Готвачът на Путин умря за втори път. Наистина ли?

Евгений Пригожин имаше двойници, дегизираше се с перуките, сменяше самоличността си

Готвачът на Путин умря за  втори път. Наистина ли? | StandartNews.com

* Евгений Пригожин имаше двойници, обичаше перуките, сменяше самоличността си

* Шефът на частната армия „Вагнер“ загина в самолетна катастрофа. Сигнал от Путин към непокорните, коментираха световни анализатори

Eсента на 2019 г. В пресата се появява информация, че бизнесменът Евгений Пригожин е бил на борда на военнотранспортен самолет, който се разби в източната провинция Маниема в  Конго. Съобщава се, че сред жертвите на катастрофата са четирима пътници, сред които двама руснаци. По-късно стана ясно, че шефът на Частната военна компания /ЧВК/ „Вагнер“ не е бил на разбилата се машина. Но не се е появявал публично след инцидента, тъй като „е бил зает с лични дела“.

23 август 2023 г. Самолет Embraer-135 с десет души на борда, пътуващ от Москва към Санкт Петербург, се разбива близо до село Куженкино в Тверска област. Сред седмината пътници е и Евгений Пригожин, става ясно от списъка на пасажерите, публикуван от Федералната агенция за въздушен транспорт. На борса са още ключовият командир на „Вагнер“ и дясна ръка на Пригожин Дмитрий Уткин, Николай Матусеев, Валерий Чекалов – един от най-приближените на шефа, Александър Тотмин, Евгений Макарян и Сергей Пропустин. По-късно смъртта на Пригожин бе официално потвърдена от няколко източника, свързани с „Вагнер“, както и от Росавиация.  Руските информационни канали разпространиха, че оперативните служби в Кремъл разполагат с видео от камери как Евгений Пригожин и Дмитрий Уткин се качват на борда на падналия самолет.

Опозиционния сайт  "Медуза" веднага свърза инцидента с бунта на „Вагнер“ в края на юни, когато частната армия тръгна към Москва, но изненадващо прекрати похода си на 200 км от столицата. Медията цитира анонимни източници от Кремъл, според които Пригожин имал лошо предчувствие, че ще свърши зле, защото властта не му е простила, а президентът Путин е престанал да го смята за  "надежден и управляем човек".

Световните реакции не закъсняха.

Президентът на САЩ Джо Байдън коментира пред CNN, че още през юли е казал, че Пригожин трябва да се тревожи за живота си след неуспешния му бунт.

„Политическите опоненти, които Путин смята за заплаха за властта си, не умират по естествен начин", каза пред TVP Info полският външен министър Збигнев Рау.

„Зрелищното премахване на Пригожин  два месеца след опита за преврат е сигнал от Путин към руските елити преди изборите през 2024 г.“, коментира Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски, цитиран от Франс прес.

В сградата, в която се помещава централата на „Вагнер“ в Санкт Петербург, светлината от прозорците образува огромен кръст в памет на собственика на компанията. А в един от каналите на компанията в Telegram, наречен "Сива зона", се появи коментар, че ако самолетът е бил свален от противовъздушната отбрана на руските въоръжени сили, наемниците ще тръгнат на втори "марш на справедливостта" към руската столица.

Случайно или не, инцидентът съвпадна със съобщението от руски медии и блогъри, че генерал Сергей Суровикин, спряган за съюзник на Евгений Пригожин, е премахнат от ръководната си позиция в армията и е под домашен арест. Суровикин, известен като "Генерал Армагедон", не е виждан публично от марша на "Вагнер" към Москва през юни, след като се разпространиха доклади, че е знаел за планирания метеж.

Какви са причините за катастрофата?

Самолетът Embraer Legacy 600 не е показавал никакви признаци на проблем до рязкото спускане надолу в последните 30 секунди, сочат данни от проследяването на полета, съобщава "Ройтерс". Видеозапис показва как машината се спуска бързо с нос, насочен почти отвесно надолу, а зад нея има облак дим или пара. Анонимни източници веднага предположиха, че самолетът е бил свален от ракети земя-въздух. Преди катастрофата очевидци съобщават за две силни пукания.

Разглеждат се няколко версии - грешка на пилота, технически проблеми и външно влияние - ракети или взрив на борда. Разбира се, не се изключва и хипотезата, че смъртта на Пригожин, известен като „Готвача на Путин“, е инсценировка.

Кой е човекът, станал популярен в целия свят с частната си армия, смятан за прототип на един от главните герои в популярния и у нас руски сериал „Кухня“?

Роден през 1961 г. в Ленинград, рано изгубил баща си, отгледан от майка си и втория й съпруг, който го праща в училище за олимпийски надежди, където тренира ски бягане. Спортът обаче не го спасява - на 18 г. получава първата си присъда за апартаментни кражби, а прякорът му от онова време е Жако. Веднага след като е освободен, следва ново криминално престъпление, за което е осъден на 13 г. в колония. Там губи фалангата на безименния пръст на лявата си ръка, като е възможно това да е направено умишлено.  

Освободен е предсрочно през 1990 г. С втория си баща решават да отворят частен бизнес – сергия за  хот-дог на пазар за дрехи в Ленинград.

След това съдбата го среща с подходящите хора или пък те откриват в негово лице подходящия човек. И Жако започва пътуването си в големия бизнес. През 1995 г. открива първото си заведение  "Старата митница". В менюто има гъши дроб и стриди, поканени са и стпитизьорки, за да забавляват гостите, но ресторантът е празен. Докато в него по някаква причина не се появява тогавашният кмет на Санкт Петербург Анатолий Собчак със съпругата си. По същото време идва и  заместникът на Собчак тогава - Владимир Путин, спомня в интервю 25 години по-късно мениджърът на „Старата митница“, британецът Антъни Гиър.

През 1997 г. Пригожин отваря втори ресторант - „Новият остров“, на борда на бившия увеселителен кораб „Москва 177“. И в него се случват редица важни събития.

През 1999 г. тук министър-председателят Сергей Степашин убеждава управителя на МВФ Мишел Камдесю да отпусне заем на Русия.  През 2000 г. президентът Путин се среща на кораба с японския премиер Йоширо Мори. През 2001 г. той води френския си колега Жак Ширак. През 2002 г. Путин се среща в ресторанта с Джордж У. Буш, а година по-късно празнува рождения си ден на борда на „Новият остров“.

Така Пригожин става Готвачът на Путин и започва редовно да получава поръчки за обслужване на държавни банкети. През 2009 г. бизнесменът отваря ресторант в сградата на правителството на Руската федерация. През есента на 2010 г. Пригожин прави фабрика за готови храни близо до Санкт Петербург за бюджетни институции, а Путин лично идва на откриването. След това продуктите на „Конкорд“ са поръчвани за нуждите на училищата и армията.

Готвачът на Путин: милиардер с особени интереси – DW – 14.11.2018

В същото време Пригожин изпълнява важни политически поръчки. През 2012 г. е открита т.нар. „Фабрика за тролове“, от която мрежа от блогъри налагат „правилното“ обществено мнение по най-важните събития. През 2014 г. стартира Федералната информационна агенция, която също е свързана със собственика на „Конкорд“. През 2018 г. САЩ заявиха, че „фабриката“ активно се е намесила в президентските избори през 2016 г. чрез кампания в социалните мрежи за дезинформиране на американците. През 2022 г. Вашингтон обяви награда от 10 милиона долара за информация за „фабриката за тролове“.

За ЧВК „Вагнерr“ започва да се говори  през 2015 г., когато компанията търси бойци за участие във военната операция в Сирия. Но Пригожин признава, че е свързан с нея едва през 2022 г. В изявлението на бизнесмена, разпространено от пресслужбата на „Конкорд“, се казва, че през пролетта на 2014 г. той е решил да събере група патриоти, които "да защитават руснаците в  Украйна". През 2014-2015 г. ЧВК участва в сблъсъци в Донбас.  

Палатът на Пригожин: Отрязани глави, огромен чук, перуки (СНИМКИ) - Говори  открито: мнения, без цензура, корупция

ЧВК участва и в битките в Африка, като структурите на Пригожин присъстват в най-малко 13 африкански държави – не само като  наемници, но и като политически стратези, които помагат на местните лидери да завземат или да задържат властта. Говори се, че покрай стратегическите цели, които изпълняват, хората на Пригожин силно се интересуват и от добивите на злато и диаманти в тези страни.

Походът към Москва - бунт или специална операция?

И докато в новините за войната в Украйна постоянно се преплиташе името на Пригожин, изведнъж се стигна до неочакван обрат - частната армия се разбунтува и тръгна към Москва. Какво точно се случи тогава – така и не стана ясно. Защо човекът, който вършеше най-мръсната работа на Путин през последните години, неочаквано се обърна срещу него?  Или може би това също е било инсценировка? Много коментатори са на мнение, че  случилото се през юни - безпрепятствен поход на "Вагнер" към Москва, приключил със сделка, по силата на която Пригожин се пенсионира в Беларус, където го посъветваха да стои в стаи без прозорци - изглежда крайно невероятно. Но също така трудно може да се повярва, че е възможно подобна хаотична последователност от събития да е била режисирана.

Министърът на отбраната на Украйна Олексий Данилов неотдавна заяви: "Днес вече можем да кажем, че това е била специална операция, координирана с Путин, за да бъдат разобличени онези генерали, които не са били напълно лоялни към Путин и неговото обкръжение". В подкрепа на тези твърдения последваха съобщения, че Евгений Пригожин след "изгонването си" от страната многократно е пътувал до Русия и дори е присъствал на тайна среща с Путин, на която висшият команден състав на наемническата му група се е "заклел във вярност". Неотдавна Пригожин дори бе заснет на среща с африкански лидери в Санкт Петербург, която Путин организира, за да спечели подкрепа от тях, пише dir.bg.

 Като се има предвид значимостта на "Вагнер" в Африка, може да се заключи, че Кремъл се нуждае от Пригожин, за да продължи да прокарва интересите на Русия на този континент.  "Вагнер" има силно присъствие на африканския континент и Кремъл не разполага с лесно достъпен заместник със същото ниво на покритие, коментира американският в. "Хил".

А инцидентът с падналия самолет? Нищо чудно смъртта на Пригожин отново да е инсценирана. Известно е, че той е имал няколко двойници, обичал е дегизировките, за което подсказват намерените в дома му перуки при обиска след т.нар. бунт.

А и в крайна сметка да не забравяме, че именно Евгений Пригожин е собственик на „Фабриката за тролове“, която може да създаде и разпространи всякакви новини.

Стряскащи трофеи при обиска в имението на Пригожин - отрязани глави, перуки,  оръжие, кюлчета

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай