Коледна котка плаши децата. 15 шантави традиции

Украсяват кораби, ходят на църква с ролкови кънки

Коледна котка плаши децата. 15 шантави традиции | StandartNews.com

Коледа е един от най-светлите празници. Още от древността неговото почитане е обвързано със спазването на традициите. Всяка страна има свои обичаи. Някои от тях са доста любопитни.

1. Пудинг с желания във Великобритания

За англичаните неизбежна гозба, която трябва да присъства на коледната маса е специален пудинг. Цялото семейство участва в приготвянето му, като всеки трябва да разбърква сместа по посока на часовниковата стрелка и да си намисли желание. В пудинга се слагат монета, пръстен и напръстник, които вещаят богатство, брак и късмет на този, който намери съответния предмет в своето парче.

2. Добрият старец на плажа в Австралия

За австралийците Коледа се пада в разгара на летния сезон. Много семейства правят барбекю и след това се отправят към плажа. Дядо Коледа се появява на пясъка, често идвайки със сърф на порива на някоя вълна.

3. "Коледен кораб" в Гърция

И докато по цялото земно кълбо хората украсяват елхи и борчета, в Гърция кичат със светлини и играчки лодките. Традицията се нарича "караваки", в превод "малка лодка" и показва дълбоката връзка на гърците с морето. Още от началото на декември започва подготовката за Коледа. Основен елемент е украсата. Улиците, площадите, къщите светят с много светлина от гирлянди. Украсяват с играчки и светлини традиционната елха. Ако заедно с елхата видите украсена и осветена фигура на кораб, не си мислете, че това е грешка. По традиция в Гърция украсяват "коледен кораб". Предимно по островите. Елхата навлиза по-късно в Гърция, като влияние от Европа.

4. На църквата с ролкови кънки

Седмицата преди Коледа, венецуелците посещават ежедневна църковна служба, като е прието до нея да се стига с ролкови кънки. Много от пътищата се затварят специално, за да могат поклонниците да се придвижат безопасно до службата.

5. Швеция гледа Доналд Дък

В Швеция телевизионната традиция повелява, цялата държава да се събере, за да види отновоЕ Доналд Дък. "Kalle Anka och hans vanner onskar God Jul" ("Доналд Дък и неговите приятели ти пожелават весела Коледа") е специална празнична програма на Дисни, която приковава шведите пред екраните още от 1958 г. Традицията отчасти се появила, защото епизодите от "Kalle Anka" били излъчвани по единствения телевизионен канал в скандинавската държава (за периода 1960 - 1969 г.), но продължава с пълни сили и днес (често зрителите са около 40% от населението).

6. Лакомства за елфите на сауната

Сауните са навсякъде във Финландия. Именно в тях семействата се събират и на Бъдни вечер - за да пречистят телата си и да успокоят умовете си преди началото на празненствата. Посещаването на сауната за Коледа се нарича joulusauna. Тя е с повече ароматни масла, празнични фенери и коледни лакомства за "елфите на сауната" - saunatonttu.

7. Време за 13 десерта 

Във френския регион Прованс след коледната вечеря идва ред за 13 десерта. Според вярванията всяко лакомство символизира делото на един от 12-те апостоли, а 13-ото е за Исус. Десертите обикновено се сервират наведнъж и трябва да се отхапе поне по една хапка от всеки. Традициите във всеки дом са различни, но всеки десерт символизира допълнително някакъв елемент от християнството.

8. Лошият Дядо Коледа 

По немскоговорящите земи Дядо Коледа има зъл двойник, който се казва Крампус. Той прилича на дявол - космат, с рога и копита, и наказва лошите деца за белите, които са правили през годината. Ето защо на 6 декември в Австрия има традиция мъжете да обличат дяволски костюми и да плашат децата по улиците.
Лошият Дядо Коледа навестява децата още в Германия и Швейцария.

9.Черен Петър в Холандия

С подобна легенда могат да се похвалят и холандците - помощникът на Дядо Коледа при тях обаче е Черен Петър. На Коледа Добрият старец и неговият не толкова добър придружител пристигат в Холандия не с шейна от Лапландия, а на кораб от Испания. Родителите се заканват на децата си, че ако не слушат, Черният Петър ще ги отведе с него в Испания.

10. Коледна котка в Исландия

Коледната котка идва всяка година в навечерието на празника в Исландия. И е много зла - яде хора. В Исландия има традиция всеки, който е работил през годината, да получава нови дрехи за Коледа. За да окуражават децата да помагат в къщната работа, родителите им казвали, че Коледната котка ще познае мързеливите деца по това, че нямат нови дрешки за Коледа и ще ги изяде.

11. Коледно пиле в Япония

В Япония не отбелязват Коледа официално и местната традиция е наложена, благодарение на доста добра рекламна кампания от KFC. Всяка година на Бъдни вечер веригата за бързо хранене поставя рекорди по продажби на т.нар. коледно пиле, което японците задължително слагат на масата си. Трапезата им допълва специална ягодова торта, която се поръчва месец предварително.

12. Празничен фестивал в Мексико

Раждането на Исус се чества с коледен фестивал от 16-ти до 24-ти декември в Мексико. През всеки ден от фестивала хората посещават своите съседи от къща на къща, наподобявайки пътуването на Йосиф и Мария. По време на гостуванията се счупва традиционната коледна пинята със седем върха, които символизират седемте смъртни гряха.

13. Огнени топки в  Колумбия

През коледната нощ местната традиция повелява пускането на топки с огън в небето. Те наподобяват китайски фенери, но пламъците им са повече. Този обичай обаче води до доста инциденти със запалени къщи и вече е забранен.

14. Празнични ябълки в Китай

Докато в много страни основното коледно лакомство са бонбоните и сладкишите, то в Китай това са ябълките. Смята се, че традицията идва от сходството между китайската дума за ябълка и тази за Бъдни вечер. Въпреки че Коледа не е официален празник в Китай, той става все по-празнуван през последните години. Ябълките са се превърнали в подарък - опаковат ги в специални кутии или ги увиват в цветна хартия, понякога украсена с коледни послания.

15. Гадаене по обувка в Чехия

На Коледа чехите имат интересен обичай, свързан с гадаене кога ще се задомят. На 25 декември те застават с гръб към вратата и хвърлят обувката си през рамо. Ако пръстите на обувката сочат към врата, това означава, че притежателят й ще сключи брак в следващите 12 месеца.
 

  • Украсяват лодки вместо елхи, сменят сладкишите с ябълки

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай