За ЧНГ. Храната за вкъщи и офиса поскъпва

Цената на пластмасовите кутии се вдига

За ЧНГ. Храната за вкъщи и офиса поскъпва | StandartNews.com

Храната за вкъщи и офиса, която купуваме от топлата витрина на супермаркетите, от заведения за бързо хранене или от ресторанти, ще ни струва по-скъпо от 1 януари. Причината е, че се увеличава цената на пластмасовите кутии и прибори. От 1 януари на 2024 г. чашите ще се таксуват по 10 ст., тарелките ще струват по 25 ст., вместо по 20, както е сега. Всяка следваща година ще поскъпват с по 5 ст., докато през 2027 г. цената им ще достигне до минимум 45 ст.

Причина за увеличението е транспонирането на европейска директива в българското законодателство, която има за цел да намали употребата на някои вредни за околната среда пластмаси. Пластмасовите консумативи ще са на пазара до изчерпването им, а търговците са длъжни да предлагат алтернативи на продуктите от пластмаса. Такива са хартиени, алуминиеви, бамбукови, стъклени съдове.

Предвижда се и възможност потребителите да ползват многократни кутии за храна, които да носят от вкъщи. След имплементирането на директивата в националните законодателства такива практики вече са наложени в редица страни по света, не само европейски. В България обаче все още законодателството не позволява носенето на собствени съдове от хигиенна гледна точка, пояснява Светлана Божкова от Министерството на околната среда и водите.

 

Ваучерите стават електронни

От 1 януари 2024 г. официално стартира въвеждането на електронни ваучери за храна. Предвиден е 6-месечен гратисен период, в който всеки работодател може да избере дали да ползва хартиени или дигитални купони за служителите си. От 1 юли 2024 г. фирмите ще трябва да преминат изцяло към поръчка на е-ваучери. Те ще се предоставят под формата на карта и ще се зареждат чрез онлайн платформа от работодателя. Изцяло освободени са от данъци и осигуровки в размер до 200 лв. месечно на служител. Освен храна, с ваучерите може да се купуват и безалкохолни напитки. Важно е да се знае, че една компания не може да предоставя едновременно електронни и хартиени ваучери на своите служители, а трябва да избере един от двата типа. Всички хартиени ваучери, издадени до 30 юни 2024 г., важат до датата на валидност, изписана на всеки един от тях - т.е. ще са валидни и след преминаването към изцяло дигитален вариант. Подобно на хартиените ваучери, така и електронните ще имат до 1 година валидност - срок, в който трябва да бъдат използвани. Самата карта, по която се зареждат електронните ваучери, има валидност 5 години.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай