Проф. Моллов: Нургюл издигна знамето на България на шахматния връх

Светът видя в българката по-силния играч

Проф. Моллов: Нургюл издигна знамето на България на шахматния връх | StandartNews.com

Проф. Пламен Моллов е ректор на Университета по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив. Народен представител в 39-ото и 40-ото Народно събрание. Две години е изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните. От 2007 до 2013 г. е председател на Националната лозаро-винарска камара.

Проф. Пламен Моллов е вицепрезидент на Българската федерация по шахмат в периода 2008-2014 г.

  • Салимова е лидер на изключително талантливо поколение шахматистки
  • Нургюл накара чуждестранни гросмайстори да я припознаят
  • Светът видя в българката по-силния играч
  • Големият успех на нашето момиче е класирането й за Турнира на претендентките. Спешно й е нужен щаб
  • Тя е вече на най-високото ниво, апелирам Министерството на спорта да й отпусне индивидуално финансиране, казва проф. Пламен Моллов в специално интерю за вестник СТАНДАРТ

 

- Проф. Моллов, като шахматист как оценявате представянето на Нургюл Салимова на първенството за Световната купа по шахмат?

- Специално я поздравявам. Тя направи нещо изключително - обедини цялата нация. Накара всички ни да се гордеем с нея. 

- Какво в играта на Нургюл направи впечатление?

- Тя показа изключително качество на игра и владеене на динамиката. Победителката - Александра Горячкина, не успя да убеди зрителите, че е по-силна от нашето момиче. 

- Всички видяхме, че тя се бори мъжки. Какво не й достигна?

- Нургюл два пъти изпусна в спечелени позиции да реализира преимуществото си и да грабне титлата. Прояви се нейна слабост, свързана с лошото разпределение на времето. За да се преодолее това, се изисква системно работа на професионален щаб, който да се грижи за нейните способности, когато тя играе на толкова високо ниво. Искам специално да поздравя нейния личен мениджър и треньор Живко Живков, когото познавам много добре, приятели сме. Той се грижи на Нургюл от малка - повече от 10-15 години, и прави всичко възможно за нея. 

Но сега дойде времето за Нургюл да се сформира екип от специалисти, които да развият устойчиво силните й страни и да преодолеят отделни дефицити. Такива щабове имат всички големи и изявени играчи. 

- Защо това е необходимо?

- Нургюл успя да се класира за Турнира на претендентките догодина. Това за мен е по-големият успех дори от първото място, с което тя буквално се размина. Турнирът на претендентките я позиционира в първата десетка на света. Най-силните жени в шаха ще излъчат претендентка за световната титла. Това се случва веднъж на три години. 

- Защо Нургюл беше оставена съвсем сама в Баку без подобен щаб, без никаква подкрепа?

- Ситуацията в България е особена по отношение на шахмата. Той се оценява единствено от хора - деятели и шахматисти, които са лично ангажирани. Шахматистите на практика сами си организират участията по турнири, сами си заплащат таксите и разходите. Понякога намират спонсорски средства, с който да си помогнат. 

За съжаление, държавата не припознава шахмата като отлична платформа за репутацията на България. Имам предвид чиновническото отношение в Министерството на спорта. За мен това е стратегическа грешка. Няма логика да се наливат пари в редица спортове, в които очевидно не постигаме успехи и престиж за България. Докато в шахмата сме написали златни страници в историята. Ще припомня само, че през 2006 г. имахме световни шампиони във всички дисциплини в шахмата, включително и двама играещи шампиони в лицето на Веселин Топалов и Антоанета Стефанова. Никоя друга страна не е постигала това. 

В момента имаме талантливо поколение, с което можем да се завърнем на световния връх. Поне 6-7 състезателки имат голям талант и потенциал за развитие. Лидер на това поколение е Нургюл, която вече изгря на световната шахматна сцена. Днес нейната звезда грее много по-силно, отколкото когато и да е било по-рано. Тя направи своята световна премиера. В Баку бе забелязана от световната шахматна общност и накара множество чуждестранни гросмайстори да я припознаят като много даровит играч и опасен съперник. Тук оценявам факта, че "Стандарт" медия отрази много обективно и професионално хода на състезанието.

- Как се чувства играчът на такива турнири?

- От собствен опит знам колко е сложно. Понякога, когато играеш решаваща партия, мозъкът ти просто блокира и не можеш да направиш правилните ходове, нямаш правилната преценка. Нургюл е изключителен талант и българската държава в лицето на своите институции ще прояви голяма глупост, ако пропусне възможността да я подкрепи в нейното развитие. Нещо повече, сега е моментът да видим една нова и ефективна държавна политика, която не само осигурява финансови ресурси, но провокира интереса на корпоративния сектор за спонсорски инициативи.  Нургюл издигна знамето на България толкова високо, че се вижда отвсякъде. Никой друг спортист не го е правил от доста време. С естествената си красота и деликатно излъчване тя спечели сърцата ни. Обществото ни е жадно за подобни личности с автентичен талант и качества на световно ниво като контрапункт на фалшивите герои, които ни се натрапват ежедневно във всички сфери на живота ни.  

- Покрай нейното представяне разбрахме, че България има цели 5 федерации по шах. Защо? Какво се случва в шаха? 

- За съжаление, след най-успешните шахматни години за България с политически средства беше разбито единството на шахматната общност на принципа "разделяй и владей". Създадена беше паралелна структура с офшорно регистрирани шахматни клубове. Разбира се, тези действия бяха продиктувани от финансови интереси. За съжаление, този деструктивен процес се задълбочи във времето и днес сме свидетели на 5 федерации с различни претенции. Все пак, основното разделение продължава да бъде между една федерация, която има лиценз в България, но не е припозната от международните организации по шахмат, и друга, която има спорна външна легитимация, но не се ползва с доверието на повечето автентични клубове в България.  

- Как може да се реши този проблем?

- Много лесно, ако има силна воля за решение. Институционалното обединение е необходимо, защото по същество българската шахматна общност е единна. Всички ние, които играем шах, се познаваме, срещаме се по турнири и имаме общ девиз: Genus una sumus. Това означава "Ние сме едно семейство". 

Моделът за обединение следва да е обективен и справедлив. Това означава шахматните клубове, които имат история, участвали са в първенства, без значение дали са получавали награди или не, да формират федерацията с право на глас да изберат ръководство, а Министерството на спорта да осигури само логистична подкрепа без да се намесва субективно и силово в този процес.  

- Административният проблем с федерациите обаче не решава финансовия. Парите за шаха и без това са незабележимо малко. 

- Както вече споменах по-рано, необходимо е преосмисляне на цялостния модел за осигуряване на необходимите финансови средства, привличане на корпоративни спонсори и промяна в мащаба и целите, които си поставяме като общество и в частност изпълнителната власт. Не можем да продължаваме да живеем ден за ден. Опасявам се, че вече загубихме прекалено много време в дребнотемие и посредственост. Затова съм убеден, че не само Нургюл, но и останалите много талантливи момичета заслужават комфорт и самочувствие, за да продължат професионалния си път напред и нагоре.

Нургюл, която играе на световно ниво, трябва да получи индивидуално финансиране, за да оформи около себе си качествен екип. Това трябва да стане бързо, още сега, за да продължи да се готви за Турнира на претендентките догодина. Има нужда както от шахматни специалисти, с чиято експертиза да разработи ориентиран към съперничките й дебютен репертуар, така също и от кондиционна и психологическа подкрепа. 

Турнирът на претендентките е изключителна възможност Нургюл да покаже своето уникално комбинационно зрение и чувство за играта. Тя впечатли международните гросмайстори с това, че играеше изключително освободено, енергично, интересно. Тя печелеше красиво. Това създаде усещането, че прави нещо велико. 

- При хаоса с федерациите и войните между тях как може да бъде сформиран този щаб. Има твърде малко време до Турнира на претендентките?

- Министерството на спорта, ако иска да направи нещо за България, което да е забележително, да остане, исторически да се помни, трябва да намери финансова линия, с която да подкрепи създаването на този щаб. 

Когато Веско Топалов играеше активно, за него работеха няколко души - мениджър в лицето на Силвио Данаилов, който се грижеше за всички организационни и битови въпроси, лекар, секундант, спаринг-партньори и съветници. Сега трябва да се осигури същата възможност и за Нургюл. Тя не трябва да мисли за нищо друго, освен за шаха, за да се потопи в подготовката си и да даде най-доброто от себе си. 

- Като вицепрезидент на Федерацията по шах получихте през 2014 г. награда за инициативата на Гари Каспаров "Шах в училище". Инвестира ли в момента държавата в откриването и развиването на млади таланти в шаха?

- Гари Каспаров има в САЩ фондация, която се занимава с организиране на шах в училищата. Изключително успешно реализира тази своя много благородна дейност, съзнавайки че в днешно време повече от всякога е нужно децата да играят шах от най-ранна възраст. Научно доказано е, че шахът им помага по-лесно да се концентрират, да не губят внимание, по-бързо да усвояват учебния материал. 

През 2012 г. заедно с Гари Каспаров, Силвио Данаилов като президент на българската шахматна федерация и на Европейския шахматен съюз, Николай Велчев - изпълнителен директор на федерацията, по покана на евродепутата Слави Бинев, представихме инициативата "Шах в училище" в Европейския парламент. Гари Каспаров убеди европейските депутати в смисъла и полезността на своята концепция, реализирана в САЩ. Това доведе до гласуването на резолюция в ЕП, която насърчи страните членки да въведат дисциплина "шах в училище". Много страни го направиха. А България, която бе инициатор, и до ден днешен не го е въвела, дори като избираема дисциплина.  Това се нарича липса на държавна политика и елементарно разбиране, че в дигиталната среда децата губят способностите си за разбиране и справяне с учебния материал. А шахматната игра е доказала безспорно положителния си ефект върху личностното интелектуално развитие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай