Неделя,

Арести в Русия. Надигат ли се журналистите срещу режима на Путин

От: Рачо Рачев, кадър Первый канал -
1199
Арести в Русия. Надигат ли се журналистите срещу режима на Путин
A
A
A

Действията на руската журналистка Марина Овсянникова, която за няколко секунди се показа с плакат срещу войната по време на емисия на руския „Първи канал”, предизвикаха одобрения в целия свят. Овсянникова беше арестувана веднага, а малко по-късно беше и глобена с 30 000 рубли за действията си.

Според журналиста Иво Инджев Овсянникова няма да се размине само с тази глоба. „Тя (глобата - бел.ред.) е смехотворна на фона на срива на рублата. Когато дойде време да си ги плати, тогава ще е колкото един хляб. Тя тепърва ще бъде съдена”, коментира Инджев. „Тя беше глобена за видеото, което записа и разпространи. Тепърва ще бъде съдена по много жестоки текстове. Като нищо може да й дадат 15 години”, каза журналистът.

Според него в момента много руски журналисти напускат страната. „Плъховете, които напускат кораба, са навсякъде – и в политиката, и в бизнеса, и в медиите”, коментира Инджев. „Те бягат, не заемат позиция като Марина Овсянникова. А тя каза нещо, което никой и у нас в България не е направил. Каза, че я е срам, че е участвала в обслужването на путинската пропаганда. Питам, кога у нас някой ще се засрами”, заяви Инджев.

„На Север ледът е много дебел. Това, което направи Марина Овсянникова, е опит да пропука този дебел путински лед”, коментира бившият телевизионен водещ Горан Благоев.

„Тя е първата, която го направи в медиите. Но откакто започна войната, по уличите на Москва, Санкт Петербург и други големи градове излизат хора. За мен много силен образ на протеста на интелигентния руски протест е една художничка от Санкт Петербург, която е преживяла и блокадата, и комунизма. Това е 80-годишна старица, която стои с плакатите си срещу войната и срещу Путин. Всички коментират арестуването на Овсянникова, а никой не пита какво става с другите, които ги арестуват”, коментира Горан Благоев.

Иво Инджев разказа, че самият той е бил заплашен посред бял ден в центъра на София. Разказа, че неизвестен мъж му е казал, че ще го заколи, защото е русофоб. „Това се случва заради дългогодишното облъчване с пропаганда на българския зрител, слушател и читател”, каза Инджев.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com