Българи са блокирани в Москва. Ще могат ли да се приберат?

Подготвя се извозването им по сухопътна линия в посока най-близките държави

Българи са блокирани в Москва. Ще могат ли да се приберат? | StandartNews.com

50 българи са блокирани в Москва, тъй като България затвори въздушното си пространство за самолети на руската федерация и Русия въведе реципрочна мярка, съобщи на брифинг министърът на външните работи Теодора Генчовска.

Инструктирали сме посолството на България в Москва да осигури настаняване на тези граждани в хотел, като паралелно с това се подготвя извозването им по сухопътна линия в посока най-близките държави - по всяка вероятност Латвия и Естония, предстои това да бъде уточнено, посочи министърът. 

По темата с Украйна тя съобщи, че ректорът на Техническия университет в София е предложил да осигури допълнителен прием на студенти и ученици от Украйна, като за целта ще бъде поискано увеличаване на квотите за приемане на желаещите студенти и ученици. Ректорът предложи те да бъдат настанени в общежития, но това тепърва ще бъде обсъдено в Министерския съвет, каза Генчовска.

Тя каза, че още на последния Съвет на външните министри на ЕС е имало включване на министъра на външните работи на Украйна, който е отправил призив към всички страни-членки да подпомогнат Украйна с хуманитарна помощ. От вчера БЧК пое инициативата, създадена е организация, цялата номенклатура с исканията е на сайта на външно министерство, информира министърът. Българската държава ще осигури транспорта на хуманитарната помощ до границата с Румъния и там вече румънските власти ще я придвижат до Украйна.

На въпрос за евакуацията на българите от Киев Генчовска каза, че автобусите се намират още извън Киев, тъй като в украинската столица все още има комендантски час и на този етап извеждането на българите от там е невъзможно. Ще определим събирателен пункт за нашите граждани в Киев, веднага когато това е възможно, каза външният министър.

Попитана искана ли е от страната ни военна помощ от Украйна, Генчовска каза, че има нота, която е била връчена от украинския посланик у нас на Министерството на отбраната с изброяване на номенклатура. Колегите от Министерството на отбраната работят по нея, предполагам, че в най-скоро време ще бъде взето решение какво точно ще бъде доставено на Украйна, каза още външният министър.

На въпрос безопасно ли е хората в Украйна да пътуват с личните си автомобили, от Външно казаха, че е по-добре първо да се свържат с българското посолство в Киев и с след това да се предприемат такива пътувания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай