Ротшилд и парите на света. Кланът трупа богатство от XVI век

Конспиративни теории го свързват с контрол на световните събития

Ротшилд и парите на света. Кланът трупа богатство от XVI век | StandartNews.com

Кой ще наследи сивия кардинал на финансовия свят

Брилянтен финансист, меценат, отдаден държавен служител, поддръжник на еврейската култура, природозащитник. Така описват своя баща и дядо наследниците на Джейкъб Ротшилд в съобщението за неговата смърт, публикувано на 26 февруари.

Мултимилиардерът от династията, за която се смята, че от векове управлява парите на света, почина на 87 г. През последните 4 г. той бе отдаден на страстта си към колекциониране и менажиране на произведения на изкуството, след като през 2019 г. внезапно се оттегли от поста председател на инвестиционния фонд RIT,  оценен на 3 милиарда паунда, за да стане негов почетен президент.

Натаниел Чарлс Джейкъб Ротшилд, 4-и барон Ротшилд, е роден на 29 април 1936 г. в Бъркшър, в семейството на Виктор, трети барон Ротшилд, и първата му съпруга Барбара Джудит Хътчинсън. Учи в колежа Итън, а след това - в колежа Крайст Чърч към Оксфордския университет. През 1961 г. се жени за Серина Мери Дън. Имат четири деца: Хана Мери (1962), Бет Матилда (1964), Емил и Магда (1967) и Натаниел Филип Виктор Джеймс (1971).

Джейкъб започва кариерата си в семейната банка NM Rothschild & Sons през 1963 г., през 1980 г. заедно със сър Марк Уайнбърг основават J Rothschild Assurance Group, сега St JamesТs Place. Създава и  Windmill Hill Asset Management, за да управлява благотворителното портфолио на семейството.

Джейкъб Ротшилд използва състоянито си, за да се обгражда с произведения на изкуството. Голяма част от колекциите си е дарил на Националния тръст, а до останалата част има постоянен обществен достъп. От 1994 до 1998 г. е председател на Фонда за културно наследство, който разпределя средствата от хазарта на Острова - Националната лотария - за култура и общественополезни дейности. Баронът успява да накара всички музеи, кандидатстващи за безвъзмездни средства, да подготвят бизнес план, като изпраща музейните работници при одиторски компании, за да се образоват.

През 1985 г., оглавявайки попечителния съвет на Националната галерия в Лондон, той привлича семейство Сейнсбъри - собственик на втората по големина верига супермаркети на Острова, за да финансира музея.

Червеният знак

Документираната история на Ротшилд започва още през 16 век във Франкфурт. Семейното име идва от германските думи "рот" (червено) и "шилд" (знак) и произлиза от името на къщата, в която семейството е живяло в гетото, когато домовете не се отбелязвали с номера, а с цветове. Значително богатство натрупва Майер Амшел Ротшилд в края на ХVIII век. Заради ранната кончина на родителите му той е принуден да прекъсне обучението си за равин и да стане чирак в банкова къща, преди да захване собствен бизнес. С годините завързва добри отношения с принца на Хесен - Касел Вилхелм IХ и въвежда практиката семейството да прави сделки само с короновани глави. Майер и петимата му сина отварят банкови клонове в Лондон, Париж, Неапол и Виена. През 19 век фамилията вече притежава най-голямото частно богатство в света. Името Ротшилд става синоним за богатство по целия свят, но най-вече в Европа, където семейството е построило 41 двореца. 

Основата е успеха е, че цялото богатство се прехвърля само на кръвни роднини от мъжки пол. За да не се разпилява състоянието, дори сключват бракове с братовчеди. По-късно започват да се обвързват и с аристократи или членове на много богати семейства.

Предполага се, че общото състояние на членовете на фамилията е около 2 трилиона долара. Затова не е изненадващо, че името Ротшилд стои в основата на редица конспиративни теории. Смята се, че те са  "сивите кардинали" на света,  контролират почти всеки аспект на глобалната икономика. Други са на мнение, че са тясно свързани с тайната организация на илюминатите. Какви изненади крие историята на Ротшилд?

Наполеон и поражението при Ватерло

Смята се, че Родшилд са повлияли на поражението на Наполеон в битката при Ватерло.  Въпреки че обещал на императора да не позволи френско злато да преминава в чужди ръце, Нейтън Майер Ротшилд започнал да го превежда в Испания и да спонсорира войските на британския фелдмаршал Уелингтън. По съвременни оценки, отпусната помощ била в размер на около 900 млн. долара.

Връзки с Ватикана

Банка, свързана с Ротшилд, редовно отпускала заеми на Папската държава (съществувала между 756 и 1870 г.), както и на херцогствата Парма и Тоскана. След обединението на Италия през 1861 г. неаполитанският клон на семейство Ротшилд бил принуден да затвори своята банка. Те обаче установили стабилни връзки с банката на Ватикана. Като доказателство за това се посочва срещата на Карл фон Ротшилд с папа Григорий XVI през 1832 г., по време на която представителят на влиятелната фамилия не бил накаран да целуне краката на главата на Римокатолическата църква, каквато била традицията.

Независимостта за Бразилия

Говори се, че Родшилд са помогнали на Бразилия да се откъсне от контрола на Португалия. След войната между двете държави от 1822 до 1825 г. Португалия се съгласила да признае независимостта на Бразилия срещу 2 милиона лири стерлинги. Кланът Ротшилд осигурил тази сума. В замяна Бразилия се ангажирала да изплати всички задължения, които Португалия дължи на фамилната компания.

В помощ на американската икономика

През 1895 г. САЩ изпадат в тежка рецесия. Правителството не разполага с почти никакво злато и има опасност да не може да погаси дълговете си. Президентът Гроувър Кливланд се обръща за помощ към Натаниъл Майер Ротшилд. Опитният финансист се свързва с Джон Пирпонт Морган и двамата отпуснали заем на властите за погасяване на задълженията. И до ден днешен този заем е сочен от привържениците на конспирацията като причина за предполагаемото влияние на клана Ротшилд върху Федералния резерв.

Бизнесът

През ХХ век структурите на Ротшилд се специализират в мащабни сливания и придобивания. Днес интересите на фамилията обхващат разнообразни области, включително финансови услуги, недвижими имоти, минно дело, енергетика, селско стопанство, винопроизводство и нестопански организации. Сред предприятията на клана е DeBeers, търговецът на диаманти. Акционери са в "Рио Тинто", една от най-големите миннодобивни компании в света.

Наследниците

След съобщението за смъртта на лорд Джейкъб Ротшилд, Daily Mail обърна поглед към най-богатите наследници на династията.

Най-известният е 38-годишният Джеймс Ротшилд, син на покойния Амшел Ротшилд и Анита Пейшънс Гинес. Състоянието му се оценява на 1,5 милиарда паунда. Роден и израснал в Лондон, работил в семейната компания Rothschild and Co, преди да се насочи към инвестиции в недвижими имоти.

Женен за богатата хотелиерска наследница Ники Хилтън, сестра на Парис Хилтън, с която имат три деца.

45-годишният Дейвид Ротшилд е най-малкото от трите деца на Виктория Шот и сър Евелин Ротшилд. Състоянието му е около 8 млрд. паунда. Дейвид е природозащитник, филмов продуцент и авантюрист. През 2006 г. той пресича Арктика от Русия до Канада и става един от 42-мата души, достигнали до двете географски точки. В края на 2000-те Дейвид стартира мисия за повишаване на осведомеността за Голямото тихоокеанско сметище.

Миналата година през март Дейвид беше засечен на обяд с Анджелина Джоли и веднага започнаха спекулации за евентуална афера помежду им.

Алис Ротшилд е второто дете на покойния Амшел Джеймс де Ротшилд и Анита Пейшънс Гинес. Алис се омъжи за депутата от Консервативната партия Зак Голдсмит през 2013 г. и заедно имат деветгодишна дъщеря Доли, син Макс и дъщеря Еди. Зак Голдсмит е член на Камарата на лордовете.

Оливия Ротшилд е дъщеря на покойния банкер Бенджамин Ротшилд и съпругата му Ариан. Бенджамин е наследник на състояние от 2,5 милиарда долара. Той почина от сърдечен удар във вила на брега на Женевското езеро през януари 2021 г. Ариан, която е с титла баронеса, управлява финансова институция, специализирана в частно банкиране и управление на активи, а също и лайфстайл марката Edmond de Rothschild Heritage, която произвежда вино, сирена, притежава луксозни хотели и ресторанти.

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай