Николай Ставрев: Летище Узунджово става индустриална зона

Залагам на прозрачно, умно и открито управление, казва кандидатът за кмет

Николай Ставрев: Летище Узунджово става индустриална зона | StandartNews.com
  • Имам план за инвестиции в Хасково - по-малко бюрокрация и специален отдел в общината
  • Залагам на прозрачно, умно и открито управление, казва кандидатът за кмет Николай Ставрев в специално интервю за в. "СТАНДАРТ"

* Водата, пътищата, жизнената среда, навсякъде низ от нерешени въпроси

* Гражданите ще имат решаваща дума при определянето на  приоритетите

* Ще съдействаме на бизнеса при набиране на персонал

 

Николай Ставрев е роден на 1 януари 1970 г. в Хасково. Семеен е, има една дъщеря.

Притежава магистърска степен по икономика и управление от УНСС - София.

Ставрев има над 26 години стаж в българското представителство на световноизвестна международна компания, като 20 от тях е заемал ръководна позиция. Управлявал е служители от различни екипи в Централна и Южна България.

Независим кандидат за кмет на Хасково, подкрепен от Коалиция "ПП - ДБ", "БСП за България", ПП "Български възход", ПП "Българе" и сдружението "Спаси Хасково".

 

- Г-н Ставрев, защо един успял бизнесмен като Вас, работил на мениджърска позиция повече от 20 години в българското представителство на световноизвестна компания, решава да изостави кариерата си и да се занимава с политика?

- На първо място Хасково е най-бедната община в България в момента и това е резултат от късогледото управление през последното десетилетие. Липсата на визия за по-добро бъдеще за Хасково ме накара да променя позицията си и да приема тази политическа отговорност. Общината ни има нужда от млади, енергични, компетентни и способни хора, които да прилагат новаторски идеи в управлението на Хасково. И образованието ми, и досегашният опит ми дават увереност, че ще мога да се справя. Да изградя един силен, мотивиран и изключително компетентен екип. Предлагам ясна алтернатива - широко обединение за по-добро бъдеще на Хасково, от това се нуждаем, за да преодолеем тежката ситуация на общината.

- Подкрепя Ви широка коалиция от партии, които на национално ниво трудно намират общ език - "Ние идваме", "ПП-ДБ", "БСП за България" и "България на регионите". Как постигате баланса?

- Винаги подхождам с уважение към вижданията и разбиранията на всички партии, които ме подкрепят. Провеждаме отворени дискусии, ако имаме различия, за да намерим най-доброто решение за всички, водени от едно обща цел - да превърнем Хасково в един модерен и удобен за живеене град, с възможности за развитие на бизнес. Да запазим младите хора и дадем възможност работещите идеи и предложения на гражданите да стигнат до нас. За мен, като независим кандидат, е радващо, че ме подкрепят различни партии и коалиции. Надявам се, че ще мога да разчитам на подкрепата им и в новия общински съвет. Казано с три думи залагам на прозрачно, умно и открито управление.  

- Като човек, който цял живот се е занимавал с бизнес и добре разбира проблемите му, какви мерки в подкрепа на предприемачите в Хасково ще вземете?

- Всеки от нас често се е сблъсквал с бюрокрацията, посещавайки общината. Ще направя бърза реорганизация в общинската администрация с цел оптимизиране на процесите, свързани с издаване на необходимата документация на предприемачите, както и ще им съдействаме при желание да кандидатстват по различни програми. Ще създадем благоприятен климат за предприемчивите и инвеститорите. Ще подпомагаме бизнеса, като ще се осигурят стимули, облекчения и субсидии, съдействие при набиране на персонал. С помощта на подобни стимули ще се компенсират част от разходите и инвестициите ще станат по-привлекателни.

- Как ще увеличите инвестициите в Хасково?

- Чрез създаване на целеви отдел в общината, отговорен за добрата комуникация между общинските структури и бизнеса. Бързото придвижване на всички документи и разрешителни, необходими за стартиране или разширяване на бизнес, ще осигури благоприятен климат за инвеститорите.

Както се казва: "Когато домакинът се е подготвил, гостът няма да се забави да почука".

Затова ние с моя екип ще работим по проект за създаване на Модерна индустриална зона на територията на летище Узунджово с необходимата довеждаща и вътрешна инфраструктура - пътища, преносни проводи и съоръжения, алеи, паркинги и други.

Обособяването на собствен соларен парк в зоната ще осигури чиста и рентабилна енергия за инвеститорите в подкрепа на зелената и кръгова икономика. Наличието на терени в зоната, готови за изграждане на предприятия, складове, логистични центрове и др., съчетано с ускорено административно обслужване от Общината, ще повиши многократно интереса на местните и чуждестранни инвеститори.

Крайният ефект е разкриване на работни места, възможност за реализация на младите, както и цялостно благоприятно влияние върху икономиката на града.

- Оставането на младите хора в родните им градове е предизвикателство пред местната власт във всяко едно населено място. Какви мерки в подкрепа на младите семейства предвиждате?

- Необходима е цялостна политика, съобразена с всички аспекти на развитието на образованието. Основната ни цел е иновациите и европейско измерение на образованието, социална и професионална интеграция на младите хора, повишаването на езиковите знания и умения, популяризирането на новите информационни и комуникационни технологии да станат факт.

Убедени сме, че бъдещето на града зависи от здравето на жителите му, особено на децата. Ще се посветим на обновяването на занемарената спортна инфраструктура. Следващата ни цел е да се даде възможност на студентите да получат висше образование в Хасково, а родителите им да спестят значителни разходи от семейните си бюджети, необходими за издръжка на студент в друг град. Допълнително привличането на студенти от други региони би се отразило положително, както на икономиката, така и на имиджа на града ни.

Инвестиции в подобряването на обхвата и осигуряването на достъп до качествено образование, наред с формирането на адекватни за пазара на труда умения. Те са от съществено значение за бъдещото икономическо развитие на града и реализацията на младите хора.

- Кои са най-големите проблеми на Хасково, чието решение не търпи отлагане?

- Причината за повечето проблеми на нашия град е в недалновидното управление, особено в последното десетилетие.

Пропуснати са много възможности, изтървани са срокове, пропиляна е обществена енергия. Водата, пътищата, жизнената среда, навсякъде низ от нерешени въпроси.

Попитаме ли гражданите за проблемите, мненията ща бъдат различни - за един ще е запълване на дупките по улицата на която живее, за друг облекчаване на трафика, за трети проблемите с водата. Важно е да започнем това, което ще донесе максимална полза за гражданите на Хасково.

Това, което веднага ще се усети от всички, е решителната промяна на модела, по който работи общинската администрация - смяната на модела "Дечев", наложил некомпетентност и безхаберие като запазена марка на общината. Проблемите на Хасково идват от десетилетния диктат на ГЕРБ. Време е това да се промени.

- Какво представлява стратегическата пътна карта за решаване на проблемите на Хасково, която сте направил заедно с екипа си?

- Желанието да намерим решение за проблемите на града е в основата на моето решение да се кандидатирам. С експертите от екипа ми изброихме проблемите и потърсихме отговор на въпроса защо общинското ръководство не ги е решило досега или изобщо не се е захванало с решаването им. Подредихме проблемите според тяхната значимост и според времето, което реално е необходимо за решаването на всеки един.  

Основна задача е реализирането на действащите устройствени планове и прилагането им, като се стартират необходимите процедури за предвидените за разширяване улици и булеварди. От изключителна важност е изготвянето на анализ и проектни решения, които да позволяват бърза и адекватна връзка между северната и южната част на града, както и лесен и безпрепятствен достъп до промишлените зони - съответно в източната и западната част на града. Изготвяне на актуални комуникационни решения в синхрон с изработващия се общ устройствен план. Изграждане на нови кръгови кръстовища. На преден план да се изведат проектирането и изграждането на уличната мрежа в квартали с нарастваща инвестиционна инициатива.

За нас беше важно да начертаем пътя за развитието на Хасково през следващите 15-20 години. Някой ще каже "Това е твърде амбициозно да се мисли толкова напред." Не, не е! Ние трябва да определим в каква посока може да се развие икономиката в Хасково, кои да са секторните производства, които следва да надградим. Ще разработим устойчиви политики за привличане на нови инвестиции и подпомагането на вече съществуващите.

Големият разговор, който започваме по време на тази кампания, е за бъдещето на Хасково. Искам да чуя идеите и виждането за развитието на общината и от всеки, които има предложения. Гражданите ще имат решаваща дума при определянето на приоритетите.

- Културно-историческото наследство е визитна картичка на Хасково и региона. В същото време стана ясно, че стенописите в оригиналната Александровска гробница се рушат. Каква е програмата Ви за опазване и развитие на Чудесата на Хасково?

- За състоянието на паметниците и историческите обекти отговори дължат досегашните управници. След репликата, че за добри идеи трябват добри средства, ние казваме: "Значи трябва да започнем с добри идеи, за да намерим средства". Има различни работещи и достъпни решения за осигуряване на средства за съхранение, реставрация и достъпност. Но, наистина не трябва повече да отлагаме, за да не избелее съвсем визитната картичка на града.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай