Улесняват вдигането на нови ски лифтове

Улесняват вдигането на нови ски лифтове | StandartNews.com

Изграждането на ски лифтове и съоръжения ще се улесни със законодателни промени, подготвяни от Министерството на туризма. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова след среща с представители на зимните курорти, концесионерите на лифтове и местните власти, в която участва и съветникът на министъра в областта на зимния туризъм Марк Жирардели.

Предвижда се да се променят текстове в законите за туризма, за устройството на територията, за собствеността и ползването на земеделските земи и за горите. Предложенията за промени се очаква да са готови до месец.

Според министър Ангелкова изминалият зимен сезон е бил повече от успешен, като 1,2 млн. чуждестранни туристи са посетили зимните ни курорти. Това е ръст от 8,2% спрямо миналата година. За периода декември 2014-февруари 2015 г. приходите от международен туризъм по данни на БНБ са над 640 млн. лв., което е ръст с 6%. "Добрата изненада са турските туристи, които бележат близо 30% ръст. Принос за това имат облекчените процедури за издаване на визи за турските граждани, които въведохме преди началото на сезона", каза Ангелкова. Според нея това дава основание облекченията да се прилагат целогодишно, а не само за зимата. Отчетено е и 20% увеличение на туристите от Италия, 10% - от Германия, 8% - от Австрия, 6% - от Гърция. Нарастват посещенията в зимните ни курорти и от другите ни съседни страни.

От бранша посочват пътната инфраструктура като един от проблемите за развитие на зимния туризъм. Министерството е поело ангажимент пред курорта Боровец да се предприемат действия за увеличаване на мощностите на електропреносната мрежа. Браншът и държавата са се обединили и около необходимостта от обща стратегия по отношение на маркетинга. В тази връзка министърът съобщи, че в края на юни на заседанието на Националния съвет по туризъм ще бъде приета националната програма за реклама за 2016 г.

България отваря в Токио туристически център

България ще има информационен туристически център в столицата на Япония - Токио. Споразумение за откриване на центъра подписаха министърът на туризма Николина Ангелкова и президентът и представителен директор на Бизнес Асоциация Япония и Югоизточна Европа (БАЯЮИЕ) Кихачиро Нишиура. Откриването и обезпечаването на информационния туристически център в Токио няма да породят финансови ангажименти за България. Разходите ще бъдат поети от БАЯЮИЕ, като Министерството на туризма поема ангажимента да предоставя рекламни материали, които да бъдат разпространявани в туристическия център.
През миналата година страната ни е била посетена от над 12 хил. японски граждани, което е ръст от около 7% в сравнение с 2013 г. В Япония се наблюдава засилен интерес към нашата страна, а съществуването на български туристически център в Токио ще подобри информационната обезпеченост, като очакванията са това да доведе и до ръст на посещенията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай