Златото се цели в 3000 долара, продават кюлчета в супермаркета

Прогнозата е, че ще се случи след 6 до 18 месеца

Златото се цели в 3000 долара, продават кюлчета в супермаркета | StandartNews.com

Понякога лудостта сред инвеститорите води до неочаквани резултати. Една от южнокорейските вериги супермаркети наскоро е пуснала свободна продажба на златни мини кюлчета с тегло от 0,1 грама до 1,87 грама. Цената на най-голямото кюлче е 225 хиляди вона (166 долара). За изненада на продавачите, хората започнали да купуват златни кюлчета като топъл хляб. Еднограмовите кюлчета свършили най-бързо Ч те били разпродадени само за два дни. Местните медии  съобщават, че най-голямо търсене на кюлчета има от купувачи на възраст от 30 до 40 години - те представляват 41% от всички покупки. На второ място са потребителите на възраст от 40 до 50 години - 35,2%. На трето място са хората над 50 години, 15,6%. Купувачите на възраст от 20 до 30 години са направили 6,8% от всички покупки.

 

Ще стигне ли златото 3000 долара за тройунция?

Това е въпросът, който си задават анализаторите, наблюдавайки неспиращото рали на жълтия метал.  Доскоро подобни прогнози се правеха на шега - през декември 2022 г. датската банка Saxo, като част от своите "шокиращи прогнози" , обяви , че златото ще достигне 3 хиляди долара за унция - обаче датската банка очакваше това събитие още през 2023 г. Сега това се  обсъжда в доста сериозни аналитични проучвания за инвеститори.

Експертите от Citigroup първи се осмелиха да прогнозират, че тройунцията ще достигне 3000 долара през  следващите 6 до 18 месеца. Това ще стане не само заради увеличаването на притока на инвеститори, но и  на фона на очакванията, че Федералният резерв в крайна сметка ще намали лихвените проценти, пише Bloomberg. Експертите, водени от Аакаш Доши, повишиха оценката си за средните цени през 2024 г. до 2350 долара за тройунция и направиха "мащабна ревизия с 40% нагоре" в своята прогноза за 2025 г., до 2875 долара за тройунция. В момента благородният метал се търгува на цена от 2356 долара, като през последните месеци отбелязва рекорд след рекорд.  От Citigroup не изключват тази година цените на златото периодично да тестват границата от 2500 долара за унция.

Според Световния съвет по златото, глобалното търсене на благородния метал, включително извънборсовите транзакции, през първото тримесечие е било с 3% по-високо от година по-рано и най-високото от 2016 г. насам. През същия период цените на благородния метал достигнаха рекордни нива. Въпреки това има противоречива динамика в поведението на пазарните играчи: докато централните банки и купувачите на извънборсовия пазар увеличиха инвестициите в този актив, инвестиционните фондове продаваха злато през първото тримесечие. Тази ситуация кара експертите да спорят. Някои смятат, че последните рекорди за златото не са границата и цената може да се покачи до 3000 за тройунция. Други не изключват скорошна корекция, обяснявайки я с необосновано високото търсене на метала, който значително поскъпна.

"Има трайна тенденция за повишаване цените на златото и среброто", заяви пред БГНЕС Валентина Григорова-Генчева, директор "Злато и нумизматика" във Fibank.

"През последните години от началото на пандемията забелязахме начало на процес на покачване цените на благородните метали и специално на златото на международните борси, свързано с изключително високото търсене както на дребно от граждани инвеститори, така и от страна на централните банки. Очевидно всичко това е базирано върху търсенето на стабилност, застраховката както на личните авоари, така и на националните резерви. Този процес  продължава", поясни директорът.

" Вече години наред централните банки купуват над 1000 тона ежегодно - както през миналата, така и през 2022 година. Тук абсолютните рекордьори са Китайската Народна банка, Индия, Полша, Бразилия, Турция, Казахстан и много други, които увеличават златните си резерви", коментира Валентина Генчева.

Тя представи и любопитен факт - докато развити страни като САЩ и Германия притежават около 66-67% от националните си резерви в злато, държави като Китай имат само около 4%. Според  Генчева предстоят още сериозни покупки, както от Китайската Народна банка, така от други централни банки, с цел да се балансират националните резерви, а не да са базирани само върху щатския долар. "Вероятно се търси ново убежище", добави директорът "Злато и нумизматика" във Fibank.

Валентина Генчева обясни още, че централните банки са преминали към репатриране на златните си резерви, както от Лондон, така и от Вашингтон и Ню Йорк, от големите депа за съхранение на инвестиционно злато. "Започнаха да прибират националните резерви на територията на собствените си страни. Този процес беше започнат от Германия и Франция, в момента към него се присъединяват редица други централни банки, така че предимството е имаш ли злато да бъде на територията на собствената ти страна", обясни експертът.

Търсене, продажби, производство

В доклада си за първото тримесечие Световният съвет по златото (WGC) отбеляза, че глобалното търсене на благородния метал е 1102 тона, което е спад от 5% спрямо първото тримесечие на 2023 г. Експертите на WGC обясниха намаляването на търсенето с продължаващите продажби на злато от инвестиционните фондове на ETF - през първите три месеца на годината те се отърваха от 114 тона. Американските и европейските ETF бяха най-активните продавачи на злато, докато азиатските фондове, напротив, увеличиха инвестициите си в този актив.

Ако вземем предвид извънборсовите транзакции (OTC), тогава в този случай глобалното търсене на злато през първото тримесечие възлиза на 1238 тона, което е с 3% повече от година по-рано. От януари до март централните банки по света са купили общо 290 тона злато. Инвеститорите на дребно също вярват в златото - търсенето на златни кюлчета и монети в световен мащаб възлиза на 312 тона, което е с 3% повече от година по-рано. В сегмента на бижутата рекордното увеличение на цените на златото доведе до намаление на търсенето с 2% - до 479 тона. В същото време производството на златни бижута нараства с 1% - до 535 тона, на фона на увеличение на резервите на производителите с 56 тона. Забележимо увеличение на търсенето на злато е отбелязано от технологичния сектор - с 10% спрямо първото тримесечие на миналата година. Експертите отдават това на общото нарастване на търсенето на чипове и полупроводници.

Световният съвет по златото отбелязва, че транзакциите извън гишето са се превърнали във важен фактор в подкрепа на търсенето на злато. Въпреки че подобни покупки са по-трудни за проследяване, обемите на извънборсовата търговия със злато на Чикагската стокова борса (CME) се увеличиха с общо 91 тона през първото тримесечие, което значително е повлияло на динамиката на цените на целия пазар. Средната борсова цена на златото на Лондонската метална борса през първото тримесечие е била рекордните 2070 долара за унция. Това е с 5% повече в сравнение с последното тримесечие на миналата година и с 10% повече в сравнение с първото тримесечие на 2023 г. В началото на април цената на златото отново актуализира рекорда си, достигайки 2301 долара за тройунция.

На фона на постоянно растящите цени златотърсачите се опитват да се възползват от момента. През първото тримесечие в световен мащаб са произведени 893 тона злато, с 4% повече от година по-рано. Обработката на злато се увеличава още повече - с 12%, до 351 тона.

Световният съвет по златото отбелязва: "2024 г. ще осигури значително по-голяма възвръщаемост на инвестициите в злато, отколкото очаквахме преди. Това се случва на фона на продължаващите покупки от централни банки и инвеститори на дребно, дори въпреки видимото намаляване на интереса от страна на западните инвестиционни фондове."

По отношение на цените, WGC подчертава важната роля на лихвените проценти на Фед и ЕЦБ, които се очаква да започнат да намаляват тази година. Според експертите на Съвета понижаването на лихвите в ЕС трябва да насърчи инвестиционните фондове да изтеглят средства от активи, обвързани с падащите лихвени проценти на Централната банка, и в резултат на това да инвестират в нарастващите цени на златото. Намаляването на лихвения процент от Фед може да доведе до същия резултат в САЩ, но според WGC това е малко вероятно да се случи тази година. Експертите смятат, че американските инвеститори ще предприемат подход на изчакване до края на годината, преди да започнат да напускат обвързаните с лихвите активи, за да се прехвърлят в злато.

В какво е най-добре да вложим парите си?

Според Валентина Генчева, несъмнено за гражданите златото е една много сигурна котва за стабилността на инвестиционните портфейли. "Винаги, когато другите валути бележат спад, златото се покачва и балансира. В момента има опровергаване на една стара тенденция, свързана с благородните метали: твърдеше се, че когато щатския долар се понижава, златото се покачва. Забелязваме точно обратното, щатския долар остава сравнително стабилен, златото се покачва въпреки това", поясни експертът от Fibank.
 

  • 3000 долара за тройунция вече не е шега, прогнозата е, че ще се случи след 6 до 18 месеца
  • Централни банки купуват над 1000 тона годишно, прибират си резервите от чужбина
     

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай