"Вечерен тромпет" в Лещен

"Вечерен тромпет" в Лещен | StandartNews.com

Джемсешън на открито. Случвало се е в красивия двор на Борис Христов в къщата му в Лещен. Първото нещо, което впечатлява в селото, е гледката към накацалите по стръмните склонове на планината къщички. Те още пазят истинския дух на миналото. Тук дните на поета са пълноценни, наситени и далеч от градската скука. Който го е посещавал там, казва, че синигерите идвали да кълват зрънца от дланите му, а това е трудно постижимо. Но вероятно в подобен момент му е дошло прозрението: "Вдигнеш ли ръка, за да погалиш, разместваш въздуха на цялата вселена!".

Събратя по перо споделят, че една вечер в тамошната пивница всички запели и изведнъж Борис Христов се появил "с цял наръч музикални инструменти, тамбури, свирки, дудуци, тромбони, малки чинели и други чудесии." И запял. И всички усетили как едно обично чувство се промъква между тях. Неслучайно Борис Христов бе един от първооткривателите на Ибряма. Сред великолепната пустош на Родопите поетът е превърнал стара плевня в художествена галерия. Той и съпругата му, талантливата художничка Дарина Христова, посрещат приятели и гости, жадни за отдих след лудото препускане през бита. Няма турист, изкатерил планинската серпентина, който да не е прекрачил прага на уникалното ателие. То сякаш е кацнало на баира, а от едната стена - цялата от стъкло, се разкрива неописуема гледка към Пирин. Платна и дървопластики на известни български художници красят пространството. Звучи джаз.

Там авторът на стихосбирките "Вечерен тромпет" и "Честен кръст", на романа "Бащата на яйцето", на повестите "Смъртни петна", "Сляпото куче" и "Долината на обувките" се е скрил от хорската суета. Работи, пише - вече близо 20 години. "Живеем трудно, но красиво. А по-добре трудно, но красиво, отколкото трудно, но грозно. Радвам се на обикновените човешки неща, на дребните житейски радости. Изгревът и залезът ме правят щастлив, а не правителствени награди", е споделената истина на майстора на картини от думи. Изрече я преди четири години, когато от медиите научи, че искат да му връчат орден "Свети свети Кирил и Методий" . Отказа го.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай