Борбата срещу тиранията на Путин! Коя е Юлия Навалная?

Тя не искаше да е политик, но става символ на съпротивата срещу "мъжката" тирания в Русия

Борбата срещу тиранията на Путин! Коя е Юлия Навалная? | StandartNews.com

Вдовицата на опозиционера призова Запада да не спазва правилата в битката срещу Путин

Тя не искаше да е политик, но става символ на съпротивата срещу "мъжката" тирания в Русия

 

"Скъпа, с теб всичко е като песен. Между нас има градове, летящи светлини на летищата, сини виелици и хиляди километри. Но чувствам, че си близо всяка секунда и те обичам все повече и повече". 

Това е последната публикация на Алексей Навални в социалната мрежа Telegram, направена в сряда (14 февруари - Деня на влюбените) и посветена на съпругата му Юлия. Два дни по-късно бе съобщено, че опозиционният лидер на Русия е починал в наказателната колония в Северна Арктика ИК-3 "Полярен вълк". Според официалната информация на Федералната служба за изпълнение на наказанията, на 16 февруари Алексей Навални се почувствал зле след разходка и загубил съзнание. "Необходимите реанимационни мерки" не дали положителен резултат, а лекарите от спешна помощ констатирали смъртта му. От тогава тялото му е в неизвесност и майка му напразно моли да й бъде предадено, "за да го погребе по човешки". 

Близките не вярват и на официалната версия за смъртта на най-изявения критик на Путин. Още същия ден съпругата му Юлия Навалная направи специално изявление на Мюнхенската конференция по сигурността. "Не знам дали да вярвам, или не на тези ужасни новини, които получаваме само от руски правителствени източници. От много години не можем да вярваме на Путин и правителството му. Те винаги лъжат. Но ако това е вярно, искам Путин и всички около него да знаят, че ще отговарят за всичко, което причиниха на страната ни, на семейството ми. И този ден ще настъпи много скоро", заяви Навалная и призова Владимир Путин да бъде подведен под "лична отговорност за всички извършени зверства", предава Radio Free Europe. Тя призова руснаците и цялата световна общност да се "обединят, за да победят това зло". С изявлението си, направено часове след ужасната й лична трагедия, Навалная обяви началото на своята политическа кариера, отбелязаха наблюдатели. Три дни по-късно Юлия обяви, че ще поеме управлението на Фонда за борба с корупцията, основан от съпруга й. Нейният силен образ може да сплоти опозицията - както в чужбина, така и в самата Русия, посочват анализаторите. 

Юлия винаги е казвала, че не иска да става политик. Макар че бе неотлъчно до опозиционера в неговите битки, тя 

вижда себе си като съпруга и майка


 
Юлия Амбросимова е родена в Москва през 1976 г. Дъщеря е на уважаван учен. Завършва Факултета по международни икономически отношения в университета "Плеханов", а след това е стажувала и в Дания. С Алексей се запознават през 1998 година по време на почивка в Турция, женят се след две години, а през 2001 г. се ражда дъщеря им Дария. Имат и син Захар. 

От първите стъпки на Алексей в политиката тя споделя неговата идеология и го подкрепя. И двамата са членували в либералната партия "Яблоко". "Бях невидим помощник", споделя Навалная пред списание "Афиша" през 2014 г. Убедена е, че съюзът ? с Алексей, въпреки всички рискове, е дал сили и на двамата - тя допринася с идеи за речите му, а той е човекът, на когото винаги може да се опре. 

"Не се омъжих за обещаващ адвокат или опозиционен лидер. Омъжих се за млад мъж на име Алексей", разказва тя пред руския седмичник "Собеседник" през 2020 г.

През 2013 г. излиза на политическата сцена като "първата дама на опозицията", когато съпругът ? се кандидатира за кмет на Москва и получава около 27% от гласовете. В предизборната кампания съпругата на Навални почти винаги е до него. Опозиционерът иска да внесе прозрачност в политиката и не крие доходите, имуществото и семейството си.

"Най-драматичният ден", както по-късно ще признае Юлия, за нея е бил денят, в който бе обявена присъдата на съпруга ? през 2013 г. Тогава Навални е осъден на пет години затвор по делото "Кировлес". На кадрите от съдебната зала се вижда как Юлия навежда глава и се подготвя за най-лошото. Но след широк обществен отзвук съдът променя присъдата от ефективна на условна. По-късно Юлия казва, че е приела рисковете от политическата кариера на нейния съпруг: "Хората вярват в него, очите им горят и са готови да излязат на улицата, независимо че са заплашвани с арест. Това е страхотно!"

Голямото изпитание идва през лятото на 2020 г., когато критикът на Путин е отровен в Омск и изпада в кома. Тогава Юлия Навалная прояви силен характер, казва в интервю за Дойче веле лекарят от реанимацията Александър Полупан.  Тя се обръща директно към Путин и го призовава да разреши лечението на съпруга ? в Германия. "Знаех, че трябва да го измъкна", казва Юлия пред руския документалист Юрий Дуд.

Навални напуска Русия с помощта на базирана в Германия благотворителна организация и постъпва за лечение в Берлин. След възстановяването си решава отново да се върне в Москва. Хиляди поддръжници на Алексей го посрещат на летището. Руските власти обаче го арестуват пред очите на съпругата му. Остатъка от живота си той прекарва зад решетките.

"Семейството на Навални се готвеше за най-лошото още когато Алексей реши да се върне от Германия в Русия", разказва разследващият журналист Христо Грозев, който заедно с Навални открива през 2020 г. преките извършители на атентата с отравянето, съобщи "Медуза". "Помня, че в навечерието на неговото завръщане попитах Юлия дали разбира, че в Русия ще го арестуват. Тя просто се усмихна и каза: "Христо, толкова си наивен. Не само ще го арестуват, но и с години ще го държат в затвора. А може и да го убият", спомня си Грозев. 

И тези страшни пророчески думи се сбъдват. "Убивайки Алексей, Путин уби половината от мен, половината от сърцето ми и половината от душата ми. Другата половина е изпълнена с ярост, гняв и ненавист", казва Юлия. Тя е решена да ги използва, за да изпълни мечтата на съпруга си за страна, "изпълнена с достойнство, справедливост и любов". 

Навалная може да се превърне в морален компас за руснаците, отбелязват наблюдателите. 

"Умна, ярка, красива жена, която няма какво да губи" 

- така политологът Дмитрий Орешкин описва Юлия. Според него тя може да стане символ в съпротивата срещу "мъжката" тирания в Русия. Докато голяма част от мъжете продължава да вярва, че Русия е нападната от НАТО, руските жени са изправени пред съвсем други предизвикателства: "Мъжете им са убивани, братята им призовавани в армията, синовете им изпратени на смърт в Украйна. Мислите на жените са изпразнени от идеологии, те просто искат да върнат близките си. Образът на Навалная може да се окаже консолидиращ фактор за опозицията - както в страната, така и извън нея", заключава Орешкин, пише "Дойче веле".

А тя продължава с призивите си. На 19 февруари вдовицата се обърна към Съвета за външните работи на ЕС и прикани Съюза да не признава изборите в Русия. "Путин уби мъжа ми точно месец преди т.нар. избори. Тези избори са фалшиви, но Путин се нуждае от тях. За пропаганда. Той иска целият свят да повярва, че всички в Русия го подкрепят и му се възхищават. Не вярвайте на тази пропаганда. Не признавайте тези избори. Президент, който убива главния си политически опонент, по правило не е легитимен. Въведете санкции. Накажете т.нар. "доверени лица" - те са към 500. Знаменитости, певци и актьори, които агитират за Путин, подкрепят го и помагат на убийствения му режим да оцелее. Щом толкова обичат Путин, защо имат къщи и вили в Европа? Жените и децата им са в Европа", казва Навалная. И продължава: "Да, вие въведохте санкции, но милиардерите не пострадаха особено. Те наеха най-добрите адвокати и прехвърлиха всичко, което владеят, на членове на семействата си и на приятели. И те вече нямат никакво имущество, т.е. няма какво да бъде конфискувано. Не е ли така? Вилата на бившата съпруга на Владимир Путин Людмила в Биариц, купена с корупционни пари, и до днес не е кофискувана! Приятелите на Путин ви се присмиват", каза Навалная. Според вдовицата на убития руски опозиционер "Путин е най-богатият човек на света и всичките му приятели са милиардери. "Всички те се възползват от обстоятелството, че Европа смята за своя силна страна върховнеството закона. Но ако законът не позволява да бъдат осъдени престъпниците и убийците, значи нещо не е наред", каза  Навалная. "Путин доказа, че няма за какво да се преговаря. Той не разбира езика на дипломацията и не признава никакви правила на играта. Така че може би трябва да спрем да играем по правилата?", попита реторично съпругата на Навални.

Тя предлага колегите на съпруга й от Фонда за борба с корупцията да помогнат на Запада в разследването на "кражбата на милиарди от руския народ", както и да бъде създаден специален орган, който "да разследва неформалните връзки, движението на парите и техните реални собственици". Друго нейно предложение е да се разработи механизъм за подпомагане на руснаци, които са избягали в ЕС заради заплахите от политическо преследване и мобилизация.
По-късно стана ясно, че акаунтът на Юлия в платформата Х е спрян, след което бе разблокиран почти веднага. Фондацията за борба с корупцията тагна Илон Мъск в публикация, за да попита "кои точно правила на платформата са били нарушени" от Навалная. Отговор обаче няма.
 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай