Вторник,

Близък до Путин генерал с изненадващо признание

От: Редакция -
27513
Близък до Путин генерал с изненадващо признание
A
A
A

Един от най-близките сътрудници на руския президент Владимир Путин - началникът на Националната гвардия Виктор Золотов направи изненадващо признание.

Той  разкри, че "специалната военна операция" на Русия в Украйна не се е развила толкова бързо, каквото е било желанието на Кремъл. Това е най-силното публично признание, дошло досега от Москва, че нещата не вървят по план, аъобщи Ройтерс.

Золотов се изказа по време на църковна служба, водена от патриарх Кирил. Той хвърли вината за по-бавния от очакваното напредък върху „крайнодесни украински сили“, които се криели зад цивилните, обвинение, повтаряно многократно от отговорни лица в Русия.

Думите на Золотов са в противоречие с твърдение, направено в петък от руския министър на отбраната Сергей Шойгу, който каза на Путин, че „всичко върви по план“, припомня Ройтерс.

"Бих искал да кажа, че да, не всичко върви така бързо, както бихме искали", каза Золотов, който е отговарял за личната сигурност на Путин, а думите му бяха публикувани на сайта на Националната гвардия. „Но вървим към целта си стъпка по стъпка и победата ще е наша", добавя още Золотов.

САЩ и европейските им съюзници квалифицираха нашествието на Путин в съседна Украйна като заграбване на земя в имперски стил, което до момента се изпълнява незадоволително, защото Москва е подценила украинската съпротива и западната решимост да накаже Русия, отбелязва "Ройтерс".

Националната гвардия, която сега е оглавявана от Золотов, е на пряко подчинение на президента и нейни сили също са разположени в Украйна. Гвардията е вид вътрешна военна структура, която включва полицията за борба с безредици и други сили, посочва Ройтерс.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com