Българският Великден море, планини и исторически маршрути

Водопади, пещери и стари манастири привличат у нас чужди и местни туристи

Българският Великден море, планини и исторически маршрути | StandartNews.com

Водопади, пещери и стари манастири привличат у нас чужди и местни туристи

Страната ни предлага над 17 000 места за настаняване с широка палитра на услугите

 

Бум на пътуванията в България се очаква и за този Великден, който ще е на 5 май. Прогнозата е на проф. Румен Драганов, директор на Института за анализи и прогнози на информационната среда в туризма. 

Причината е заради факта, че попадаме в петгодишния цикъл, по време на който празникът се отбелязва през май, когато честваме Гергьовден, а в края на месеца и Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. 

Май събира инерцията от положителните резултати заради хубавото време, което стимулира посещението на различни дестинации.   

И българинът, и чужденецът имат възможност да избират къде да посрещнат Великден  - страната ни предлага над 17 000 места за настаняване с голяма палитра на услугите. 

Една от опциите е Бачковският манастир, разположен в Родопите. Освен, че е един от най-старите в България и има богата история, природата около него е като целуната от Бога.   

Велико Търново също е отлична дестинация за Великден - тук река Янтра предлага гледки подобни на картините, изографисани от немалко наши и чужди художници. А само на няколко километра е архитектурно- музейният резерват Арбанаси. Тук има два действащи манастири, средновековни църкви и музеи с уникални стенописи.  

И тази година община Велико Търново е подготвила специална празнична програма, която започва от Лазаровден и е до Великден и Гергьовден. Старинни обичаи ще оживеят в квартал "Асенов" и на Самоводската чаршия, както и в парковете на старата българска столица. А навръх Възкресение Христово великотърновци и гости на града ще посрещнат Благодатния огън от върха на Царевец - пред Патриаршията музей "Възнесение Господне". 

Ще има и възстановка на обичая Лазаруване, наричане за здраве и любов, хвърляне на венчета в р. Янтра, базар за занаятчийски стоки и цветя, отваряне портите на крепостта Царевец, изнасяне на Благодатния огън пред Патриаршията, звън на всички църковни камбани, литийно шествие към Катедрален храм "Рождество на Пресвета Богородица". Концертът на братя Аргирови пък, ще е финалът на празниците за великотърновци. 

Сред градовете, които може да посетите през почивните дни, е Пловдив: древен град с богата история, архитектурни паметници и културен дух. Античният театър, Бунарджика, "Пеещите фонтани", архитектурно-историческият резерват в Стария град, детската железница "Знаме на мира", кв. "Капана", римският акведукт и Епископската базилика на Филипопол ще освежат познанията ви по история. 

Смолян пък е планински град с пещери, водопади и невероятна природа в Родопите. Обсерваторията "Рожен", прочутите роженски поляни, приказните гостби на малките хотелчета в с. Гела ще ви върнат към традициите на родопчани. 

В дунавския ни град Русе пък, ще имате възможността да се разходите в Парка и в Пантеона на възрожденците, в Художествената галерия, в къщата -  музей на Захарий Стоянов, в Княжеския дворец на Батенберг и др. 

Почти всички хотели по морските ни курорти пък, предлагат пакети с големи великденски намаления, SPA процедури и възможности за активен спорт.

Приятното посрещане на празниците е гарантирано и в Трявна. Тук не само можете да се потопите в атмосферата и историята на града, но и да посетите множество къщи-музеи и дори да опитате своите възможности в изкуството на дърворезбата. Значимите забележителности в Трявна включват Часовниковата кула, Гърбавия мост, главната търговска улица и Старото школо.
На неголямо разстояние от Трявна се намира етнографският музей на открито Етъра. 

Там посетителите могат да се потопят в света на традиционните български занаяти и да се разходят из уникалния музей, изцяло изолирани от модерния свят. Възрожденските стилове на къщите допълнително подчертават традиционната българска атмосфера. 

Излет в Стара Стара планина също е чудесна идея. Тук има гъсти гори, чисти реки и бистри езера, разнообразие от растения и животни. Могат да се видят множество ендемични видове като например балканският лен, балканският снежнокопрeж и балканският чакал. Стара планина предлага много възможности за туризъм и отдих, като например разходки, планинско колоездене, скално катерене, лов и риболов. Планината е дом на множество природни забележителности, като например водопада Райско пръскало, пещерата Деветки и резерватът Боатин.

 

От „Златните мостове” до „Златни пясъци”

Витоша планина е леснодостъпна и с куп забележителности - "Златните мостове",  

Боянският водопад, Копитото. А Национален исторически музей (в подножието на витошкия квартал "Бояна"), е най-голям на Балканите.  

Колекцията му съдържа огромен археологически и исторически архив и над 680 000 експоната. Боянската църква пък, е построена през 10-ти век. Неслучайно храмът "Св. Св. Никола и Пантелеймон" е включен в списъка на ЮНЕСКО още през 1979 г. и е 42-та културна световна забележителност, призната като изключителна ценност за планетата. 

На около 110 км на юг от столицата ни се намира Рилският манастир -  един от символите на България. Основан през 10 век от монаха Иван Рилски, днес той привлича посетители от цял свят с уникалната си архитектура и чудотворна сила. Намира се в сърцето на Рила планина. 

Близо до Рилския манастир се намира и пещерата на светеца, до която се стига по тясна и стръмна пътека. В същата местност има и чешма, на която ако оставите написано на лист желание, то ще се сбъдне. Така повелява легендата.

В близост се намират Стобските пирамиди. Те представляват  скални образувания, формирали се от лесно рушащи се скали и почва, в следствие на течащата вода от дъждове или снеготопене, която е отмила горния скален или почвен слой. При оттичането на водата се получават ерозионни бразди, които с времето нарастват, а частите от скалата и почвата, които остават незасегнати от тези бразди, образуват чудати форми.

На около час и половина път от София в същата посока е Мелник, известен с Кордопуловата къща - най-голямата възрожденска постройка в историята на Бъгария, която датира от 1754 г.

На 8 км северно от морската ни столица Варна пък, е резиденция "Евксиновград" - построена за Александър I Батенберг.

Дворецът е кралски шедьовър с над 800 декара зелени площи, с впечатляващ интериор, просторни и обзаведени с английска мебел зали, мраморни камини и френски мебели и аксесоари. 

На 15 км от Варна и на 3 км от "Златни пясъци" може да посетите най-известния средновековен скален манастир по Черноморието - Аладжа манастир. Обитаван от монаси-отшелници през XIII - XIV век и изсечен в 25-метрова отвесна карстова скала още в раннохристиянската епоха, необичайният манастир предлага на всеки турист да се докосне до късче от историята на християнството в България и монашеската обител.
 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
BexCop
преди 2 седмици

Ако иcкатe да опитaтe нeщo нoво в ceкca, тoгавa ви съвeтвaм кaпсyли, коитo са по-мoщни от Bиaгpa и вcякaкви aнaлози, тoвa е пpoсто бoмбa в cвeта на ceкca и оcвен тoва е aбсолютнo бeзопaсно на вcяка възpаст, пpочетeтe сaми на кaквo са cпоcобни:--- https://use.my/bman

Откажи