Проф. Андрей Пантев - един мъдрец на 85

Един от най-ярките интелектуалци в съвременна България без съмнение е проф. Андрей Пантев

Проф. Андрей Пантев - един мъдрец на 85 | StandartNews.com

Един от най-ярките интелектуалци в съвременна България без съмнение е проф. Андрей Пантев. Автор на десетки монографии, книги и безброй статии и интервюта, той облъчва с неподражаемия си артистизъм научната дълбочина на разсъжденията и проникновението на историческите си паралели и анализи публичното пространство. За издателство "Захарий Стоянов" е висока чест, че е издало няколко негови ярки книги, а лично за мен е радост, че провидението ме сприятели с тази ренесансово разкрепостена и талантлива личност. 

Да живей проф. Андрей Пантев, или както би казал Андре Мороа "другото име на отечественото достойнство и историческата чест". 

Честита 85 годишнина, брат! 26 март, 1939 г. е велика дата! На многая лета!

Иван Гранитски
 

"Политици, научете повече от 300 думи, оставете този папагалски език. Вслушайте се в писмото и словото на нашите пра-прадеди. Бъдете изискани не само в облеклото". Този призив към държавните ни мъже направи проф. Андрей Пантев в ексклузивно интервю пред главния редактор на "Стандарт" Славка Бозукова в навечерието на националния празник на България Трети март, т. г.

Известният историк, който е член-академик на Световната академия "Платон", припомни, че често пъти да загубиш едно съревнование има по-голяма чест, отколкото се киприш с показна победа. 

"България трябва да стане себеуважаваща се страна, за която се знае, че в София се решава повече, отколкото на друго място. Че там има мъже, които казват "да", но и "не", категоричен е професорът. Според него засега такова усещане няма, има едно натегачество. "България има народ, който не се утешава с миналото, а гледа в бъдещето", каза още ученият.

В. "Стандарт"

.....

- Какво ще напишат бъдещите Ваши колеги историци за днешна България?

- Ще напишат, че са времена на безличие, приспособяване, раболепие и стремеж да се харесаш на другите, времена на пигмеи, които се подиграват на мъдреците-великани. 

Димитър Благоев е казал, че две трети от това, което става в България, е внесено отвън. И няма какво да се срамуваме от това. Ние често пъти се срамуваме, че сме освободени от руснаците. Ами Джон Смит не е командвал българското опълчение! Има неща, които вместо да се крият, трябва да се обяснят. Ние българите сме поставени в една особена геополитическа ситуация, в която без намеса на външни сили не може да бъде еманципирана етнически една модерна държава. Това трябва да се обясни, а не как Априлското въстание е разтърсило Европа и как Васил Левски бил демон на империята.

В. "Труд" 
.......

- Като трето поколение учител във Вашето семейство на какво ви научиха родителите ви?

- Научиха ме на любов към книгата и знанието. Има една арабска поговорка, която Симеон Радев цитира в своята книга "Ранни спомени": "От люлката до гроба търсете науката". Аз съм я търсил, не знам доколко съм я намирал, но се лаская от мисълта, че с нещо съм допринесъл. Почитта към знанието, науката и нейните носители винаги е било част от това, което условно наричаме възпитание.

Човек не може да бъде само добър. В стихотворението на Христо Смирненски "Червените ескадрони" се казва: "Възцарете вечна обич, вечна правда на света", но това е само идеал, мечта, идея, упование.

В. "Филтър"
....

- Какво мислите за политическата обстановка днес, за Вашите колеги, младите политици?

- Те не са ми колеги, това са тарикатчета, които търсят някаква реализация

И понеже в професионалната си област вероятно не са толкова блестящи, търсят някакво усещане, повтаряйки баналности от думи като демокрация, Европа, мнозинство и пр. Не се дразня, гледам на това престараване с тиха печал, да не кажа насмешка. Нима не помним, че България беше класифицирана като най-съветизираната страна, като страна с най-голямото соцбезличие. В същото време тази страна позволяваше на всички хора, надарени с талант, да бъдат изявени, независимо от ограниченията, които имаше по онова време. А нима сега няма ограничения? 

Колкото до мен, истината е, че аз никога не съм се занимавал с политическа дейност - такава, каквато носи облаги.

Агенция "Блиц"

"СТАНДАРТ" ЧЕСТИТИ ГОДИШНИНАТА НА ПРОФЕСОРА! НА МНОГАЯ 
ЛЕТА, ПРИЯТЕЛЮ, АНДРЕЙ ПАНТЕВ! 


 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай