Понеделник,

Бивш министър каза целта на Путин и как ще я постигне

От: Агенция Стандарт -
7890
Бивш министър каза целта на Путин и как ще я постигне
A
A
A

„Русия използва доставката на енергийни ресурси за Европа и други страни като оръжие. Чрез различни трикове тя постигна повишаване на цените преди да започне пълномащабната война срещу Украйна. А след войната стана ясно, че това е оръжие за постигане на определени цели, за противопоставяне на санкциите, за налагане на определени решения на европейските страни”. Това каза Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната, в ефира на предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

Според него, Путин иска да постигне промени в политиката на западните страни чрез доставките на газ и нефт. „Това е ясно на всички, които наблюдават по-отблизо процесите. Европа обяви подкрепа за Украйна, наложи определени санкции, но продължи да купува тези енергоресурси, плащайки на Русия близо милиард евро на ден. От една страна ЕС помага на Украйна да се защитава, от друга страна дава пари на Кремъл, за да води войната срещу Украйна”.

„Един негативен сценарий е войната в Украйна да продължи с години. Ясна и категорична е позицията на украинското ръководство, че те няма да се съгласят на някакви преговори, след които да дадат територия на Русия. Те са убедени, че могат да постигнат целите си с военни средства. Затова, разбира се, е необходима помощ. Колкото по-адекватна и повече помощ има в кратки срокове, толкова по-кратка ще бъде войната. Не си представям как Русия ще постигне в близко, обозримо бъдеще, някакви военни успехи в Украйна”, каза Тагарев.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com