Мехмед Вакльов: Ски и СПА туризъм са бъдещето на Якоруда

Хората искат работа, за да си стоят в града

Мехмед Вакльов: Ски и СПА туризъм са бъдещето на Якоруда | StandartNews.com

 

- Г-н Вакльов, какво заварихте в община Якоруда, ставайки кмет? 

- Това, което никой кмет не иска да завари. Кредит от милион и половина, около 500 хиляди лева задължения към различни доставчици и санкция от Фонд "Земеделие", която е по някакъв проект, извършен през 2018 г. . Около два милиона лева задължения, които за община Якоруда са огромна сума. 

- Как ще се справите?

- По кредита водим прегори с банката да го разсрочим малко, да намалим лихвата, защото договорената е безумно висока. С екипа ми проведохме разговори и с доставчиците да разсрочим задълженията към тях, така че общината да може да функционира. Да не казвам голяма дума, но се надявам към края на 2024 г. от 500 000 задължения да останат 100 хиляди. 

- Казвате, че инфраструктурата е в окаяно състояние. Какво трябва да се ремонтира?

- Като изключим центъра на града, който има две-три наскоро асфалтирани улици, останалата част и на града, и селата се нуждаят от незабавно асфалтиране. Спешно трябва да се  подмени водопровод - тръбите са слагани преди 60-70 години и са вредни за здравето. Това трябва да ни е приоритет, здравето на хората е най-важно. 

- По кои проекти ще модернизирате инфраструктурата?

- Преди празниците подписахме споразумение с МРРБ за смяна на водопровода за около 2 милиона лева. От определения милиард за общините - мярката през Министерство на финансите, очакваме около 4 милиона лева, които също ще бъдат за водопроводи и асфалтиране на улици.

Община Якоруда е допустим бенефициент по Програмата за развитие на селските региони (ПРСР) в България. Основните акценти на програмата включват:

* Финансиране на нови технологии и практики в земеделието.

* Обучение и подпомагане на земеделските стопани.

* Инвестиции в инфраструктурата на селските райони.

* Подпомагане на малките и средните предприятия в селските райони.

* Стимулиране на туризма и културното наследство на селските райони.

* Опазване на околната среда и природните ресурси.

ПРСР има ключова роля за икономическото и социално развитие на селските райони в България, като предоставя финансови средства и насоки за постигане на устойчив растеж и благоденствие в тези региони, поради тази причина Община Якоруда ще положи необходимите усилия, за да подобри качеството на живот на цялото местно население.

- Какви са другите приоритети в програмата Ви? Кои са първите неща, с които започвате 2024 г.?

- Най-важното нещо, което ще се опитам да реализирам през капиталната програма е подобряване на детските ни градини. Те вътре са в окаяно състояние.

- Какво означава окаяно състояние? 

- Децата се отопляват още на дърва и с печка. Печките са в средата на стаите - както в занималните, така и в помещенията за спане. Най-малкото, което можем да направим е да осигурим друг вид отопление, за да е безопасно за децата. Имаме програма, която върви в момента за саниране на детски градини. Мисля, че ще се включим в сроковете, за да можем после по-кардинално да приключим този въпрос и отоплението да стане централно  - за цялата детска градина, а не накъсано.

- Има ли достатъчно места в детските градини и училищата за децата? 

- По селата имаме и за училищата, и за детските градини. В града - в училищата също имаме достатъчно места. Но детската градина в Якоруда не може да поеме децата. Имаме филиал, който се намира недалече от основната сграда. 

- Един от големите приоритети на държавата за следващата година, който основен приоритет на Европа за 2024 г., е демографията. Как стои въпросът в Якоруда?

- В последните години населението намалява, но с много малки темпове. 

- Има ли голяма миграция?

- Не, няма. Много е малка. И по-скоро е в посока големите градове на България. Студентите, които завършват "Медицина" или специалности, които нямат приложение в самата община Якоруда, остават в големите градове. Друг вид миграция, който имаме, е сезонната. Хората отиват в чужбина. Обикновено Англия, Франция - работят сезонно - между три и шест месеца, след което се прибират, стоят си вкъщи и остават по населените места. Когато говорим за демографска криза, при нас тя се изразява повече в това, че семействата имат по едно, максимум две деца. 

- Какви други проблеми имате в Якоруда?

- Хората искат работа - да си стоят по родните места, да не обикалят. 

- Приоритет на всички кметове е да задържат младите хора в родните места. Какво предвижда Вашата програма за младите?

- За да задържим младите хора и младите семейства трябва да има работа. В Якоруда мисля, че в бъдеще най-приоритетно трябва да бъде развитието на туризма. Искаме да инвестираме в курорта "Трещеник", където може да се изгради ски писта, има такива наченки. 

Мога да се похваля, че с падането на снега миналата седмица пуснахме детската ски писта - за първи път от 10 години насам. Имаме и два ремонтирани ски влека. Но курортът има потенциал да се развие и да се превърне в перла за ски туризъм.

В Якоруда има и минерална вода. Тя е хипертермална - 42 градуса. В момента имаме ново находище, което е с дебит около 13 л в секунда. Имаме инвеститорски интерес от хора, занимавали се с балнеолечение и спа туризъм. Така че големите идеи и работните места могат да се отворят, когато развием нашите природни дадености - ски туризъм и балнеотуризъм. 

- Тоест голямата Ви амбиция в икономиката е в посока на туризма?

- Да. Това е нашето бъдеще.

- Имате ли културно-историческо наследство, което може да помогне за развитието и на културно-исторически туризъм?

- Започнаха разкопки в местността "Калята", малко над Якоруда, които ще продължат през лятото. Находките са главно от V век и не само. Имаме черква от V век. В близост до нас е връх "Бабяшка чука", където е имало светилище на траките. Това вече е в община Белица, но ние сме много близки като разстояние.

- Водите ли разговори за общ туристически маршрут?

- Да, с кмета на Белица Радослав Ревански имаме амбиции в тази посока. В района има какво да се види - паркът на танцуващите мечки, "Рила фън парк" с екстремното влакче. Но разговори за общи маршрути водим и с останалите кметове от региона - на Разлог и на Банско. Ние, четиримата кметове, ще имаме среща с министъра на туризма Зарица Динкова, за да направим обща визия за бъдещето на региона. Общ проект, който да включва освен Банско, който вече е един от скъпите курорти в България и в Европа, и останалите курорти. В Разлог има курорт - "Кулиното", в Белица е "Семково", в Якоруда е  "Трещеник". Ще се опитаме да създадем продукт, който е по-различен от Банско, но допълва Банско. Идеята ни е за малки къщички от алпийки тип, за зелен туризъм през лятото. И да акцентираме на минералната вода.

- Освен туризма в каква друга посока търсите инвестиции?

- Разговарях с инвеститор, който държи шивашки цехове. Може би има интерес. Имаме обучени шивачи и шивачки, които са без работа, защото през годините няколко цеха фалираха.

- Един от големите приоритети на държава, припознати от премиера Николай Денков и от вицепремиера Мария Габриел е реализирането на Бранд България. Създаването му бе провокирано и с дискусиите по темата, които "Стандарт" направи през последната година. Идеята на Бранд България е да стъпи на регионални брандове. Какво е необходимо като подкрепа от държавата, за да се създадат Бранд Рила, Бранд Пирин?

- Може би най-лесно ще стане, ако има децентрализация на общините. Да кажем 2-5-10% да остават в кметствата. Сега, дори да имаме големи идеи за общините си, ние отиваме да се молим на държавата за финансиране. Ако разполагаме със собствени средства, ще е различно. Както виждате, имаме идеи и аз, и моят екип, но за да ги реализираме ни трябват сериозни пари. В момента вместо вече да градим, ние обикаляме от министерство на министерство. 

- Ще ви стигне ли бюджетът за 2024 г.?

- Надявам се, да. 

- Какво ще пожелаете на хората в Якоруда за Новата година?

- Първо и най-важно да са живи и здрави. Щастлива Нова година на всички.

  • Правим общ проект с Белица, Разлог и Банско за курортите в региона
  • Търся инвеститор за шивашки цехове
  • Хората искат работа, за да си стоят в града
  • Искаме децентрализация на общините. Вместо вече да градим, обикаляме министерствата за пари
  • Разполагаме с минерална вода, вече имаме инвеститорски интерес, казва кметът Мехмед Вакльов в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Emine
преди 3 месеца

А кой е виновен за това ? Същите тези който го направиха,ама пак сахси там- Карафеиз, Магдето,Хърльов, Куцузо, Хаджиайдук ,Фатма Мангова. Ааа и Беди Осман, която е сечи ден в общината. Демек никаква промяна.

Откажи
Джамиле
преди 3 месеца

Тогата всички стари айдуци не ги махнеш нема да гласувам за теб драгш

Откажи