Два варианта за кабинет след изборите

Президентът не е човек, който ще даде отново доверието си на вересия

Два варианта за кабинет след изборите | StandartNews.com

Евроатлантическо правителство или от типа на "националното съгласие", но без ПП, казва в специално интерво за вестник СТАНДАРТ политологът доц. Татяна Буруджиева

- Към днешна дата как оценявате ситуацията в страната, доц. Буруджиева?
 

- Предстои кампания, през която за първи път ще минат политиците, пък и ние, гражданите. Защото неслучайно европейските избори се правят отделно от националните. Те са специфични. Точно както след известен опит през 90-те години се взе решение местните избори по възможност да не съвпадат с тези за Народно събрание. За да може по време на кампаниите хората да се информират и да изразят своята позиция по отношение на конкретните политики, които им се предлагат. В момента ЕС е изправен пред тежки проблеми. Виждаме как в други държави настояват за пренаписване на основните договори на ЕС. А това означава, че европейската тематика е важна като перспектива въобще за развитието на нашата държава и на целия регион. 

За мен е лошо, че изборите в България на 9 юни  ще са две в едно. Когато се правеше предишното правителство казах, че ключовият момент ще бъде ротацията. Беше ясно, че нещата се правят за кратки срокове, без хоризонт. Сложена бе бариера и тази рамка от 9 месеца трябваше да бъде преодоляна. Оказа се, че тя беше фатална за правителството. Разправиите между участниците в така наречената "сглобка" показваха, че ротацията се отлага с всеки изминат ден. 

- След промените в Конституцията отиваме на избори с работещ парламент, който обаче излиза във ваканция със свален от депутатите на БСП, ПП-ДБ, ИТН и "Възраждане" председател. Какво още да очакваме?
 

- Кампанията не прилича на нормална предизборна. Всяка партия гледа да реши своите проблеми. Те са различни. Дори ГЕРБ, на която социолозите дават първото място, има някакви вътрешни сътресения. Виждаме активността на нейния лидер. Г-н Борисов плътно тръгва по страната, което е знак че или  нещата вървят перфектно, или е необходимо да стабилизира местните организации. ГЕРБ има огромното мнозинство от кметовете. Но те са си гарантирали следващите четири години. Нахъсват се хората да отидат до урните, говори им се, че ще има отново правителство на ГЕРБ, но това е трудно изпълнима кауза. Кабинетът след изборите ще е коалиционен.

При ПП - ДБ проблемът е вътрешно коалиционен. Има загуба на доверие. Кампанията на ПП е имиджова за Кирил Петков - чуваме, че това е най-честният, най-добрият, най хубавият. Той самият тръгна да обяснява как всички други са зли и лоши. Изгражда му се образа на "белия", като всички останали са в черно.

При ДБ виждаме активност от страна на Радан Кънев. Дали е заради идеята Атанас Атанасов да оглави парламента или е въпрос на лидерство, ще видим тепърва. Твърдите избиратели на ДБ са концентрирани в София и на няколко други места. 

Докато при ПП дава тази плътност не е ясна. Виждам, че започва да нараства интересът към партии вдясно от типа на  "Код" и т. н., които принципно нямат това присъствие от няколко избора насам. Така, че е възможно преструктуриране вдясно.

- Появи се един израз в публичното пространство: новите политически предприемачи. Какво е тяхното бъдеще?
 

- Предполагам, че се визират субектите, които тепърва ще участват в избори. На терена нямаме нови лица, има нови конструкции, групирания. Аз лично ги приемам като преструктуриране на старата армия.

- Лявото - три основни формации са регистрирани за участие в изборите. Това знак за какво е като се има предвид, че повечето социолози отреждат на БСП пето място след вота?
 

- В БСП има хора, които разкъсват, разцепват. Беше сменено ръководството на софийската организация - последният бастион на вътрешната опозиция. Нинова направи заявка, която определено показва, че нейният основен приоритет са вътрешните избори и запазването на лидерството в БСП. Що се отнася до другите две листи, ясно става, че там също се разкъсаха нещата. Вече не е тази конфигурация, която беше. Мая Манолова с Ваня Григорова правят отделна листа, която обаче имам чувството, че стъпва на несигурен терен. Местната кампания в София беше успешна поради няколко фактора, които сега не съществуват. Теренът е разкъсан. Освен това имаме вече две лица, които няма как да не си съперничат поне в очите на хората. И двете са достатъчно популярни и известни и тук е много интересно как ще се развие цялата кампания. Разчита се на някакви ниши, включително синдикални, но това не е достатъчно. Кампаниите са скъпи, говорим за милиони. А разходи от такъв порядък трябва да бъдат обяснени.

- Класическият пример е финансиране чрез дарения.
 

- Не виждам да се тръгва по този начин. Така, че това са сложни неща. Защо го казвам? Защото когато нямаш ресурсите  - хора, пари и време - ти нямаш и шанс.

- А възможно ли е тези две формации плюс "Левицата" при по-следващи избори да бъдат обединени от т. нар. бъдеща партия на президента Румен Радев?
 

- Не. Действията на г-н Радев показват, че това може да го очакваме чак в края на неговия втори мандат. Той няма да напусне президентството.

- Възможно е обаче,  начело на партията му да бъде примерно Крум Зарков.
 

- Президентът не е човек, който два пъти стъпва в една и съща локва. Той го игра това с ПП. Не мога да си представя, че втори път ще си даде името и доверието си на вересия. Но имат шанс в бъдеще опитите за обединение вляво.

- Очаквате ли да се състави правителство след вота на 9 юни?
 

- Да, и вариантите да се случи това да два. Отново да имаме евроатлантически кабинет, но този път ще има и трети субект. Но е възможно да се състави и правителство  тип "национално спасение", което да изключи категорично ПП ако кампанията върви с такова противопоставяне. Не виждам как някой от представителите в парламента ще възрази на такава коалиция, която да е абсолютно програмна и да бъдат подкрепени национални политики. Защото вижте, промъква се, че нещо с парите не сме наред , попромъква се че всичко което знаем от Плана за развитие всъщност го няма. Ние сме може би единствената страна в Европа, която 1 лев не усвоява по Плана за развитие, а се разправяме кой ще го внесе.

- Смятате ли, че служебният премиер Димитър Главчев може да се справии  с отговорностите си на външен министър?
 

- С цялото ми уважение към г-н Главчев, той не може да ги изпълни тези функции. Той стъпва в момента на бръснарско острие.

- Нищо не казахме за центъра. Какво се случва там? 
 

- По европейските стандарти в центъра е ДПС. Член е на АЛДЕ, която е центристка формация. Както стана ясно, три листи ще се водят от лидера на ДПС. Това показва ясен стремеж партията да заеме позиция, която е различна от онази, в която сме свикнали да я виждаме. Разтварят ветрилото. Което озачава, че се сменя етническият характер на избирателя. Второ и по важно - прави заявка за директно участие на ДПС във властта спрямо електоралния резултат. Защото досега ДПС винаги е имала заявка да е балансьорът и да може да успокои ситуацията в България, да обедини интересите на две враждуващи или в конфликт политически партии. Сега ситуацията не е такава. Г-н Пеевски казва нещо съвсем различно. ДПС застава както всички останали партии. И това означава, че в центъра ние нямаме балансьор.  България има нужда от партия, която може да играе ролята на балансьор.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Пенка
преди 1 седмица

Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto

Откажи