Димитър Главчев на 60: Да работим така, че да не се срамуваме

Приятелите ми ще потвърдят, че властта и постовете не са ме променили, казва председателят на Сметната палата

* Приятелите ми от 40 г. ще потвърдят, че властта и постовете не са ме променили, казва Димитър Главчев, председател на Сметната палата

* Моят съвет е - просто четете книги

* В политиката вложих опита си от финансите и счетоводството

* Ценя критиката да се казва директно, но през последните години се крием зад анонимността на мрежите

* Изискването на подробна информация за даренията на партиите ще осигури по-голяма прозрачност

- Господин Главчев, на 15 август ставате на 60 г. Кариерата Ви се е развивала през годините в различни области. Сега, като правите равносметка, повече политик ли се чувствате, или повече счетоводител и финансист?

- В политиката са полезни специалисти в различни сфери, така че приемам влизането ми в нея не като отделна работа, а като начин да вложа по-широко опита и познанията си във финансовата и счетоводната област. Политиката ни предоставя механизмите за това да достигаме до повече хора и сектори, да работим за подобряване на работата в тях. В този смисъл не ги деля, а комбинирам. Надявам се, успешно.

- Заемал сте много високи постове, бяхте и първият човек в държавата - председател на Народното събрание. Как се опазихте от скандали и хейтъри, които по нашите ширини не подминават никой, който изпъкне сред другите?

- По никакъв начин не смятам, че съм "изпъквал", просто в различни моменти съм вършил работа, даваща по-голяма публичност. Това те поставя повече "в устата на хората". Чувал съм и негативни коментари, но това е нормално. Не можем да се харесаме на всички. Ценя да се казва критиката директно, но през последните години сякаш се крием зад анонимността на мрежите. Това не води до нищо конструктивно. Иначе аз не обръщам голямо внимание на безсмислените коментари, умея да се абстрахирам, така че да не обръщам голямо внимание на "хейтовете". 

- Променя ли се човек когато получи власт и как се отрази тя на Вас?

- Категорично не съм се променил и всички мои приятели ще потвърдят това. Поддържам контакти с приятели повече от 40 години, хора с всякакви професии сме и никога не сме се променяли заради "работа". Приемам назначаването ми на тези постове като признание и чест, като начин да помагам с каквото съм компетентен. Наистина не виждам причина да се променяме според постове и ситуации.

- Съвсем скоро се заехте с ново поприще - председател на Сметната палата. Какво заварихте в институцията и какви са първите Ви впечатления?

- За мен това не е новост, защото в последните години съм работил в законодателно отношение за работата и на Сметната палата, а като дипломиран експерт-счетоводител и регистриран одитор се чувствам професионално съвсем на място. Все още е рано да бъда категоричен в преценките си, виждам колеги, работещи с желание. Трябва ми още време, за да навляза в детайли, но засега нещата се развиват много добре.

- Каква е визията Ви за тази институция - как трябва да работи и да се развива тя, за да изпълнява мисията, за която е създадена преди 143 г.?

- Сметната палата е от старите и уважавани институции.  Основната й функция е да защитава парите на данъкоплатеца. Тя е независим орган и каквото мога да помогна за авторитета й, ще го направя. Влизам с много желание да работя в духа  на Закона за Сметната палата. Искам работата ми да е гарант, че всеки лев на данъкоплатеца е защитен.

- За да е ефективна работата на Сметната палата, тя трябва да работи с други институции - прокуратура, НАП, АДФИ. Добра ли е комуникацията, особено с прокуратурата, защото се появиха публикации в някои медии, че когато Сметната палата даде доклад на прокуратурата, той бива поставян "на трупчета", губи давност, хората не са информирани какво се случва с публичните финанси и в крайна сметка работата на Палатата е била напразна?

- Това са две напълно независими институции, Сметната палата дава доклад с констатации, а вече дали ще се повдигнат обвинения заради злоупотреба, не можем да влияем. Аз няма да  коментирам работата на съдебни органи, но вече направих среща с изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов и смятам, че ще си взаимодействаме ефективно. Не само с Прокуратурата, но и с останалите институции, свързани с работата на Сметната палата. Разговарям със специалисти от различни области, за да видим къде какво може да се подобри.

- Предвиждате ли промени в работата на Сметната палата с депутатите и Народното събрание, още повече, че Вие познавате парламента отвътре?

- Все още е рано да коментирам тази тема в публичното пространство, засега не предвиждам. Но имам идеи за подобряване на ефективността на работата на Палатата, които ще обсъдим първо със специалисти вътре в Палатата, а после с депутати за законодателна инициатива, ако се стигни дотам. Вие, медиите, ще бъдете своевременно информирани, защото аз държа много на комуникацията с вас, а чрез вас и с данъкоплатците, които трябва да бъдат убедени, че всеки техен лев ще бъде защитен.

- Предстоят местни избори, Сметната палата играе активна роля в контрола на изборния процес. Преди последните парламентарни избори, Сметната палата  поиска повече подробности за дарените средства и дарителите на партиите, за да има по-голяма прозрачност на процеса. Предвиждате ли промени сега и нужни ли са законодателни промени, за да се изсветли този процес и да не се допуска "купуване" на кметове и политици?

- Сметната палата не може сама да предотврати това явление, трябва да работим съвместно всички институции. Промените в образците на декларациите за дарение предвиждат дарителите да предоставят подробна информация за произхода на даренията си пред Сметната палата. Например, ако дарението е от наследство, трябва да се посочи годината на придобиването му, тази детайлност ще "изсветли" произхода на даренията и дарителите. Освен подробното деклариране, ще се носи наказателна отговорност при посочване на нещо невярно. По този начин може да се работи в посока предотвратяване на недобросъвестни дарения, дарения със скрити цели. Така се създава по-голяма прозрачност, което е от изключителна важност. И аз смятам, че това беше стъпка в правилната посока.

- Предстои Конституционният съд да се произнесе по едно много важно за Сметната палата дело - допустимо ли е обжалване на заключенията от одитните доклади. Сметната палата е подала своето становище. Бихте ли обяснили на читателите на "Стандарт" какви са аргументите против допускането на обжалване?

- Основният аргумент е, че Сметната палата предоставя обосновано с одитни доказателства становище по определените в закона случаи. Ние даваме нашето компетентно мнение. По време на самата проверка заинтересованите страни могат да дават документи, пояснения, а ние обявяваме наше независимо, подчертавам, независимо мнение. За мен това нарушава нашата независимост да изразяваме становища. Надявам се решението на Конституционния съд да бъде в този дух. Становищата на министерството на финансите и професори по административно право са също в тази посока.

- В интервю пред друга медия казвате, че професионално сте си отговорил на всички въпроси, но Ви вълнуват философските.  Имате ли отговор на въпроса какво ще оставим на следващите поколения и какво непременно трябва да направим сега за по-доброто бъдеще?

- Всички трябва да дадем личен пример и да работим така, че да не се срамуваме от действията си. Колкото и да Ви звучи като клише, аз съм убеден в това. Аз съм от поколенията, възпитавани да имат морални ориентири, да следваме принципи, да имаме убеждения кое е правилно и кое не. Имахме авторитети, четяхме много книги. На това се опитвам да науча внуците си. Знам, че сега поколенията са други, че виртуалното пространство изкривява представите ни и колкото е полезно, толкова може и да ни обърка. Затова, ако мога нескромно да си позволя един съвет - четете. Просто четете книги.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай