2024 - годината на Олимпиадата

Очаква се 15 млн. спортисти, зрители и журналисти да посетят френската столица

2024 - годината на Олимпиадата | StandartNews.com

Нощувката в Париж ще надхвърли 1000 евро

Очаква се 15 млн. спортисти, зрители и журналисти да посетят френската столица

От края на юли до средата на август следващата година погледите на целия свят ще бъдат вперени във френската столица Париж. Този път обаче, не Лувъра или Айфеловата кула ще са поводът, а Олимпийските игри.

От средата на на 2023 г.  френските власти променят инфраструктурата в града на любовта. Създават се нови велосипедни алеи, озеленяват се паркове и градини, поставя се изолация на обществени сгради. За да се справи с изменението на климата, градският съвет на Париж ускори работата по адаптирането на сградите и пътищата. През летния период френската столица изпълни 1700 проекта в обществени сгради на стойност около 180 милиона евро, като основната цел е "ускоряване на екологичните операции" (изолация, енергийни характеристики, вентилация и др.).

Очаквано цените на услугите и стоките  започват да се покачват. "Три пъти по-скъпа ще е нощувката в Париж по време на Олимпийските игри като стойността й ще надхвърли 1 000 евро", съобщи канал BFMTV.

Ако например, две седмици преди старта на игрите средната цена на нощувка в двойна стая е 317 евро, то в навечерието на церемонията по откриването (26 юли) тя ще нарасне до 1033 евро. BFMTV уточни, че тези данни са получени на базата на проучване сред 80 хотела в Париж.

Олимпиадата ще се проведе от 26 юли до 16 август. По време на най-голямото спортно събитие градът се очаква да приеме до 20 милиона туристи.

В същото време, както каза помощник-кметът на Париж Пол Симондон в интервю за вестник "Льо Паризиен", властите обмислят увеличаване на размера на туристическия данък, който в момента варира от 1 до 5 евро, с до 3-7 процента.

Местни хора и туристи се оплакват, че изпитват трудности заради налагани от хотели правила за резервации, като в някои случаи ги  принуждават да резервират повече от една нощувка. Тази ситуация понякога е сложна за гостите на града.

Според проучване, публикувано през септември 2023 г., в региона Ил дьо Франс средната цена на стая през юли е била 169 евро, а по време на Олимпиадата се очаква да стане 669 евро.

Апартаментите и къщите, изброени в платформата за отдаване под наем на туристи Airbnb, също са поскъпнали рязко във френската столица. Цените не са сравними с нито едно предишно спортно събитие, проведено в Париж, дори и с големите футболни събития.

Двойно по-скъпо метро

За да се финансира цената на допълнителния обществен транспорт в Париж по време на Олимпийските игри, цената на билетите за метрото ще се увеличи двойно. Това обявиха от Синдиката по транспорта в региона на Париж, предаде БТА.

Така билетът за метрото ще стане 4 евро (при 2,10 в момента) за едно пътуване, а пакетът от 10 билета - 32 евро при 16,90 сега, обяви президентът на мобилността на Ил-дьо-Франс Валери Пекрес. Месечните абонаменти няма да бъдат засегнати от увеличението, което ще е между 20 юли и 8 септември, уточни той.

Кметът на Париж Ан Идалго каза наскоро, че градът няма да е готов с обществения транспорт за Олимпийските игри, като се позова на ненедостатъчен брой влакове на някои места.

Около 15 милиона зрители, спортисти и журналисти се очаква  да присъстват на състезанието през следващото лято, като огромният брой ще бъде в Париж.

Безопасността на първо място

Безопасността е основен приоритет на организационния комитет на Париж 2024, заяви неговият президент Тони Естанже. Той говори пред журналисти след спиране на конструкцията на съдийска купа за състезанията по сърф заради опасения за околната среда.

През миналата седмица шлеп, който докара алуминиевата кула до мястото на провеждане на турнира в Таити, увреди коралов рифт и работата по конструкцията бе спряна.

"Старата дървена купа не отговаряше на стандартите за безопасност на Олимпийските игри, а ние не правим компромиси с това. Първите тестове не минаха добре и бе увреден коралов рифт. Спряхме моментално работата. С местното правителство опитваме да намерим решение, с което да не нанасяме щети на природата", заяви той в интервю за телевизионния канал Polynesie La 1ere.

Френските градове Лаканау и Ла Торш вече изявиха желание да приемат турнира по сърф. Естанже обаче смята, че все още има време да бъде намерено правилното решение на настоящата локация в Таити.

"Чух, че има и други кандидати, ако се провалим в Таити. Ние обаче, влагаме много енергия в този проект и искаме да проведем турнира по сърф именно там. Има време до Олимпиадата и ще инсталираме тази кула", добави той.

Състезания след пандемията

Международният олимпийски комитет се надява Игрите в Париж през 2024 г. да бъдат "светлината в края на тунела" след две засегнати от COVID Олимпиади.

Организаторите очакват с нетърпение връщането към нормалното провеждане на олимпийските игри в Париж, след като Игрите в Токио бяха отложени с една година за 2021 г. и Зимните олимпийски игри през 2022 г. в Пекин бяха организирани без зрители заради вируса.

Организаторите на игрите планират грандиозна церемония. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай