Българите научават за войната в Украйна от клюки, не вярват на Киев

Около 1/3 от участниците в проучване на Естат считат, че режимът в Киев е фашистки

Българите научават за войната в Украйна от клюки, не вярват на Киев | StandartNews.com

Над две трети (68%) от българите искат неутралитет в конфликта в Украйна, сочи проучване на агенция "Естат". Социологът Иво Желев сподели пред НоваНюз, че сред част от гражданите има и страх от глобален конфликт.

"Близо 33% намират информацията за необективна. Голям процент от хората се информират от клюки", обобщи Желев. Той допълни, че около 1/3 от участниците в проучването считат, че режимът в Киев е фашистки, а убийствата на мирни хора в Украйна са инсинуация на украинските служби.

"13,1% казват, че използването на ядрено оръжие от Русия е оправдано, ако е застрашена нейната сигурност", подчерта социологът.

"От друга страна има хора, които стискат палци на Русия. Само 7% обаче открито се обявяват за подкрепа за Русия, а 21% за Украйна", посочи той.

По думите на Желев подкрепящите Русия не са насилници, просто имат своята мотивация. "Промяната преди 32 години раздели хората на проспериращи на аутсайдери. Хората с нисък образователен статус правят напук и подкрепят неконструктивните гледни точки, защото не са доволни живота си. Те смятат, че предишният режим е по-благоприятен за тях", смята социологът.

Според блогъра Радослав Бимбалов има жертва и насилник е, затова е човешко да застанеш на страната на жертвата. "Осъзнахме, че много българи лесно застават на другата страна. Когато се отдръпнеш от жертвата и вземеш неутрална позиция, се приближаваш до насилника. Това се случва по техни лични подбуди или от наивност", смята той. И допълни, че по върховете на държавата има хора, адмириращи проруското поведение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай