10 мита за шампанското: Да пием за Дом Периньон и бенедиктинците

Винарите в САЩ откриха вратичка във Версайския договор  да слагат този етикет на вина, които не са произведени в Шампан

10 мита за шампанското: Да пием за Дом Периньон и бенедиктинците | StandartNews.com
  • Винарите в САЩ откриха вратичка във Версайския договор  да слагат този етикет на вина,  които не са произведени в Шампан

 

Версии на историята твърдят, че френският монах Дом Периньон е произвел първото шампанско на 4 август 1693 година в абатство "Сен Пиер дСОтвилер". Кой обаче точно е измислил втория метод за ферментация в бутилка за производство на шампанско, остава мистерия. Въпреки че монахът не е бил първият, измислил шампанското, той е останал в историята с няколко иновации в лозарския сектор. Следите към създаването на тази напитка водят към Бенедиктинския орден, чийто член е бил Дом Периньон. И въпреки че не е възможно да се докаже това, през тази година се навършват 330 години от вдигането на първата наздравица с пенливия еликсир.

Шампанското е наслада

Шампанското е шумящата наслада, която обикновено свързваме с празненства, лукс и изтънченост. Въпреки че това искрящо вино несъмнено е любим избор за отбелязване на специални моменти, неговата гъвкава природа и уникални характеристики го правят възхитителен спътник и за по-скромни моменти от живота. Съботен обяд? Среща на двойка за вечеря? Наслада в удобно кресло с хубава книга в ден с лошо време? Всичко това подхожда на шампанското. "Стандарт" се зае да развенчае някои от най-разпространените митове около шампанското и така да изкара наяве тънкостите, които го правят една наистина изключителна напитка, подходяща както за големи поводи, така и за семпли удоволствия. Защото в шампанското има повече от това, което се вижда на пръв поглед и се усеща при първа глъткаЕ

Мит 1: Не бива да оставяте шампанското да се отгазира

Шампанското е газирана напитка, така че има смисъл да искате да уловите всички излизащи мехурчета и никога да не ги пускате, нали? Всъщност е вярно обратното, поне по две причини. Първо, шампанското е под високо налягане, което означава, че е пълно с мехурчета, т.е. те никога не свършват. Второ,  шампанското е сложно от гледна точка на аромати. Винопроизводителите хабят безумно много време, за да измислят как да блендират своето шампанско и как да го превърнат в отлежала напитка - всичко това с цел създаване на сложно, дълбоко, многопластово изживяване при пиене.

Когато за първи път си налеете чаша шампанско, свирепата струя от мехурчета може да прикрие сложния букет от вкусове. Затова трябва да оставите шампанското да подиша и да освободи някои от тези сложни аромати. Не само че няма да се лишите от приятните мехурчета, но и ще можете по-добре да оцените виното.

Мит 2: Трябва да пиете шампанско от "купе" или "флейта"

Всички знаят кои са най-известните чаши за пиене на шампанско. Но истината е, че няма нужда да купувате специални чаши само за тази напитка. Чашите от вида "флейта" са чудесни за просеко и други пенливи вина, които са с по-ниско налягане - те могат да загубят очарованието си по-бързо, ако гърлото на чашата не е тясно. Едно "купе" пък е красиво, но широката повърхност и минималната стена означават, че губите по-голямата част от аромата. Шампанското се сервира най-добре в традиционна чаша за бяло вино, която ви позволява да пъхнете носа си и да оцените всичките богати и сложни аромати.

Мит 3: Шампанското е за специални поводи

Това е един от най-великите митове! Шампанското е отличителният белег на специални поводи, но това се дължи най-вече на добрия маркетинг на фирмите, които го продават. Няма причина да не се насладите на бутилка шампанско със съботния обяд у дома.

Мит 4: Добре е да "гръмнете" шампанското

Митът тук не е, че е погрешно, просто е глупаво да похабите шампанското, особено ако е ценно и скъпо. Има нещо много тъжно в това да гледаш как някой изстрелва тапата на голяма бутилка шампанско и оставя половината от напитката да се излее навън. Разбираемо е до известна степен. Вярно е, че добрите моменти и страхотните приятели са по-важни от стойността на това разлято вино. От друга страна, шампанското отнема труд и време, за да бъде произведено. Трябва да сме луди да изливаме безброй часове усърден труд, особено когато искаме да празнуваме с резултата от труда на винопроизводителите.

Мит 5: По-доброто шампанско винаги е по-скъпото

Някои бутилки от известни марки шампанско струват над 500-600 лева, а има и по-скъпи. Но не е нужно да плащате толкова много за добро шампанско. Има малки винарски изби и имения, които продават не по-малко ценен продукт на съвсем приемлива цена. Някои от тях го предлагат на равностойността на 100 или 150 лева. И ако тази цена също ви се вижда висока, то знайте, че тя отразява огромното количество труд, цената на земята и дългото време за стареене, но не и огромния маркетингов бюджет на по-големите винарски изби.

Мит 6 (под въпрос!): Ако на бутилката пише "шампанско", значи е от Шампан, Франция

Вярно е, че шампанско може да се прави само в Шампан, Франция, и е незаконно да се етикетира вино като шампанско, ако е произведено извън региона. Тук обаче американците не са съгласни и затова в САЩ, а вече и навсякъде по света е възможно да видите бутилки с надпис "Калифорнийско шампанско" (California Champagne). Това е поради вратичка във Версайския договор - международното споразумение, сложило край на Първата световна война. Договорът защитава френското шампанско от имитатори, но тъй като никога не е ратифициран от правителството на САЩ, калифорнийските винопроизводители все още използват името. През 2005 г. САЩ постигнаха ново споразумение с някои европейски страни. Те се съгласиха, че никоя американска винарна не може да пуска продукт с името "шампанско". Но изключенията не са изключени.

Мит 7: Дом Периньон е изобретил шампанското

Малко история, малко романтика, малко религияЕ прекрасен разказ. През 1693 г. бенедиктински монах случайно се натъква на формулата за създаване на пенливо вино и вика братята си, казвайки им: "Елате бързо, опитвам звездите!" Дом Периньон допринася значително за славата на шампанското, но не като го изобретява. Той постига напредък в сферата на смесването и лозарството, където заветите му се ценят и днес. А цитатът за опитването на звездите е публикуван за първи път в печатна реклама от ХтХ век!

Мит 8: Лъжица предпазва шампанското от изпускане на мехурчета

Не се поддавайте на това! Дори и да поставите лъжица във вече отвореното шампанско, това няма да има ефект върху мехурчетата. Ако не планирате да изпиете бутилката докрай, купете специална запушалка за шампанско, поставете я и приберете бутилката в хладилника, докато сте готови да я отворите отново и да изпиете напитката.

Мит 9: Отлежало шампанско е по-добро от реколтата

Едното не е по-добро от другото, просто са различни. Реколта шампанско се прави с грозде от една конкретна година (или реколта). Другото шампанско се прави с грозде от различни реколти. Неотлежалото шампанско от конкретна винарска изба ще има почти същия вкус, независимо кога е пуснато, поради сложното смесване, което влиза в постигането на дадената запазена марка. При реколтата шампанско е по-малко важно то да е с един и същи вкус, а повече за това да бъде напълно себе си. Шампанско от реколта обикновено има само в годините, когато условията са абсолютно идеални. Ако не са, се смесват количества от години "без реколта", за да се постигне по-добър баланс.

Мит 10: Шампанското от сорта розе е сладко

Може би е по-сладко от другите вина, но шампанското розе невинаги е сладко. Когато става въпрос за шампанско, обръщайте по-малко внимание на цвета и повече на етикета, където нивото на сухота (или сладост) е много ясно описано.

Ето ги и наименованията на френски от най-сухите към най-сладките шампански:

  •       Brut Nature
  •       Extra Brut
  •       Brut
  •       Extra Dry
  •       Sec
  •       Demi Sec
  •       Doux

След като разбихме тези митове, време е да се насладим на шампанското, заредени с достатъчно знания за него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай