Опасната любов между Русия и Китай

Москва трескаво подготвя първата международна визита на Путин от новия му мандат

Опасната любов между Русия и Китай | StandartNews.com

Москва трескаво подготвя първата международна визита на Путин от новия му мандат

Лавров кацна със суперлативи в Пекин, САЩ отправи остро предупреждение

 

Руският външен министър Сергей Лавров посети Китай тази седмица, за да демонстрира желанието на Москва за по-нататъшно задълбочаване на двустранните отношения. Тази визита премина в момент, когато руската страна е изоставена политически и икономически от Запада заради агресията в Украйна. 

Дали обаче Лавров успя да постигне целта си и договореното от него и китайските лидери може ли са се смята за пробив? Резултатите ще се видят най-рано при очакваната с огромен интерес първа международна визита от новия мандат на руския президент Владимир Путин - в Пекин през май. Но още отсега е ясно, че любовта на Русия и Китай влиза в нова, опасна фаза.   

Евразийска сигурност

Русия и Китай се споразумяха да започнат диалог за сигурността в Евразийския регион, заяви руският външен министър Сергей Лавров след разговор във вторник с китайския външен министър Ван И в Пекин.

"Възниква задачата за формиране на евразийската сигурност", каза Лавров на излъчвана по телевизията пресконференция след срещата с Ван И. С китайските ни приятели "постигнахме съгласие за започването на диалог с участието на други наши съмишленици по този въпрос", добави той.

"От дълго време съществува структурата на евроатлантическата сигурност под формата на НАТО, но също така и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Тя сама се зачеркна от списъка на съответните структури, в рамките на които е възможно да се водят смислени преговори и да се договори нещо, основано на баланс на интереси", каза още Лавров.

"Въпросът за формирането на евразийската сигурност става все по-актуален, както спомена и президентът Путин в своето послание към Федералното събрание", заяви руският министър.

Китай иска да засили стратегическото си сътрудничество с Русия, заяви от своя страна китайският външен министър Ван И на срещата с Лавров. "Китай ще подкрепя стабилното развитие на Русия под ръководството на Путин", уточни Ван И.

"Пекин и Москва ще продължат да засилват стратегическото си сътрудничество на световната сцена и да си оказват сериозна взаимна подкрепа. Народната подкрепа е източник на прогрес за Русия. Смятам, че под решителното ръководство на президента Путин руският народ ще има светло бъдеще", каза още китайският външен министър.

Сергей Лавров благодари за подкрепата, изразена от Пекин за президента Владимир Путин след скорошното му преизбиране. Китайският президент "Си Цзинпин беше сред първите, които поздравиха президента Путин и ние сме признателни на нашите китайски приятели за подкрепата", каза Лавров на Ван И.

Русия и Китай ще продължат да си сътрудничат в борбата срещу тероризма, бе друга теза на Сергей Лавров, развита в Пекин, след разговора с китайския външен министър Ван И. "Благодаря на китайската страна за съболезнованията във връзка с терористичното нападение в Московска област на 22 март тази година", заяви руският министър.

Терористичната организация "Ислямска държава" пое отговорност за нападението в концертна зала край Москва, което отне живота на най-малко 144 души.

"Благодарение на нашите лидери всеобхватните и стратегически отношения на Русия с Китай достигнаха безпрецедентно ниво. Преизбирането на Владимир Путин дава допълнителни гаранции за приемственост във всеобхватното укрепване на тези отношения", изтъкна Сергей Лавров.

Новият път на мирно съвместно съществуване

Лавров беше приет и от китайския президент Си Цзинпин, пред когото заяви, че Русия дава най-високата оценка за успехите на Китай. "Бихме искали да изразим най-високата си оценка и възхищение от успехите, които постигнахте през тези години и преди всичко през последното десетилетие под вашето ръководство", каза Лавров. 

"Тези успехи искрено ни радват, понеже това са успехи на приятели, макар и не всички по света да споделят това отношение и макар че всячески се опитват да сдържат развитието на Китай. Както всъщност и развитието на Русия", допълни руският външен министър.

Лавров предаде на Си приветствие от руския президент. "Имам удоволствието и честта да ви предам най-добри пожелания от президента на Руската федерация Владимир Путин. Той много високо оцени Вашето поздравително послание по повод резултатите от президентските избори през март", каза Лавров. 

"Ще бъдем готови да реализираме новите стратегически задачи, поставени от нашите лидери", посочи ръководителят на руската дипломация.

"За начало ви моля да предадете искрените ми поздрави на президента на Руската федерация Владимир Путин", каза китайският лидер при откриването на срещата. 

"Тази година Китай и Русия отбелязват 75-ата годишнина от установяването на дипломатическите им отношения. През тези години страните ни поеха по нов път на мирно съвместно съществуване и взаимноизгодно сътрудничество между двете най-големи съседни държави, което не само донесе осезаема полза за двете страни и техните народи, но също така изигра конструктивна роля за гарантирането на международната справедливост", каза още Си.

Путин в Пекин

В резултат от срещите в Пекин Кремъл заяви, че визитата на руския външен министър Сергей Лавров в Китай може да се разглежда като подготовка за "предстоящи контакти на най-високо равнище". В същото време властите в Москва допълниха, че все още е рано да се конкретизира срок за евентуална среща между президентите Владимир Путин и Си Цзинпин. 

"Разбира се това пътуване (на руския външен министър Сергей Лавров в Китай - бел.ред.) може да се разглежда като подготовка за предстоящи контакти на високо равнище. Такива контакти действително се планират", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в отговор на журналистически въпрос дали се планира визита на Путин в Китай и дали тази тема е била включена в дневния ред на посещението на Лавров в Пекин.

"Всъщност такива контакти се планират и има разбирателство за тяхната целесъобразност и необходимост с оглед на високото равнище на приятелските отношения между Руската федерация и Китай", посочи Песков. "Но ние все още смятаме, че е рано да се определят времеви рамки. Ще ви информираме за всичко, веднага щом бъдем готови", допълни говорителят.

Ройтерс съобщи миналия месец, че Путин ще посети Китай през май, за да се срещне със Си, като това може да бъде първото задгранично пътуване на руския президент в рамките на новия му мандат. 

Реакцията на Вашингтон

Изказаното от Лавров, Ван И, Си Цзинпин и още един куп лидери след визитата в Китай предизвика сериозен гняв в Съединените щати, които и без това имат достатъчно проблеми в двустранните отношения с Китай. Вашингтон предупреди още на следващия ден, че ще държи Пекин отговорен, ако Русия завоюва още територии в Украйна. Причината е, че Китай поднови обещанията си за сътрудничество с Москва.

Високопоставеният американски дипломат Кърт Кембъл заяви, че съхраняването на мира и стабилността в Европа е "най-важната мисия от историческа гледна точка" за САЩ. Завоюването на територии от Русия може да "промени баланса на силите в Европа по един откровено неприемлив начин", предупреди той.

"Казахме директно на Китай, че ако продължи, това ще има въздействие върху отношенията между САЩ и Китай. Няма да останем със скръстени ръце", каза още Кембъл. "Това върви против нашите интереси", изтъкна американският представител.

Кембъл е направил тези си изявления в Националния комитет за отношенията между САЩ и Китай, в отговор на въпрос за посещението на Лавров в Китай, по време на което китайският лидер Си Цзинпин заяви, че е готов да засили сътрудничеството с Русия.
Кембъл каза още, че Вашингтон е бил предупредил Пекин, че руският президент Владимир Путин ще нареди нахлуване на войските си в Украйна през февруари 2022 г.
Според Кембъл Китай е бил обезпокоен от първоначалните неуспехи на Русия във войната и се е опитал да възстанови "военния капацитет" на Москва. Две години по-късно "Русия е почти изцяло реорганизирана и е сериозна заплаха за Украйна и региона", изтъкна американският дипломат.
 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай