26-годишна история: пътят на метрото от 1998-а до днес

Стотици хиляди ежедневно използват столичната подземна железница

26-годишна история: пътят на метрото от 1998-а до днес | StandartNews.com

* С въвеждането на нови линии от общината очакват трафикът на коли да намалее и въздухът да е по чист

"Следваща станция "Сердика". Връзка с линия 2 - "Надежда" - "Лозенец" . Думите чуват всяка сутрин стотици столичани в една от най-оживените станции на столичното метро. Ако вече сме свикнали да използваме във всекидневието си словосъчетанието "подземна железница" и да скъсяваме разстоянията от вкъщи до офиса, то само до преди две и половина десетилетия не беше така.

Датата е 28 януари, а годината 1998 г. В София е въведена в експлоатация част от Първата метролиния на единственото метро в България - Софийското. Първият метродиаметър е трябвало да свърже бул. "Сливница" с  "Бизнес парка". Този факт е резултат от дългогодишните планове, проучвания и строителни дейности, свързани с изграждането на Софийското метро. Първоначалните предложения за изграждане на подземен транспорт в София датират още от края на 60-те г. на ХХ в. Увеличаващото се софийско население, тесните улици, недостигът на трамвайни линии и прочие,  налагат задачата управата на столицата да мисли как да бъде облекчен трафикът. Новите квартали се оказват отдалечени от центъра, а връзката между някои от тях отнема доста време и средства на пътуващите.

През 1972 г. Министерският съвет одобрява Технико-икономически доклад, а през 1973 г. е създадена специализираната проектантска организация "Метропроект". През 1974 г. въз основа на доклада с решение на Изпълнителния комитет на Столичния народен съвет, е приета Генерална схема за развитие на линиите на метрото, съгласно която метромрежата ще се състои от 3 метродиаметъра с обща дължина 62 км, 63 метростанции и средно разстояние между тях 1 км. С течение на времето и с нарастването на населението на София, има идеи за допълнителни разширения, като така километрите и общият брой станции се увеличават на над 80 км (80 метростанции).

Първоначално започва поетапно изграждане на Първата метролиния, която трябва да свърже кварталите "Люлин" и "Младост". Според предварителния план трасето на метрото трябвало да премине под бул. "Дондуков" до Софийския университет, но този план частично се видоизменя.

Още през 1975 г. по решение на МС е създадена Дирекция "Метрополитен" към Столичната община. Тя организира строителните работи, доставките на материали и оборудването. Впоследствие дирекцията се видоизменя в "Метрополитен ЕАД" и съществува в този си вид до момента. В самото начало фирмата изпълнител е "Хидрострой", по -късно към нея се обазува фирма "Метрострой" и тя започва да функционира като общинска. Закриването й през 1999 г. се налага, защото има финансови проблеми и е обявена в несъстоятелност. Строежът на метрото се възлага на различни фирми - изпълнители и подизпълнители.

Първата копка за изграждане на модерния, подземен транспорт на столицата е направена през март 1978 г. Започват обаче да се появяват проблеми от различно естество. Хидрогеоложките проучвания потвърждават факта, че под столичния град има подпочвени води. Провежда се дискусия какъв метод на копаене да се използва - тип "къртица" или повърхностно. Работата върви с различни темпове, но все пак напредва.   Постепенно тунелите и метростанциите се оформят.

За връзка с  НДК е проектирана и изградена техническа инфраструктура за "Втори метродиаметър". Построени са частично конструктивните части на две метростанции и тунелите между тях. Метростанцията за "Трети метродиаметър" не е строена. Изградени са: метростанция "Национален дворец на кутурата" - в началото на парка пред НДК (част от метростанцията и южният вестибюл); метростанция "Европейски съюз" - близо до Национален музей "Земята и хората" и хотел "Хемус" (северната част от метростанцията и северният вестибюл откъм подлеза при музея).

В централната част на София, при изкопните работи се разкриват множество археологически паметници, като част от тях впоследствие са запазени и експонирани.

Строителството на метрото продължава, открити са и се строят нови линии, а подземният транспорт остава най-бързият, удобен и екологичен за населението столицата.

Към днешна дата метромрежата в София е 52 км, три диаметъра, с 47 станции и обслужва над 350 000 души дневно. В момента се строят 3 км метро към кв. "Левски Г", предстои изграждането на нов участък към "Слатина".

Любопитен факт е, че най-късият маршрут е между станциите "Опълченска" и "Сердика", както и този между "Централна гара" и "Лъвов мост" - едва 800 метра, а най-дългият е между станциите "Васил Левски" и "Фр. Жолио Кюри" - два километра.

Миналата година стана ясно, че Втората метролиния на софийското метро ще бъде удължена с още три нови станции, които ще стигнат до "Студентски град". На заседание на Специализирания състав на Общинския експертен съвет по устройство на територията в разширен състав тогава бе приет предварителният проект на подробен устройствен план за продължението, което ще започва от метростанция "Витоша".

Дължината на новото трасе трябва да е приблизително 3 км като метростанциите по него са разположени на около километър една от друга. С проекта се предвиждат три нови метростанции: първата на бул. "Черни връх" между ул. "проф. Марин Големинов" и ул. "Димитър Манчев";  втората до ул. "проф. Георги Манев" и ул. "Стефан Савов"; третата на кръстовището на бул. "Симеоновско шосе" и ул. "проф. Иван Странски".

Новата фаза от разширението на софийското метро към квартал "Слатина" започна в началото на тази година със старта на прокопаването на тунела, съобщи в началото на месеца кметът на София Васил Терзиев. Процесът на прокопаване се извършва с тунелопробивна машина, която ще бъде внесена и сглобена в подземната площадка. Според предварителните прогнози, този монтажен процес ще отнеме около 8 месеца. Самата машина е гигантска - с тегло от 1600 тона и дължина около 86 метра, при ширина на тунела от приблизително 9,4 метра, сравнима с размера на метрото.

Заради започващия строеж на метрото през столичните квартали "Гео Милев" и "Слатина" от полунощ на 27 срещу 28 януари се затварят за движение на автомобили три участъка на ул. "Гео Милев", която е една от основните връзки в тази част на София. На три от ключовите кръстовища по ул. "Гео Милев" предстои да се изградят станции от шесткилометровото продължение на третия метродиаметър. Той ще свърже "Орлов мост" с Военна академия, ще продължи през "Гео Милев" и "Слатина" и през зала "Арена София" ще достигне до бул. "Цариградско шосе" при големия търговския комплекс.

С разширението на метрото през "Слатина" се очаква намаляване на трафика в района с около 25%, а замърсяването на въздуха - с намаляване от порядъка на 6 хил. тона вредни емисии годишно.

Участъкът от 6 км е изцяло подземен. Трасето започва от ул. "Шипка", продължава през кварталите "Гео Милев" и "Слатина", минава покрай зала "Арена София" и "София Тех парк" и достига до бул. "Цариградско шосе", Окръжна болница в кв. "Младост". С новото разширение ще се осигури връзка на източните квартали на столицата "Гео Милев", "Слатина", "Христо Смирненски" и "Младост" със западните - "Овча купел-1 и 2" и "Горна баня", както и с другите две метролинии, а чрез тях - бърза връзка и с Централната жп гара и Столичното летище.

След построяването на разширението през "Слатина" още над 75 000 столичани ще имат всеки ден възможността да усетят предимството на най-екологичния и удобен обществен транспорт и за 10 - 12 минути да стигат до центъра на града.

От Общината очакват намаление на броя автомобилите с 8 800 дневно. Намалението на трафика с 25% ще окаже положителен ефект и по отношение на въздуха.

И накрая, но не на последно място: ако загубите нещо в метрото обадете се на телефон - 9 21 21 00.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай