Не е за всеки! Новите изисквания за професия брокер

Тапия могат да получават и учениците

Не е за всеки! Новите изисквания за професия брокер | StandartNews.com

Досега в България липсваше регулация за продажбата на недвижими имоти. По тази причина много хора, които искат да направят имотна сделка, попадат на непрофесионалисти и могат да бъдат подведени. Не са изключение и измамите. Начинът за решаване на проблема е да се създаде квалификация за професията "Брокер", за което отдавна настояват от бранша. 

Министерството на образованието и науката наскоро публикува за обществено обсъждане проект на Наредба за придобиване на квалификация по професията "Брокер". Наредбата е изготвена като част от Закона за професионалното образование и обучение (ЗПОО). Предлага се да има официален образователен стандарт, чрез който може да се придобие квалификация за длъжността и тя да стане част от списъка за професионалното образование и обучение.

По този начин работещите ще получат повече знания, умения, ще станат доста по-компетенти в тази сфера и ще упражняват длъжността си професионално. Това са фактори, задължителни за преминаването през образователна институция. След завършване на квалификацията си учащите ще получат Свидетелство за професионална квалификация или Удостоверение за професионално обучение по професията. Това са мотивите на проекта. Хората, които се обучават по тези правила, ще могат да работят като агенти на недвижими имоти, брокери на недвижими имоти, агенти управление на собственост, както и като търговци на недвижими имоти.

В проектонаредбата е записано и много подробно определение на професията брокер.  Това, което тя гласи, е, че агентът на недвижими имоти  е посредникът при покупко-продажби и замени на поземлени имоти, сгради и самостоятелни обекти в сгради.
Брокерът  поддържа база данни, прави проучване на пазара и носи отговорност както пред агенцията/строителната компания, така и пред клиентите за верността на представената информация и за правилното консултиране относно необходимото оформяне на документите по сделките. 

Европейският стандарт, по който се работи в България по отношение на брокерите на недвижими имоти, е БДС EN 15733 - "Услуги на брокери на недвижими имоти. Изисквания относно предоставянето на услугите от брокери на недвижими имоти". Той  излезе на бял свят у нас през 2013 година от Българския институт за стандартизация (БИС), но не е задължителен, а препоръчителен.
Двата документа (бел. ред. - Стандартът от 2013 и сегашната Наредба) обаче са със различни области на приложение, уточняват от БИС за Economic.bg. В официален отговор до медията, те пишат: "В случая под "държавен образователен стандарт" се разбира Наредба на Министерство на образованието. В някои ведомства думата "стандарт" се използва най-общо. Например образователни стандарти, счетоводни стандарти, медицински стандарти, не са стандарти по смисъла на документите в обхвата на БИС, а са Наредби на съответните министерства. По силата на своя статут, между стандартите и Наредбите не може да се търси противоречие, те могат да се допълват. Например в една Наредба може да има позовани стандарти, вместо да се преписват текстове от стандартите",казаха от НСБИ. 

Това значи, че прилагането на текстовете на новата Наредба ще стане напълно задължително след приемането й, а самата тя влиза в сила веднага след обнародване в Държавен вестник.

Да получат брокерска тапия вече ще имат възможност и учениците. В България има учебно заведение, което да предлага този вид обучение - Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Пеньо Пенев" в град Русе. Специалността там е "Брокер на недвижими имоти". Tя влиза в учебния план от 2008 година по програмата ФАР. Вписана е и в Списъка на професиите за професионално образование и обучение от Националната агенция за професионално образование и обучение. Това е първата гимназия у нас, която предлага този вид обучение. Училището работи с няколко асоциации, като Камарата на строителите в България, Стопанската камара, КРИБ, Русенската търговско-индустриална камара, Дунавската задруга на народните художествени занаяти. През тях тя получава одобрение на планираното професионално образование. 

С Министерството на образованието има  писмена кореспонденция по въпроса с необходимостта от въвеждане на все повече паралелки, в които се изучава професията.

Право да преподават по учебните предмети или модули по професионална подготовка имат лица с висше образование по съответната специалност или хора без висше образование, които имат професионална квалификация, свързана с дадената длъжност по реда на Закона за професионалното образование и обучение.

Съществува и университет, който предлага брокерско образование. Това е Висшето училище по застраховане и финанси. В партньорство с известна агенция за недвижими имоти през 2019 година там е открита магистърска програма. Тя се фокусира върху обучението и квалифицирането на агенти и оценители на недвижими имоти. Наименованието на специалността е "Брокерство и оценяване на недвижими имоти" и е в задочна форма, която продължава четири семестъра.

Докато изучават своята магистърска програма, студентите ще минат през голям брой предмети като основи на финансите, счетоводство, застраховане и маркетинг.

Заедно с тях те ще получат знания и в тънкостите на търговското право, бизнес статистиките и инвестициите, с помощта на които ще бъдат успешни в бъдещата си кариера на брокер и/или оценител на недвижими имоти.

Ще имат и специализирани дисциплини по  "Пазари на недвижими имоти", "Правни аспекти на търговията с недвижими имоти", "Управление на продажбите", Управление на портфейл", "Финансови показатели при анализа на недвижими имоти", както и много други. 

Това, което казва мениджърът на компанията, която е  в колаборация на проекта с ВУЗФ, е: "Бизнесът с имоти заема значителен дял в българската икономика и професионалната подготовка на експертите в този сектор е от огромно значение. С участието си в тази магистратура нашата фирма добавя натрупания си  опит от двадесетгодишната история на сайта. Така от регистратор на процесите в сектора се превръща в активен мотиватор за развитието му". 

Целта на магистърската програма е да създава професионални кадри и те да работят на пазара на недвижими имоти. Самата специалност предлага придобиване на магистърска степен, когато студентите завършат. Бъдещите брокери или оценители на имоти получават сертификат за усвояване на своите знания и умения. 
В програмата "Брокерство и оценяване на недвижими имоти" преподавателите са на едно много високо ниво. Сред тях са доказали се през годините в България експерти, като доц. д-р Маню Моравенов, проф. д-р Боян Дуранкев, доц. Любка Ценова и доц. д-р Даниела Илиева.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай