4 версии за екзекуцията на Алексей Петров

Големият въпрос е кой ще заеме мястото на Трактора

4 версии за екзекуцията на Алексей Петров | StandartNews.com
  • Безграничната амбиция за власт на бившата барета станала причина за мократа поръчка
  • Големият въпрос е кой ще заеме мястото на Трактора

16 август 2023 г., 12:17 ч. Куршум в окото слага край на земния път на една от легендите на българския преход. Бизнесмен, политик и преподавател, експерт по корпоративна сигурност и антитероризъм. Президент на българската и балканската федерации по карате. Но най-вече човек, от когото всички се страхуваха. Алексей Петров, по прякор Трактора - защото никога не се отказваше.Името му не се споменаваше, срещата с него бе изключение. И всеки в държавата внимаваше да не пресече пътя му. До сряда, когато мъж в ловни дрехи и на колело екзекутира бившата барета. Сякаш безспорно установените за атентата свършват дотук, заедно с оценката на всички криминалисти: първото професионално убийство от 5 години насам. Всичко останало е мистерия, разминаване на факти и мълчание. Какво е правил Алексей Петров на Витоша с планинската водачка Мирослава Михайлова, за която се твърди, че те е просто треньор, а бизнес партньор на бившия съветник в ДАНС. Според едни двамата имали редовни планински преходи в Драгалевци към "Бай Кръстьо". Според други - Петров често ходел в елитно и закътано заведение в полите на Витоша, за да може във всеки един момент да излезе небрежно за тайна среща в гората. Имал ли е такава и с кого във фаталната сряда, остава загадка.Два дни няма официална информация за оръжието на убийството. То ту е ловна пушка, ту е автомат. Още по-голяма мистерия е какво е правела охраната на Петров. Според дългогодишни криминални журналисти като Даниела Тренчева и Григор Лилов бившата барета не излизал без бронежилетка и трима души охрана. Подбирал ги на произволен принцип в последния момент. Всеки ден сменял колите си. Самите бодигардове били назначавани след подбор от най-добре обучените командоси. Ако е така, защо не са били до обекта, а според различните версии на 300 или на 80 метра от него. И защо никой от тях не се е обадил на 112, нито пък е тръгнал след килъра?Нидал Алгафари, бившият медиен съветник на Петров, от времето когато бившата барета се кандидатира за президент обаче твърди друго. Петров бе много доверчив, предоверяваше се на охраната си, каза в четвъртък Алгафари. Появиха се и други мнения, че в последните месеци Алексей Петров се е почувствал толкова сигурен и спокоен за себе си и делата си, че станал небрежен. Хвърлил бронежилетката и безразсъдно оставял охраната си далече от себе си, докато правел планинските разходки и срещите си сред природата.Четири основни версии се появиха на втория ден след екзекуцията. 

1. Властта убива

Архитектът на сглобката. Това определение за Алексей Петров обиколи държавата минути след разстрела му, като всички припомняха как самият бизнесмен заяви интервю за бТВ, че се познава много добре и с Бойко Борисов, и с бащата на Кирил Петков - Петко Петков. Мнозина вярват, че всеки от компромисите между Борисов и Петков е минал през Алексей Петров. Самият той пък имал безпределни амбиции за власт. Първоначално искал да се върне триумфално в ДАНС като началник на службата, след това пожелал направо да е новият вътрешен министър. И не позволявал нито едно решение да се вземе без него.

2. Тайните на прехода

Алексей Петров е един от хората, за които се говореше, че пазят с документи, записи и снимки тайните на прехода. Убийството му се нарежда до смъртта на други знакови лица, които същото можеха да преобърнат държавата с краката нагоре, ако проговорят - Красимир Каменов - Къро и мистериозно починалия Ангел Христо (брат Галев). Приживе Алексей Петров и Галеви бяха в много близки отношения, твърдят разследващи, които проверяват връзка между трите случая.Ако някой се опитва да затвори кутията на Пандора, със сигурност в тази редица застава и неуспешният атентат срещу бившия главен прокурор Иван Гешев, макар че повечето политици определят взрива по колата му като инсценировка.

3. Пренареждане на бизнеси

Версията, че Алексей Петров е имал притеснения в бизнеса и е убит от конкуренти, звучи по-скоро наивно. Ако е било така, едва ли бившата барета е щял да държи охраната си далече и да сваля бронежилетката. Но ако е вярно, че в момента тече приключване на "прехода" и смяна на елитите в политиката и бизнеса, то изглежда логично навлизането на нови лица в индустриите, включително застрахователната и по сигурността. Тази нишка на разследването определено е от най-трудните, защото е свързана и с геополитика.

4. Дестабилизация преди изборите

Август е месецът, в който стават знаковите убийства в България. Да не забравяме разстрела на Георги Илиев на морето. Тази година обаче е особена, защото само след 40 дни започва кампанията за местните избори. Вече се появи хипотезата, че някой цели дестабилизация преди вота. Още повече, че започна и бърза смяна на полицейски шефове по места, като рокадите под сурдинка се свързваха с кадруване от страна на Алексей Петров. 

Каквато и да е истината за разстрела, две прогнози обединяват и криминалистите, и анализаторите, и политиците. Първата е, че екзекуцията надали ще бъде разкрита някога. Втората е, че подобен атентат рядко остава сам. Мнозина предричат следващо убийство, включително политическо. Големият въпрос е кой ще заеме мястото на Трактора. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай