушна база "Рамщайн", където САЩ събраха представители от 40 държави за ускоряване на военната помощ за Украйна. Машините притежават радарни системи с обсег от 15 км и могат да действат автономно през деня и през нощта. С тях могат да се парират удари на бойни самолети, на ракети и на дронове.

Другите

Докато Италия и Франция например не са направили публично изявления за доставките на оръжие за Украйна, други държави от НАТО като Белгия, Норвегия и Канада вече обявиха доставката на тежки оръжия, без да дават конкретни факти. Британският министър-председател Борис Джонсън спомена ракети за нападения срещу морски цели, а холандският му колега Марк Рюте говори за бронирани бойни машини.

САЩ дават лъвския пай

Досега най-голям принос за оборудването на украинската армия има САЩ. От началото на войната Вашингтон е отделил около 2,5 милиарда долара за тази цел. Благодарение на преносимата противотанкова ракета „Джавелин“   украинските защитници успяха да унищожат безброй руски танкове. Експертите обаче твърдят, че тези системи са неподходящи за битки на открит терен, като тази, която се води в Донбас. Пентагонът обяви, че ще достави в най-кратък срок 18 полеви оръдия с 40 000 муниции, 300 дрона „Суичблейд“ и 300 бронирани машини, както и 11 транспортни хеликоптера МИ-17 руско производство. Твърди се, че първите частични доставки вече са пристигнали на фронта. САЩ изпращат допълнителна военна помощ за Украйна в размер на 800 млн. долара, обяви президентът Джо Байдън в изказване от Белия дом, като обясни, че този нов пакет включва тежки артилерийски оръжия, десетки гаубици - оръжия с по-дълъг обсег - и 144 000 боеприпаса.

Като подчерта важността на помощта за Украйна, Байдън перифразира известен цитат на бившия президент Теодор Рузвелт: „Понякога ще говорим тихо и ще носим голямо копие, защото изпращаме и много от тях“. Президентът имаше предвид противотанкова ракета „Джавелин“, която САЩ са предоставили на украинската армия.

Противогази от ЕС

От началото на войната ЕС е отделил 1,5 млрд. евро, с които да се финансират „лични предпазни средства, комплекти за първа помощ и гориво, както и военно оборудване и платформи, с които може да се използва смъртоносна сила за целите на отбраната“ за Украйна. Тежките оръжия, които много държави от Съюза искат да започнат да доставят, не могат да бъдат финансирани с тези средства.

Изтребителите увиснаха

Тези дни говорителят на Пентагона Джон Кърби обяви, че Украйна е получила изтребители МиГ-29 от други бивши държави от Варшавския договор. После Кърби се отметна от това изявление: всъщност са доставени само резервни части за ремонт на повредените самолети.

Въпреки това продължава дебатът дали МиГ-29 от Полша, Румъния и България трябва да бъдат доставени на Украйна. Украинските пилоти могат да летят с тези самолети, без да е необходимо да бъдат обучени. Междувременно Словакия дари своята система за противовъздушна отбрана С-300 на Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай