Стоянович помага на древен СПА-град

16 милиона евро по Норвежката програма за кулутурни атракциони

Стоянович помага на древен СПА-град | StandartNews.com

Бургас. Рамо за древен СПА-град дава културният министър Петър Стоянович. Той лично се ангажира с уреждането на собствеността върху земята на легендарните римски терми в Бургас. Това съобщи кметът Димитър Николов при откриването на информационния ден по Норвежката програма, организиран от културното министерство със сътрудничеството на вестник "Стандарт" в морския град.

Общината разработва проект за възстановяване на "Аквакалиде", който ще кандидатства по Норвежката програма. За целта обаче земята под разкопките трябва да е с уредена собственост. "Никой от нас не е доволен от обема пари за култура. Затова всеки лев в повече е инвестиция във възпитанието на поколенията и в българската гордост пред света", каза Стоянович. И подчерта, че Норвежката програма е един от инструментите за това.

16 милиона евро дават следващите три години Норвегия, Исландия и Лихтенщайн по програма БГ08 "Културно наследство и съвременни изкуства". Парите са за възстановяване на културно-исторически обекти и дигитализация на културно наследство. За тях могат да кандидатстват общини, музеи, читалища, библиотеки и други.

"Гарантирам пълна прозрачност при оценяването на проектите", обеща Петър Стоянович. За да се случи това, в оценяването ще участват представители на норвежкото посолство и общественици. До документацията ще имат достъп всички органи на държавата, които искат да се уверят, че шуробаджанащина няма, каза още Стоянович. Той се ангажира Министерството на културата да предоставя всякаква информационна помощ на кандидатите, за да няма смислени проекти, отпаднали по формални причини.

Три часа кметове, експерти от европейските дирекции в общините, представители на музеи и неправителствени организации разпитваха Стефан Георгиев, експерт в министерството на културата, за детайлите, които трябва да знаят при кандидатстване по Норвежката програма. Срокът изтича на 19 май.

От името на фондация "Созопол" проф. Виолета Нешева и Костадинка Пазвантова представиха най-успешния проект по програмата за предишния й период - възстановяването на остров "Свети Иван" край Созопол и възстановяването на южната крепостна стена. В рамките на проекта бе направено най-голямото археологическо откритие за последните години - мощите на св. Йоан Кръстител. Те станаха чудо номер 1 на България в кампанията "Чудесата на България" на вестник "Стандарт" за 2011 година.

Информационният ден съвпадна с изнесеното заседание на Министерски съвет в Бургас, затова областният управител Павел Маринов "прелетя", за да поздрави кмета, министъра и участниците във форума в морското казино. Следващият информационен ден ще бъде в Ловеч.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай