Вторник,

Байдън с нова помощ за Украйна. Какво им праща САЩ?

От: СТАНДАРТ -
1561
Байдън с нова помощ за Украйна. Какво им праща САЩ?
A
A
A

Нова военна помощ за Украйна обяви американският президент Джо Байдън. Той каза, че дадените досега средства за оръжие на Киев, са почти изчерпани. И  обяви, че нова помощ включва артилерийски снаряди и радари, предадоха световните агенции.

Президентът на САЩ добави, че американският Конгрес трябва бързо да деблокира поисканата от неговата администрация сума за засилване на отбранителния капацитет на Украйна.

„Конгресът трябва бързо да деблокира поисканите пари за укрепване на Украйна на бойното поле и на масата на преговорите”, заяви американският президент в комюнике, посветено на поисканото за целта от Конгреса допълнение към бюджета в размер на 33 милиарда долара.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън поясни, че новата помощ възлиза на 150 милиона долара, което е доста под предоставените сега предишни помощи. Новата помощ включва 25 000 155-милиметрови артилерийски снаряда, апаратура за заглушаване на комуникациите и три радарни станции за противобатарейна война AN/TPQ-36.

От началото на руската инвазия в Украйна правителството на Байдън е отпуснало военна помощ на Киев в размер на 3,8 милиарда долара. Предишният транш помощ беше в размер на 800 милиона долара.

Байдън ще участва в неделя във виртуално заседание на лидерите на Г-7, в което ще се включи и украинският президент Володимир Зеленски. То ще е по повод 8 май, годишнината от края на Втората световна война в Европа.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com