Войната за утрешния ден в ивицата Газа

Израел не иска да управлява анклава, а да ликвидира "Хамас" и да държи контрола върху сигурността

Войната за утрешния ден в ивицата Газа | StandartNews.com

САЩ настояват за широк кръг преговори

Израел не иска да управлява анклава, а да ликвидира "Хамас" и да държи контрола върху сигурността

Измина месец от 7 октомври, когато ислямистката групировка "Хамас" нанесе изненадващ терористичен удар по Израел и сложи началото на една война, която заплашва да се превърне в по-голям международен конфликт. Засилените дипломатични усилия на водещи световни сили като САЩ, Русия, Китай, Турция и др. засега успяват да предотвратят разширяването на трагедията. Никой обаче не знае докога сдържането ще е възможно. А и с напредването на израелската операция в ивицата Газа все повече стават въпросителните относно бъдещето на палестинците в окупирания от Израел анклавЕ

Ходът на Нетаняху

Тези дни премиерът Бенямин Нетаняху за първи път предложи най-ясната индикация за това какво може да направи Израел след края на войната в ивицата Газа. Той предупреди, че бъдещият мир ще е свързан с това те да наблюдават отблизо сигурността в анклава, след като боевете приключат, и да направят всичко възможно да предотвратят бъдещи атаки.

От думите на Нетаняху, както и от официалната линия на израелските политици, става ясно, че Тел Авив няма желание да се върне към дните на пълна военна окупация на Газа. Нетаняху бе доста лаконичен за това как може да изглежда ролята на страната му там, но той даде да се разбере, че тя ще бъде значителна. Целта, каза той в интервю за американската телевизия Ей Би Си, е да се предотврати повторение на атаката на Хамас, която уби повече от 1400 евреи на 7 октомври.

"За неопределен период от време Израел ще носи цялостната отговорност за сигурността, защото видяхме какво се случва, когато я нямаме", категоричен бе Нетаняху. "Когато нямаме тази отговорност за сигурността, това, което имаме, е изригването на терора на Хамас в мащаб, който не можем да си представим или позволим", обясни израелският министър-председател.

Изказването му бързо бе подкрепено от други водещи политици в Израел, включително лидера на опозицията Яир Лапид, който също призна, че Израел не иска да управлява Газа. Израелските сили преди това се изтеглиха от територията през 2005 г. и до ден днешен най-големият съюзник на Израел - САЩ, в лицето на президента Джо Байдън предупреждава, че би било "голяма грешка" ивицата Газа да бъде окупирана отново.

Коментарите на Нетаняху дойдоха в момент, в който израелците отбелязаха първия месец от нападението на Хамас с малки жестове и мъчителни призиви за връщането на повече от 240 заложници, заловени от бойци на "Хамас" по време на тяхното нападение. В цялата държава Израел хората спуснаха знамената наполовина в кметствата и съдебните сгради, и застинаха в минута мълчание на работните си места, в училищата и университетите. Кафенетата поставиха свещници, където хората поставяха запалени възпоменателни свещи.

В същото време в ивицата Газа тежките израелски въздушни удари, засилващите се наземни операции и липсата на основни храни и други ресурси за оцеляване доведоха до растящ брой на жертвите и страдание на стотици хиляди. Повече от 10 000 души, включително повече от 4100 деца, са били убити на територията на анклава, твърди министерството на здравеопазването, което действа под политическата воля на "Хамас".

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш съобщи преди дни, че 89 служители на световната организация, която помага на палестинските бежанци, са били убити в Газа. Това е повече "отколкото във всеки сравним период в историята на нашата организация", каза той пред репортери, като допълни, че много от служителите са били убити заедно с членове на техните семейства.

Американските планове

Въпреки че боевете тепърва се ожесточават в Газа, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обяви още миналата седмица, че страната му преговаря с Израел и други държави от региона за това как трябва да изглежда "утрешният ден". Две неща, каза той, са ясни - "Хамас" не може да остане на власт и Израел няма желание да окупира отново Газа.

"Президентът Байдън беше много ясен", подчерта и говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби. "Ние не подкрепяме повторна окупация на Газа от израелските отбранителни сили. Смятаме, че трябва да има широк кръг от преговори за това как да изглежда Газа след конфликта и как да се управлява територията", посочи Кърби.

Самият Бенямин Нетаняху не сподели в интервюто си за Ей Би Си кой, по неговото мнение, трябва да управлява Газа в бъдеще. Каза само, че това са "тези, които не искат да продължат пътя на "Хамас". Екстремистката групировка управлява ивицата Газа от 2007 г., когато изгони палестинската автономна власт (олицетворявана от движението "Фатах") чрез насилствен преврат, година след спечелването на убедителна победа на изборите.

Вариантът Палестинска автономия

Яир Лапид, политически противник на Нетаняху от много години, предположи, че палестинската автономия, която упражнява частичен контрол върху окупирания от Израел Западен бряг на река Йордан, може да разшири пълномощията си и да поеме контрола над повече от два милиона жители на Газа, след като войната приключи.

"Ние не искаме да финансираме училища за децата от Газа и техните болници", каза Лапид в интервю за израелското обществено радио. "В интерес на Израел е да върне палестинската автономия", каза той. В същото време Лапид призна: Нетаняху е прав - контролът по сигурността трябва да остане в наши ръце.

Антъни Блинкън изказа мнението на президента на САЩ Джо Байдън, като даде да се разбере, че палестинската автономия трябва да играе ключова роля в бъдещето на Газа. Да, не го направи официално, но това е била основната линия в разговорите му с лидери от региона, става ясно от анонимно изявление на член на американската делегация в Близкия Изток.

Проблемът е, че дългогодишният президент на Палестина - 87-годишният Махмуд Абас - е твърде непопулярен сред палестинците както в Газа, така и на самия Западен бряг, където поне официално управлява. Мнозина го смятат по-скоро за посредник между палестинците и Израел, отколкото за фактор в националното самоопределение. Това, разбира се, може да затрудни всякакво разширяване на неговата роля.

Нетаняху и неговото правителство не са взели никакви окончателни или официални решения за Газа и водят широк спектър от дискусии както за нейното бъдеще, така и за ролята на Израел в него. Премиерът на Израел, както изглежда, е скептичен относно предоставянето на водеща роля на палестинската автономия. Седмици преди неговото интервю за Ей Би Си имаше обсъждане на варианти за евентуално разделяне на Газа на различни зони, подобно на Западния бряг и съгласно споразуменията от Осло. Не е ясно обаче дали тази идея все още е на дневен ред.

Операцията продължава

На брифинг, следен внимателно от медиите, министърът на отбраната Йоав Галант заяви, че Израел е в първия от трите етапа на операцията в Газа. Първият, каза той, включва унищожаването на Хамас и неговата инфраструктура. Вторият включва премахване на т.нар. "джобове на съпротива". "Третата фаза ще изисква премахване на отговорността на Израел за живота в ивицата Газа и установяване на нова действителност за сигурността на гражданите на Израел", каза Галант.

Израелските сили, които обкръжиха град Газа на север и започнаха операция вътре в него, призоваваха цивилните да бягат на юг. Но в изказвания пред медии жителите на Газа казаха, че пътят до там е твърде опасен и че югът не е по-сигурен, тъй като и там има израелски обстрел.

Около 900 000 души остават в северната част на Газа, съобщи вътрешното министерство на Газа във вторник. Дейвид Сатърфийлд, специалният пратеник на САЩ по хуманитарните въпроси в Близкия изток, определи броя им между 350 000 и 400 000 души.

Израелски официални лица обвиниха "Хамас", че пречи на жителите на Газа, които искат да се преместят на юг, макар че екстремистката групировка отхвърля твърдението. Израелската армия обяви през последните дни, че предлага четиричасови прозорци за жителите да се насочат безопасно на юг.

Израелски военен говорител публикува кадри в социалните медии във вторник на жители на Газа, които развяват бели знамена, докато минават покрай танк и частично разрушени сгради. "Ако ви е грижа за вас и близките ви, тръгнете на юг, спазвайки нашите инструкции", пише в публикацията. "Бъдете сигурни, че лидерите на "Хамас вече са се погрижили да се защитят", се посочва там.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай