Знаците на съдбата: Бури се задават от Скопие

Докато Мицкоски вдигаше тост за победата, невиждан порой се изля над столицата

Знаците на съдбата: Бури се задават от Скопие | StandartNews.com

Докато Мицкоски вдигаше тост за победата, невиждан порой се изля над столицата


Звездата на националистите в Северна Македония изгря наново в навечерието на Деня на Европа и на Деня на победата
 

Знаците на съдбата са издигнати в култ на Балканите от дълбока древност. От времето, когато Филип Македонски е обикалял светилищата на траките, за да му предсказват бъдещето, а след това Александър Македонски е решавал бъдещето на света според разположението на звездите.

Днес македонците получават звездопад от послания, за да се ориентират накъде вървят след поредния кръстопът, на който ги отведоха парламентарните и президентските избори. Докато лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски вдигаше тост в офиса си след съкрушителната победа над досегашните управляващи от СДСМ, токът спря заради невиждан порой, който се изля по улиците на Скопие. Той бе предвестник не само на природни, но и на очаквани мощни политически гръмотевици.

По същото време, когато албанците в Македония ликуваха, едните - от "Заслужава си", защото  са новият коалиционен партньор на бъдещия кабинет, а ДСИ, със своите 19 мандата се превърнаха във втора политическа сила, албанският лидер Еди Рама кацна в Гърция за среща със сънародниците си. И макар премиерът Мицотакис да заяви, че албанецът не идва по негова покана, потвърди, че ще го приеме. Докато западните медии коментираха резултатите от изборите в Скопие като завой от европейския път към трънливия балкански, а може би и азиатски, сръбският лидер Александър Вучич в компанията на китайския президент Си Цзинпин пишеше поздравителен адрес към новата си македонска колежка - Гордана Смиляновска, отвяла с рекордна разлика досегашния проевропейски президент Стево Пендаревски.

"Политико" предупреждаваше, че очакваният кабинет на Мицкоски ще начертае 

нова разделителна линия с България и Гърция

но пък унгарският президент Виктор Орбан обяви с горещо приветствие към новата македонска власт, че Будапеща вече я счита за съюзник.
Дали звездата на националистите от ВМРО- ДПМНЕ ще грее силно и задълго, тепърва ще се разбере. Но е факт, че изгря наново в навечерието, както на Деня на Европа, така и на Деня на победата. Сякаш, за да покаже, че в Европа противоборството между Изтока и Запада се усеща все по-осезаемо, изходът от европейските избори става още по-съдбоносен, а "бурето с барут", както наричат Балканите, не е само метафора. Факт е, че Северна Македония тръгва по нов път, начело с бъдещия премиер Мицкоски и първата жена президент - Гордана, която ще стъпи в длъжност в неделя, ден след като отпразнува 71-вия си рожден ден. 
Докато

световните медии излизаха с жлъчни коментари

за проруската и националистическа линия, която новата власт в Скопие се готви да следва, Мицкоски представи рамката за бъдещо коалиционно споразумение в новия парламент.

"Хората ще бъдат на първо място", заяви той след среща на партийното ръководство и обяви основните си приоритети:

1. Икономически силна държава, чрез реформи и стъпки, които ще бъдат жестока битка за по-висок стандарт на живот.

2. Фронт срещу престъпността и корупцията и постигане на справедливост.

3. Осъществяване на стратегическия интерес от европейската интеграция, чрез диалог и изпълнение на принципи.

"Очакванията са големи, а отговорността към хората е още по-голяма. Македония пак ще бъде твоя!", написа македонският политик във своя Фейсбук профил.

Формацията на Мицкоски ще има 59 депутати в 120-местното македонско Народно събрание, което й дава голяма сигурност, че може да състави правителство, за одобряването на което са необходими 61 депутата. Със своите 19 мандата коалицията, водена от ДСИ - "Европейски фронт" е втора политическа сила, с един мандат по-малко - 18, е коалицията, водена от СДСМ, коалицията от албанските партии "Заслужава си" ще имат 13 депутати.

"Левица", която в предишния парламент имаше двама, сега ще разполага с 6-ма депутати, а движението ЗНАМ, което за пръв път се явява на избори, влиза в новия парламент на Северна Македония с 5-ма депутати. Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски не скри радостта си от голямата изборната победа за партията, докато лидерът на СДСМ Димитър Ковачевски заяви, че резултатът за довчера управлявалата страната партия е тежък и предстоят конгрес и вътрешнопартийни избори.

И двете коалиции от албански партии

отбелязаха изборна победа: Европейският фронт - заради това, че на практика е втора политическа сила в страната, а "Заслужава си" - защото се чувстват сигурни коалиционни партньори в бъдещото правителство, след като Християн Мицкоски ги посочи като предпочитани и обяви, че "ДСИ трябва да отиде в опозиция".

В свой коментар "Политико" напомни, че в резултат на вота ще има нова администрация от партията ВМРО-ДПМНЕ, която се очаква да предприеме конфронтационен подход спрямо България и Гърция, а те трябва да дадат съгласието си за присъединяването на Северна Македония към ЕС.

Партията отхвърля искането на София за промени в конституцията, които да признаят българите като равноправни сред останалите, посочва кореспондентът на БНР.

Мицкоски вече обеща да не гласува тези промени", подчертава "Политико" и припомня, че за приемането им е необходимо мнозинство от 2/3 в парламента.

Докато се сформира новият парламент, щафетата в президентството поема в неделя Гордана Силяновска-Давкова, издигната от ВМРО-ДПМНЕ, която спечели президентския пост с огромна разлика от 300 000 срещу досегашния президент Стево Пендаровски от СДСМ.

Тя иска балканските съседи да помогнат на Скопие за членство в Европейския съюз, но критикува условията на София и Атина пред македонската евроинтеграция. Гордана Силяновска-Давкова не е нова политическа фигура. 70-годишната университетска преподавателка нанесе убедителна загуба на Пендаровски, 5 години след като той я победи на изборите през 2019-та. 

По време на предизборната си кампания Силяновска неведнъж разкритикува поетото от Скопие обещание статутът на българското малцинство в страната да бъде закрепен в основния закон. Тя все пак декларира в интервю пред балканската редакция на Радио Свободна Европа, че 

няма да блокира евентуална конституционна поправка 

в тази посока, ако тя бъде приета от парламента. 

Новата президентка демонстрира твърда позиция и по отношение на Преспанското споразумение, с което беше удовлетворено гръцкото условие към името на страната да бъде добавено "северна". По тази тема позицията на Силяновска е, че ще "уважи" новото официално наименование на Македония, но "няма да го използва" в официалните си речи.

Новоизбраната президентка е родена на 11 май 1953 г. в Охрид, тогавашна Югославия. За детството си споделя, че е преминало с много деца от България, учела е в училище "Георги Димитров", обича автори като Елин Пелин.

Професор е по конституционно право в Правния факултет "Юстиниан Първи" в Скопския университет, експерт е по избори към ООН и заместник-председател на групата на независимите експерти по местно самоуправление към Съвета на Европа.

Била е народен представител и министър без портфейл в правителството на Бранко Цървенковски.

След победата на изборите тя заяви, че 

задграничните й визити ще започнат с Балканите

като се появиха информации, че ще дойде и в България.

Президентът Радев засега е пестелив в оценките си към нея. Според него много скоро ще проличи дали новоизбраната за президент на Република Северна Македония ще заработи за европейската перспектива на Скопие. "Винаги съм подкрепял европейската интеграция на РСМ, но при спазване на принципите за добросъседство и най-вече Копенахгенските критерии за членство. А това ще рече промяна в конституцията и зачитане правата на македонските българи. Отказ от езика на омразата, който се развихри в тази предизборна кампания, ревизия на учебниците, уважение и защита на българското културно-историческо наследство в тази страна", посочи Радев.

Служебният премиер Димитър Главчев също коментира смяната на караула в Скопие. Той заяви, че 

"повече отстъпки няма накъде да правим" 

и призова да се изчака да стане ясно какъв ще бъде състава на новото правителство.

"Надявам се и те да продължат европейската си перспектива. Нашата страна от своя страна няма накъде да прави отстъпки. Позицията ни е общоевропейска, на нашите приятели им е ясно, че ако не спазват изискванията за членство в ЕС - няма как да се получи", каза Главчев.

Дали следващият премиер ще е лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски и дали партията му, която разви мощна антибългарска кампания, в крайна сметка ще смени позицията си и ще подкрепи конституционните промени, които трябва да отворят врата на страната му към ЕС, ще се разбере съвсем скоро. 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай