Надежда Йорданова: Трима души с право да бъдат служебен премиер

Диалогът е труден, но носи резултати

Надежда Йорданова: Трима души с право да бъдат служебен премиер | StandartNews.com
  • Два мандата за кметовете е допълнителна гаранция за демократична отчетност
  • 24 май свързва историята на трите български държави, подчертава приноса ни към християнската европейска цивилизация
  • ДБ и ПП дори да бъдем съперници в някои общини на местните избори, няма да сме противници
  • Компромиси с принципите си не правим
  • Диалогът е труден, но носи резултати
  • Има остри противоречия в мнозинството, но успяваме да продължим напред, казва Надежда Йорданова, зам.-председател на ПГ на ПП-ДБ в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Г-жо Йорданова, приключва тежък политически сезон, белязан от трудното постигане на съгласие за редовно правителство. След почти два месеца управление може ли да се каже, че кабинетът и мнозинството зад него са стабилни?

- Можем да кажем, че са относително стабилни, като имаме предвид огромните противоречия между партии в това мнозинство. Ние си оставаме фундаментално различни, призна го и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Но успяхме да постигнем съгласие в името на това България да има редовно и стабилно правителство в тежка международна ситуация и при поредица от предсрочни избори, които не излъчваха управленско мнозинство. Намерихме ротационна формула на управление и постигнахме важни решения по общите евроатлантически позиции, които споделяме. Постигането на разбирателство е трудно, постоянно се стига до остри противоречия, но успяваме да продължим напред. Което показва, че всички партии в това мнозинство продължават да осъзнават отговорността си пред България.

- Труден ли е диалогът с ГЕРБ-СДС и какви компромиси направи Демократична България, за да има страната стабилно управление?

- Диалогът е труден, но носи резултати. Например в предишните парламенти не успяхме да постигнем съгласие по закона срещу домашното насилие, който бе и моя лична кауза, а сега вече с колегите от ГЕРБ и ДПС успяхме да го приемем. Колкото до компромисите, ние не правим компромиси с принципите си и смятам, че с цялото си поведение досега сме го доказали. Компромиси могат да се правят само по въпроси от по-малка важност в името на решаването на тези от по-голяма. Но често пъти дори не става дума за компромиси, а за демонстрация на сила или за инат и после противоречията се изглаждат.

- Управленската програма е почти готова. Кои са най-важните акценти в нея?

- Основните цели в управленската програма са ясни на обществото още от съставянето на това управление, от декларацията на Николай Денков и Мария

Габриел при обявяването на формулата за ротационните правителства. Голямата ни цел е да завършим пълноправната европейска интеграция на България. Амбицирани сме до края на тази година да влезем в Шенген и да получим второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост, а от 1 януари 2025 година да влезем в еврозоната. Ще повишим ефективността и прозрачността при управлението на общински проекти, ще приоритизираме националните капиталови проекти. Разбира се, ключова и непосредствена задача за мен и моята формация е конституционната реформа, която да осигури истинска независимост на съдебната система, отговорна и отчетна прокуратура и да прекрати всевластието на главния прокурор.

- На какви принципи ще се основава механизмът между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС за вземане на кадрови решения?

- За нас основният принцип е кадровите назначения да излъчват най-компетентните и почтените кандидати. Неслучайно и в проекта ни за конституционни промени сме извели на конституционно ниво основните етапи в процедурата по избор на членовете на независими регулаторни и контролни органи. Кандидатите трябва да бъдат номинирани и изслушвани публично. Да има ясни критерии, по които се избира всеки кандидат. Трябва да се осигури възможност на представители на обществени и професионални организации да могат да дават становища и да наблюдават целия процес по избор. И да бъде ограничен броят на мандатите, които един човек може да изпълнява като член на такъв орган.

- Предложението 24 май да бъде националният празник на България предизвика голяма обществена дискусия. Не се ли опасяване, че това може да отклони вниманието от съдебната реформа?

- Нормално е хората да реагират по-емоционално за националния празник, отколкото за съдебната реформа, която не е толкова атрактивна тема, макар че и тя е добре позната. След дългогодишна борба успяхме да я поставим в центъра на обществения дебат и вече да работим по нея на конституционно ниво. Надявам се също темата за националния празник да предизвика допълнителен интерес към цялата конституционна реформа - включително затова ние предлагаме промяната на националния празник да бъде записано в конституцията. Отделно, че националният празник е израз на националното единство и е редно да фигурира в основния текст на обществения договор - конституцията. Вярвам, че дебатът за националния празник, който всъщност тече отдавна, ще ни обедини именно около най-българския празник - 24 май, който свързва историята на трите български държави, който почита принадлежността ни към християнската европейска цивилизация и подчертава приноса ни към нея, и който ни задължава да продължим пиетета на предците си към образование и наука.

- Какви промени, свързани със служебното правителство, предвижда проектът на ПП-ДБ?

- Последните години показаха, че в института на служебния кабинет така както е уреден към настоящия момент, се съдържа риск за управление, което да сериозно да се отклонява от принципа, провъзгласен в чл.1, ал.1 от Конституцията, че България е парламентарна република. За това предлагаме се да възприеме един от моделите, които действат в други европейски държави, в които има формат на назначаване на самостоятелно служебно правителство с конституционно определен премиер, заемащ висша публична длъжност, така че да не се допуска пълна дискреция на президента при назначаване. Служебният кабинет ще се назначава от президента след консултации с парламентарните групи. Предлага се служебният министър - председател да се назначава измежду председателя на Народното събрание, председателя на Конституционния съд или управителя на Българска народна банка, а съставът на Министерския съвет да се определя по предложение на министър - председателя. Президентът насрочва избори за ново Народно събрание в срок до два месеца след назначаване на служебното правителство. В периода на предизборната кампания Народното събрание няма да заседава. По този начин няма да се стига до това страната да бъде без действащ парламент за период от 2 месеца.

- Защо предлагате ограничаване на кметските мандати до два? Вече се чуха коментари, че това е административна и политическа намеса в местните избори?

- Да, колегите от ГЕРБ и ДПС се изказаха против ограничението. С предложението ни кметовете на общини да бъдат ограничени да заемат поста до два последователни мандата целим да дадем допълнителна гаранция за демократична отчетност на кметовете. И да се ограничават и възможностите за злоупотреби с власт при дългогодишно кметуване - сега има случаи на десетилетни кметувания. Разбира се, ще чуем всички аргументи в комисията за конституционни промени и ще вземем най-доброто решение по въпроса.

- Трудна ли е коалицията с "Продължаваме промяната" и ще я видим ли реализирана на местните избори и в други градове освен София?

- Въпреки различията помежду ни, коалицията се сработва все повече. Самият факт, че не само сме в коалиция и за местния вот в София, но привлякохме в нея още две демократични формации показва, че можем заедно да вървим по верния път. Дали ще сме заедно и на други места в страната - тепърва ще решаваме в органите на ДБ и на ПП. Факторите на местно ниво са по-различни от тези на национално - едни са по-силни в една община, други - в друга, едни имат по-силни кандидати на едно място, други - на друго, да не говорим, че има и съперничества и лични дрязги - това е неизбежно, когато хората по места живеят в по-непосредствена близост, отколкото например депутатите в парламента. При всички положения, ДБ и ПП дори да бъдем съперници в някои общини, няма да сме противници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай