Байдън измисли лукав ход срещу Путин

Официално съобщение в тази насока може да се очаква във вторник

Байдън измисли лукав ход срещу Путин | StandartNews.com

Американският президент Джо Байдън обяви днес от германския курортен комплекс Елмау, че САЩ и другите водещи икономики от Г-7 ще обявят забрана върху вноса на злато от Русия. С тази стъпка лидерите се надяват, че ще изолират още повече страната в икономически план заради нейната инвазия в Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Официално съобщение в тази насока може да се очаква във вторник.

Днес в Туитър Байдън обясни, че Русия събира десетки милиарди долари от продажбата на златото си и припомни, че това е втората най-голяма руска експортна суровина след енергията.

По-рано днес "Даунинг стрийт" 10 обяви, че Обединеното кралство, САЩ, Канада и Япония ще забранят вноса на руско злато в рамките на нови санкции, наложени на Русия в отговор на нейната инвазия на Украйна, припомня Франс прес. Мярката ще касае новодобитото и новорафинирано руско злато.

Г-7 провежда срещата си на върха в Елмау от днес до 28 юни. При откриването на форума Байдън и останалите съюзници от Голямата седморка обмислят стратегии за гарантиране на енергийните доставки и справяне с инфлацията, които са последици от руската инвазия в Украйна.

Що се отнася до забраната върху вноса на руско злато, тя ще е част от нови санкции, които ще лъдат наложени на Русия.

"Тези мерки ще засегнат директно руските олигарси и ще поразят сърцето на военната машина на Путин", заяви британският премиер Борис Джонсън.

"Путин пилее намаляващите си ресурси в тази безполезна и варварска война. Той подхранва егото си в ущърб на украинския и руския народи", допълни Джонсън. "Трябва да пресушим финансирането за режима на Путин. Това именно правим с нашите съюзници", каза той.

Русия е важен производител на злато. Износът на руско злато за миналата година възлизаше на близо 15 милиарда евро, според данни на "Даунинг стрийт 10".

Забраната ще влезе в сила в скоро време и ще се прилага за новодобито или новорафинирано злато. Мярката няма да засегне златото с руски произход, което е било изнесено преди това от Русия, пояснява британското правителство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай