В Слънчев бряг искат туристическа полиция

Курортите настояват за автономия, пътища и ресорно министерство

В Слънчев бряг искат туристическа полиция | StandartNews.com

Хотелиерите да наемат по-лесно персонал от чужбина, предлага Елена Иванова

В навечерието на парламентарните избори страната ни е на прага на ново управление и възможности за промяна. "Стандарт", заедно с БАН, организира четири SOS дебата за това в каква посока трябва да поеме страната ни в областта на енергетиката, образованието, здравеопазването и туризма. На 29 септември експерти и политици ще дискутират възможностите за развитие на туризма и идеите как държавата да стимулира бранша, който носи близо 15% от БВП на България. "Стандарт" потърси мнението им по най-парливите теми за отрасъла. Днес ви представяме позицията на водещи инвеститори и експерти в туризма. Мненията на политиците очаквайте в понеделник.

Бургас. Българските курорти да станат самостоятелни административни единици, да има Министерство на туризма и курортна полиция. Това са само малка част от исканията на туристическия бизнес в България. Другият приоритет, според хотелиерите и ресторантьорите от Южното Черноморие, е изграждане на 4-лентов път от Бургас до Слънчев бряг. "Недопустимо е туристите да пътуват с автомобил от София до Бургас за 3 ч. А след това да пълзят още 2,5 ч до курорта", категоричен е хотелиерът Венелин Ташев. Той и колегите му настояват и за туристическа полиция към РПУ-Несебър.

"Престъпността в курорта е голям проблем, командированите през лятото униформени не са достатъчни, за да се справят със спецификата на престъпността", коментира шефката на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Елена Иванова. В дългия списък с искания, издигнати от хотелиерите, са облекчен визов режим за руснаците, които почиват у нас.

"Имаме сериозен проблем и с намирането на обучен персонал. Голяма част от завършилите образование със специалности, насочени към туризма, предпочитат да работят в чужбина или отказват да работят сезонно. Необходима е намесата на държавата, защото не може да се прави туризъм с неквалифицирани кадри. Може например да се въведе облекчен режим за работа на хора от съседни държави", коментира още Иванова.

В Слънчев бряг от години стои нерешен проблемът и с отводнителната система. Канализацията в курорта прелива при всеки проливен дъжд и улиците са превръщат в реки.

Дълбоко замразен е и проблемът с кичозните сергии и павилиони, накацали шосета и тротоари. Хотелиерите се борят да бъде сложен завинаги край на незаконните временни обекти в Слънчев бряг.

Хората от бранша признават, че има още много неуредици, които нарушават комфорта на почиващите. На първо място, това е шумът от откритите заведения. Според хотелиерите е крайно време музикалният терор да спре - децибелите да се поставят под контрол и да бъдат ограничени.

"Необходимо е да бъде решен и въпросът с адресната регистрация на постоянно живеещите в комплекса. Да има ясни правила за организацията на движението и транспортната схема през летния сезон в Слънчев бряг, които да не затрудняват работата на хотелиерите и търговците. Много важно е да се търсят възможности и начини за облекчаване на данъчните и осигурителни тежести в туристическия сектор. Проблемите са много и са трупани с години. Без да бъдат разрешени, не можем да очакваме вдигане на качеството на туристическия продукт. А това може да се случи само ако бъде създадено ресорно министерство", подчертава Иванова.

БЛИЦ

25 г. вода газим,
а жадни ходим

Важно е да се наложим като 4-сезонна дестинация

Стефан Шарлопов,
председател на Българския съюз
по балнеология и спа (БСБСПА),
собственик на веригата "Шарлопов хотелс"

- Г-н Шарлопов, трябва ли туризмът да има свое министерство в новия кабинет?

- От 7 г., в които съм председател на БСБСПА, настояваме за Министерство на туризма. И това не е каприз. Не може бранш, който генерира над 14% от БВП, да няма собствено ведомство.

- Колко средства трябва да се отделят за национална реклама на България като туристическа дестинация и как да се разпределят?

- За да има ефективна реклама, на първо място трябва да имаме ясна концепция за националния туристически продукт. Много пъти назад в годините сме настоявали за това тя да е подчинена на усилията ни да превърнем България в 4-сезонна дестинация. Без естествено да отричаме летния и зимен туризъм, които имат още скрити резерви, но вече са постигнали определено ниво на развитие. Имаме потенциал да развиваме спа и балнеотуризъм, културен, религиозен, етнографски, винен и какъв ли още не, но трябва те да станат част от цялостна картина на страната ни като 4-сезонна дестинация. И някой да подреди мозайката. Защото именно това е нашата специфика, която ни отличава от съседите ни. Трябва ни и обща, разпознаваема визия на националния щанд по време на изложения. Но на първо място трябва да е ясно в какво се целим. Защо, след като у нас идват 6 млн. чужденци годишно, да не положим усилия да станат 12 млн.? Но не пияници, падащи от балконите, а хора, които да знаят, че България е сред най-древните страни в Европа и искат да видят следите, оставени от тракийската, римската и гръцката цивилизация.

- На кои сектори и продукти в туризма трябва да заложим?

- България е втора в света по количество на минерални извори след Исландия. Защо още не сме се възползвали от това? Имаме и чудесен климат, с ясно изразени сезони. Зони като Сандански, където климатът и водата са сред най-добрите в света за лечение на заболявания на дихателните пътища. Вече 25 г. вода газим и жадни ходим. Ако държавата реши да инвестира в културен туризъм или балнео и спа, трябва да се заеме с инфраструктурата до тези места, да направи, ако щете, и указателните табели.

- Какви законови промени са нужни в сектора?

- Добър или лош, имаме приет Закон за туризма. Но той не действа, защото 1,5 г. се бавят наредбите към него. И те трябва много спешно да станат факт, за да заработи законът. В момента в туризма има и сив сектор и държавата трябва да се погрижи за контрола. Защото не е луд този, който яде зелника, а онзи, който му го дава. Ако държавата отделя 1% от оборота в туризма за национална реклама, браншът ще започне да изсветлява. В момента имаме и проблем с апартхотелите, които са сурогатно понятие, на ръба на закона. Към тях няма законови изисквания като към хотелите и така успяват да правят дъмпинг на реалните инвеститори, чийто бизнес е изцяло на светло.

- Как държавата и бизнесът могат да си сътрудничат?

- Какво направиха досега съвместните съвети по туризъм? Нужни са не съвещания, а политическа воля, за да се превърне България в 4-сезонна дестинация. През последните десетилетия се борим с всякакви правителства и се радвам, че партиите узряха за идеята да разделят на три мегаминистерството на икономиката и енергетиката. Защото няма жив човек, който да умее да ръководи успешно едновременно всички тези браншове.

Ботев: Бъдещето зависи от магистрали, летища и сигурност

Бъдещето на туристическия бизнес у нас и в световен мащаб ще се определя от три основни направления - магистрали, авиопревози и сигурност. Това е станало ясно след срещата на всички министри на туризма от страните, участващи в престижното международно специализирано изложени Top Resa в Париж. И

зграждането на магистрали е изключително важно, за да осигури лесен и комфортен достъп до различните дестинации. Модерните шосета са една от причините за увеличаване броя на туристите, както и за намаляване на разходите за бизнеса заради по-кратките срокове за пренос на стоки и услуги, обясни ресорният зам.-министър Бранимир Ботев. Специален акцент по време на разговора е бил поставен върху ролята на летищата и авиопревозвачите за развитие на туризма. Според прогнозите все повече ще се увеличава ролята на нискобюджетните авиокомпании, а качеството на продукта ще се повишава. Летищата и новите терминали са първата врата към една държава, а "няма втора възможност за първо впечатление", категоричен бе зам.-министърът на икономиката. Сигурността е третото предизвикателство, което се превръща в глобален фактор за туризма, обясни след срещата в Париж Ботев. Министрите са се обединили около мнението, че всички трябва да положат максимални усилия за превенция на радикалния фундаментализъм.

Анализът на глобалната индустрия и тенденциите в световния туризъм е задължителна, за да може страната ни да вземе нужните мерки и ясно да се ориентира към ускорено изграждане на магистрали и пътища, допълни Ботев. Строежът на магистрала "Черно море", която да свързва Бургас и Варна, ще направи по-лесен достъпа на съседите ни от Македония и Сърбия до всички наши курорти. Както и Северното Черноморие - за българските туристи. В същото време посетителите от Румъния, Украйна и Русия от Варна ще имат по-лесен достъп до знакови туристически атракции като Рилския манастир, спа курорти като Сандански и зимните ни курорти, допълни Ботев. Завършването на магистрала "Марица" пък ще направи изключително лесен и атрактивен достъпът на 18-милионен Истанбул до туристическите атракции на България. Само за 2,5 часа ще се стига до Пловдив и до най-близкия до южните ни съседи зимен курорт - Пампорово, обясни зам.-министърът. Ще се улеснят и туристите към Розовата долина и спа хотелите в Хисар, Старосел, Павел баня и до артефактите и атракциите от тракийското ни наследство, допълни Ботев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай