Петък,

Байдън проговори за войната в Украйна, какво забелязал

От: Иван Ангелов, сн. АП -
3196
Байдън проговори за войната в Украйна, какво забелязал
A
A
A

Украйна е постигнала значителен напредък, тъй като отблъсква руските сили, но не може да се каже дали войната е в повратен момент, заяви президентът на САЩ Джо Байдън, цитиран от Ройтерс.

Запитан дали Украйна е достигнала повратна точка в конфликта, Байдън каза: "Не може да се даде отговор на този въпрос. Трудно е да се каже. Ясно е, че украинците са постигнали значителен напредък. Но аз мисля, че това ще бъде дълъг път".

Междувременно след отвоюването на големи територии от Харковска област в Източна Украйна от окупационните руски сили през последните дни, украинските власти съобщиха, че са открили доказателства за престъпления, извършени от руските войски, предаде ДПА. 

Серхий Болвинов - висш украински полицай от град Балаклия, заяви, че руските сили там редовно са измъчвали затворници в местния полицейски участък, като посочи, че броят на хората, които са били в затвора по време на продължилата месеци окупация, е около 40.

Според свидетели при изтезанията на затворниците е използвано електричество, а във все още непроверени доклади от други части на региона се твърди, че руските военни също са убивали хора.

Стотици мъртви цивилни бяха открити, след като руските войски се изтеглиха от района около Киев през пролетта. Въпреки неопровержимите доказателства Москва отрича убийствата да са дело на руски войници и твърди, че зверствата са инсценирани от Украйна, отбелязва ДПА.

Същевременно президентът Володимир Зеленски заяви, че Украйна се опитва да върне нормалността възможно най-бързо в новоосвободения си източен регион.

"Много е важно, че заедно с нашите войски, с нашето знаме, нормалният живот се завръща в отвоюваната обратно територия", каза Зеленски във видеообръщението си във вторник вечерта.

Украйна вече е в състояние да изпълнява социалните си задължения, каза президентът и добави, че в освободения град Балаклия за първи път от пет месеца отново са изплатени пенсии. "Просто не можехме да извършваме плащания поради окупацията", каза той.

Зеленски посочи като друг приоритет издирването на всички останали руски войници или диверсионни групи в района, както и арестуването на онези, които са сътрудничили на окупацията, като подчерта важността на възстановяването на сигурността в новоосвободените части на страната.

През последните няколко дни украинската армия си върна големи части от Харковска област в Източна Украйна в изненадваща контраофанзива, припомня ДПА.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com