Най-тежкият удар за Ердоган

Имамоглу победи в Истанбул с рекорден резултат, запретна ръкави

Най-тежкият  удар за Ердоган | StandartNews.com

Имамоглу победи в Истанбул с рекорден резултат, запретна ръкави

Местните избори в Турция сложиха началото на лебедовата песен на президента 

 

Турската опозиция удържа сериозна победа над партията на президента Реджеп Тайип Ердоган на проведените в неделя местни избори в страната, затвърждавайки позицията си на политическа сила. Това бе най-тежкото поражение за Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) за повече от две десетилетия на власт и може да е сигнал за промяна в цялостния политически пейзаж.

Непревземаемите крепости

Особено значими са победите в Истанбул и Анкара. Световните агенции тълкуват резултатите като силен удар за президента Ердоган, който се надяваше неговата ПСР да си върне контрола в тези градове, по-малко от година, след като самият той спечели трети мандат като държавен глава. Около 61 милиона турци имаха право на глас, повече от един милион гласуваха за първи път. Избирателната активност е била над 75% във всички 81 провинции на страната. 

В Истанбул, където Ердоган е роден и израства, втори мандат с разлика от почти един милион гласа спечели кандидатът на опозицията и досегашен градоначалник Екрем Имамоглу. В столицата Анкара беше ясно, че убедително печели кандидатът на опозицията Мансур Яваш, още преди преброяването на половината бюлетини. Народнорепубликанската партия (НРП) спечели и в четвъртия по големина град Бурса, а също и в Измир (третият най-голям турски град), Адана и Анталия.

Милион жители на Истанбул празнуваха до разсъмване в понеделник (часа на рамазанския сахур) победата на местните избори на основната опозиционна кемалистка партия. Улиците около сградата на Истанбулската голяма община в квартал Сарачхане почерняха от хора от различни възрасти. С червени знамена и постери на Ататюрк хората, сред които преобладаваха младите, някои дошли с деца и бебета, скандираха, прегръщаха се, пееха, танцуваха, клаксоните на колите огласяха наоколо.

Екрем Имамоглу, който отново бе издигнат за кмет на 16-милионния мегаполис Истанбул, спечели за втори път този пост, но този път с още по-внушителен, рекорден резултат. Според все още неоповестените официално финални резултати той води с един милион гласа преднина и има 50% (предишните избори през 2019 г. бе спечелил с 800 000 гласа повече) пред опонента от ПСР Мурат Курум, който получи 41,4 на сто.

В първата си реч пред многохилядното множество, след като стана ясно, че води убедително пред Курум, Имамоглу запретна ръкави - характерен негов жест, познат от предишните избори, когато Ердоган бе касирал вота. Той посочи, че започва нов период в живота на истанбулчани.

"Спечели този прекрасен 16-милионен Истанбул, спечели неговото голямо семейство. Този мегаполис е уникален, защото съвместява хора от различен етнически произход с различни вярвания. И те имат право да бъдат неговите стопани, а не да чакат нечия милост", каза кметът .

В Истанбул НРП печели 25 от общо 39 общини. Считаните за крепост на ПСР общини - Юскюдар на азиатския бряг, централната община Бейоглу и Еюпсултан този път бяха спечелени от НРП. Община Байрампаша, която 22 години се управляваше от ПСР, този път бе спечелена от кандидата на НРП, който бе подкрепен от местната изселническа организация на българските турци Бултюрк. Авджълар, Картал и Малтепе, които са компактно населени с изселници от България, отново бяха спечелени от НРП, която поддържа близки отношения с изселническите организации.  

Кметът на Анкара Мансур Яваш пък спечели с почти двойна преднина пред опонента си Тургут Алтънок, който също имаше силната подкрепа на Ердоган. НРП увеличи броя на спечелените общини в Анкара от 3 на 16.

Новата политическа карта

Анализаторите отбелязват, че Турция осъмна в понеделник с нова карта на политическото пространство, в която преобладава червеният цвят на НРП вместо оранжевия на ПСР, който доминираше от 22 години насам.

Народнорепубликанската партия, която е най-старата политическа формация на Турция, създадена от основателя на републиката Мустафа Кемал Ататюрк, на проведените в неделя местни избори постигна успех, какъвто не е постигала от 22 години насам. ПСР дойде на власт преди 22 години, спечелвайки именно местните избори.

"НРП за пръв път от 47 години насам излезе първа на избори, като води пред Партията на справедливостта и развитието, която за пръв път от 22 години насам е втора", посочи анализаторът Гьокчер Тахинджиоглу. 

Държавният глава Реджеп Тайип Ердоган, който обикновено след избори произнася реч на победата от балкона, както в Истанбул, така и в Анкара, в полунощ от Истанбул отиде в Анкара пред централата на ПСР, където го очакваха сподвижници и симпатизанти.

"31 март за нас не е край, а повратна точка", каза Ердоган, подчертавайки, че не са могли да постигнат резултатите, които са искали от местните избори. "Ние ще анализираме резултатите от изборите за местната администрация в органите на нашата партия и ще си направим нужната самокритика", обеща Ердоган.

Според първите коментари значителен брой избиратели на ПСР, особено в източните провинции, не са отишли да гласуват и са упражнили т.нар. наказателен вот. Твърди се, че ПСР е изгубила 5 милиона гласа на тези избори.

Причините за поражението

Тепърва предстои да се анализират задълбочено резултатите от местния вот. Но може да се каже, че икономическите трудности, поскъпването на живота (границата на глада е около 19 000 турски лири, а минималната заплата е 17 000 турски лири), ниските пенсии, непосилните разходи за препитание, особено за пенсионерите, които наброяват 15,8 млн. души, поскъпването на лекарствата, проблемите на здравната система, безработицата сред младите хора, девалвацията на турската лира "накараха милиони гласоподавателите да кажат стоп на ПСР, която управлява 22 години", посочват анализатори.

"Отмъщението на пенсионерите надделя. Народът показа червен картон на правителството. Вотът в неделя показа, че няма власт, която да устои на празната тенджера", коментира експертът Дениз Зейрек. 

"Експлодираха гласовете на недоволството", посочва вестник "Тюркие". Според проправителствения вестник Йени Шафак "31март е послание на избирателя до ПСР". Вестник "Карар" определя изборите като "земетресение на урните".

Близки до ПСР анализатори посочват, че "управляващата партия не можа да усети грохота на вълната на недоволството, която идва от недрата на електората".

Спечелването на местните избори от опозицията е източник на мотивация за НРП и нейния електорат след миналогодишното поражение на парламентарните и на президентските избори, от една страна, а от друга - сигнал за ново отношение между опозиция и правителство.

"Предстои ново раздаване на картите в политиката", посочва в. "Йеничаг".  Според в. "Милли газете "резултатите от 31 март са послание за нови избори".

Водещи световни медии като Би Би Си, Асошиейтед прес, Франс прес и китайската Синхуа, наблюдаваха внимателно изборите чрез свои специални пратеници. В навечерието на вота за Истанбул Би Би Си посочи, че кандидатът на ПСР Мурат Курум ще спечели, но прогнозата не се оправда.

Старият нов конкурент на Ердоган

Избраният за втори мандат кмет на Истанбул Екрем Имамоглу се очертава като основен съперник въобще на управлението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. По някакъв начин той върви по стъпките на турския държавен глава, който управляваше най-големия град през 90-те години на миналия век.

Имамоглу и Ердоган произхождат от източния Черноморски регион на Турция, а кариерите и на двамата са възпрепятствани от турски съдилища. В младостта си и двамата са били запалени футболисти.

Според анализатори Имамоглу се превърна в потенциален бъдещ президент, след като постигна категорична победа и запази поста си на местните избори вчера.

Избирателите изпращат послание пряко до Ердоган, каза Имамоглу след изборите. "Тези, които не разбират посланията на народа, ще загубят в определен момент", заяви той.

Въпреки че и двамата притежават изключителната способност да мобилизират избирателите, когато става дума за политика, двамата са много различни. Имамоглу, който е приветлив бивш бизнесмен, сам твърди, че идеите им са "крайно противоположни".

Ердоган влезе в политиката с ислямистка партия и след като пое управлението през 2022 г., преобрази светска Турция с благочестивата си визия. Обратно - Имамоглу е от твърдо светската Народнорепубликанска партия, към която се присъедини през 2008 г. и стана кмет на истанбулския квартал Бейликдюзю преди десет години.

Успехът на Имамоглу се дължи в способността му да пробие тавана от около 25% за социалдемократическата НРП и да се хареса и на по-консервативните избиратели. Той доказа това през 2019 г., когато нанесе най-голямото поражение на ПСР за последните две десетилетия и победи кандидата ? не веднъж, а два пъти. Съд анулира победата му през март 2019 г., но той отново спечели на повторния вот през юни, с дори по-голяма преднина.

Ердоган отвърна на удара като бе преизбран за президент миналата година въпреки широкото икономическо напрежение и прогнозните анкети. Но сега Имамоглу нанесе нов удар.
Много анализатори сега прогнозират успехи за Имамоглу в бъдеще. "Ако тези избори не бъдат отменени заради някакви възражения, той ще стане президент през 2028 г.", заяви пред Ройтерс преди изборите ръководителят на социологическа агенция Метропол Йозер Сенджар.
Съперничеството между Имамоглу и Ердоган може да се изостри на националната сцена през следващите години, но кметът неотдавна припомни по-прозаичната обстановка, когато пътищата им се пресичат за първи път.
В средата на 90-те години, когато Ердоган вече бил кмет, той посетил ресторанта за кюфтенца на Имамоглу в квартал Гюнгьорен в Истанбул. "В първите му месеци като кмет аз го посрещнах", припомни Имамоглу. "Той яде кюфтета в моя ресторант. Не му взех пари. Не може да плати тази сметка, докато е жив", допълва новоизбраният кмет.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай