Байдън размаха юмрук, Русия сменя тона към него

Москва обвини западните страни, че водят „прокси война с Русия“

Байдън размаха юмрук, Русия сменя тона към него | StandartNews.com

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че страната му ще предостави още оръжия на Украйна, чиято стойност възлиза на един милиард долара, предаде Ройтерс.

Байдън е информирал в телефонен разговор украинския си колега Володимир Зеленски за новата пратка.

Американският президент съобщи, че САЩ ще отпуснат и допълнителни 225 милиона долара за хуманитарна помощ, включително за осигуряването на питейна вода, критично важни медицински средства, храна, подслон и пари в брой за украински семейства, с които да могат да си купуват стоки от първа необходимост.

Информацията за новия пакет бе оповестена в момент, в който американският министър на отбраната се среща в Брюксел със съюзници на Вашингтон, а оръжията могат да се класифицират в две категории. Първата включва излишни отбранителни продукти от запасите на американската армия и други оръжия, които са финансирани от Инициативата за подкрепа на сигурността на Украйна (ИПСУ). Към втората група спадат оръжия, които ще се изпратят по отделна програма на Конгреса.

Три запознати източника, пожелали анонимност, казаха, че се очаква един пакет на стойност от 350 милиона долара, който евентуално ще включва още реактивни системи за залпов огън, артилерийски снаряди за гаубици М777 и резервни части.

Помощта, финансирана по ИПСУ, която възлиза на 650 милиона долара, би могла да съдържа наземни пускови установки за противокорабни ракети „Харпун“, защитени радиостанции, уреди за нощно виждане и обучение.

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небезня обвини западните страни, че водят „прокси война с Русия“ и се обърна към държавите, които въоръжават Украйна, с думите: „ръцете ви са изцапани с кръвта на цивилни“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай