Денят Х! Шойгу каза кога свършва войната

Руският министър на отбраната с важен конферентен разговор

Денят Х! Шойгу каза кога свършва войната | StandartNews.com

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви докога ще продължава войната в Украйна. Изявлението му обаче не говори за нищо добро.

"Специалната военна операция ще продължи до пълното изпълнение на задачите, поставени от върховния главнокомандващ", е заявил тази сутрин Шойгу в конферентен разговор в Министерство на отбраната, предаде ТАСС. Агенцията не уточнява кои са били събеседниците на министъра. Думите му обаче светкавично бяха изтълкувани като втвърдяване на руската позиция.

Връщането към "пълно изпълнение на задачите" става ден след обявяването на победа в Лисичанск и след като президентът Владимир Путин едновременно поиска да се даде почивка на силите в ЛНР и зададе задача за продължаване на операцията по зададените цели в останалите направления.

Шойгу отговаря на въпроса за наборните военнослужещи и за пореден път заявява, че наборници не се изпращат в зоната на "специалната военна операция".

От началото на руската военна агресия в Украйна досега целите на Москва неведнъж се променяха - от пълна "денацификация" до "освобождаване" на двете сепаратистки републики ЛНР и ДНР и/или евентуално прокарване на сухопътен коридор до Крим.

В момента под най-силен натиск се намира Славянск, а руската армия продължава настъплението си източно от Бахмут в Донецка област. Руските войски укрепват контрола си върху завзетата територия край Северодонецк и Лисичанск. Според кмета на Северодонецк руската армия се опитва да замени местните власти със своя администрация.

Осигуряването на мирен живот в контролираните от Русия територии ще продължи, заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу и уверява, че руските войски оказват всестранна подкрепа на населението на освободените градове.

Шойгу подчерта, че днес основните приоритети на руските въоръжени сили са опазването на живота и здравето на подчинените им военнослужещи и премахването на заплахите за сигурността на цивилното население. Той  припомни, че руските въоръжени сили заедно с частите на народната милиция на Донецката и Луганската народна република продължават специалната военна операция. Луганската народна република е напълно освободена. Само през последните две седмици 670 кв. км от територията на страната бяха взети под контрол.

По данни на руското МО Украйна вече е получила над 28 000 тона военни доставки от западни страни. "Колективният Запад иска да удължи конфликта в Украйна, затова продължава да извършва мащабни доставки на оръжие за Киев." Но Шойгу посочва и че част от оръжията вече се разпространяват на черния пазар и в региона на Близкия изток.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай