СПА хотел работи тайно като лечебница

СПА хотел работи тайно като лечебница | StandartNews.com

"Пърл лодж" цери болни от рак чужденци, но без да ползва лекари, твърдят местните

Само в рамките на пет дни - между 3 и 8 юни, двама английски граждани починаха в хотели в Родопите. Според полицията 59-годишният Тимоти Джеймс Рупел дошъл със съпругата си и отседнал в хотел "Пърл лодж" в местността Смолянски езера. Намерен е починал по обяд в хотелската стая на 3 юни.

На 8 юни сутринта в хотел "Панорама" в смолянското село Стойките е открито тялото на 62-годишния Стивън Едуард Калиган, пристигнал на почивка в селото с приятел. Аутопсията показа, че Стивън страдал от рак на костите, а Тимоти от тежко онкологично заболяване на белия дроб в напреднала фаза. От прокуратурата в Смолян обявиха, че се води досъдебно производство и по двата случая, но проверките са рутинни, тъй като няма данни за насилствена смърт и евентуално престъпление.

Смъртта на двамата англичани отприщи лавина от твърдения в социалните мрежи, че СПА хотелът "Пърл лодж" се занимава с незаконно лечение на чужденци. Коментарите идват най-вече от хора от Смолян, представящи се за бивши служители в хотела. Те твърдят, че през зимата "Пърл лодж" приема туристи, а през лятото се ползва като медицински център, в който идвали тежко болни пациенти от чужбина.

Всички пристигащи били предимно англичани, страдащи най-често от рак. Нелегалната лечебница съществувала от няколко години, коментират пишещите. Те споменават вече известната в Смолян англичанка Аманда, която била собственичка на хотела и водела болните "летовници". На 10 юни "Стандарт" направи опит да се свърже на място с Аманда Херцог, но охраната на хотела заяви, че тя отсъства и не може да разговаряме с нея, след което затръшна входната врата и я заключи. В задния двор имаше англичани - жена и мъж с нездрав вид, припичащи се на обедното юнско слънце. Те обаче отказаха да споделят дали са собственици на апартаменти в хотела или туристи, нито пък казаха кога са пристигнали.

Разкриващите се неугледен двор, празен басейн, голямо количество бидони от по 1500 л, строителна техника и дори пожарна кола с английски номер, далеч не се връзваха с рекламата за "хотелски рай".

Няколко часа по-късно, след журналистическо запитване в Регионалната здравна инспекция дали имат регистрация за медицинска дейност, екип на РЗИ е направил опит да извърши проверка. Инспекторите обаче също не са били допуснати в обекта. В Комисията за защита на потребителите в София е имало подадени жалби от двама туристи, че условията изобщо не отговарят на рекламата на хотела. Така и не стана ясно дали и как са завършили проверките.
Според бивши служители на хотела, пожелали анонимност, там действително се вършат нерегламентирани медицински дейности.

Лекували основно с разтвор ММС (б.а. - хлорен диоксид), но прилагали и други лечения.
Според тях лечителската дейност е започнала в края на 2012 г. - през лятото за болни, през зимата за туристи.
"Идваха болни, основно от рак, виждал съм хора с прокази и много тежки кожни заболявания по ръцете. Шефовете ми обясняваха, че идват на лечение. Няма медсестри и лекари. Лекуват ги с разни химикали, основно им даваха ММС. Сега, ако съдим по сайта, вече са започнали и с други неща да ги лекуват. Доколкото знам, нямат регистрация за медицински център. Водят се към някаква европейска църква за природен живот. Реално там няма медицински персонал. Правят много трансфери от летището в София. Не плащат данъци. Даже имаха проблеми с данъчните. Голяма част от апартаментите са продадени. Но явно хората, които идват на лечение, не са истинските собственици", разказа мъж, работил в хотела преди време. Според него и тогава били правени проверки, но смята, че са потулени. Той обаче не скри, че някои от случаите завършвали учудващо.

"Виждал съм там да стават и чудеса. Идвали са хора - гледаш го на умиране е, след две седмици си тръгва все едно нищо му няма". Носят се и легенди, че самата Аманда преди 10 години била с тежко онкологично заболяване и след подобно лечение оздравяла и решила да се занимава с тази дейност.

Не е регистриран като здравно заведение

Официална информация за ставащото в хотела не е постъпвала в здравната инспекция до 9 юни, когато отправихме писмено журналистическо запитване. Това стана ясно от думите на д-р Мими Кубатева, шеф на РЗИ - Смолян.
Хотелът е регистриран в РЗИ през август 2010 година като хотел с басейн и СПА. "Това, което е променено, е, че от 2012 г. досега остава да работи само първият етаж като хотел, останалите апартаменти са разпродадени", обясни д-р Кубатева.

Правени са и проверки, последната през януари 2014г., но не са били установявани нарушения. Според инспекцията санитарно-хигиенните изисквания се спазват, басейнът и сауната не са работили. Шефката на РЗИ обясни също, че след журналистическото запитване служители са били на проверка, но хотелът не е работел, а пазачът не пуснал инспекторите вътре.

"При нас няма регистрирано лечебно заведение. Ако се касае за дейност, при която се използва ММС, това се класифицира като "неконвенционален метод за въздействие върху индивидуалното здраве". В тези случаи, според Закона за здравето, лицето, което упражнява тези методи, трябва да се регистрира в РЗИ. Те нямат регистрация и ако описаното в сайта им, който вече е свален, е вярно, това означава, че извършват нелегална дейност", коментира още д-р Кубатева.

Плащат Е 5000 за 21 дни

Хотел "Пърл лодж" имаше два рекламни сайта, в които се посочват трансферите и начините за пътуване до Родопите. Посочва се, че той е реномиран и доказан възстановителен център, а в него работят медицински професионалисти, които успешно лекуват рак и ревматоидни артрити. В рекламата се твърди, че се работи с водещите учени в света. Два часа след появата на журналисти и РЗИ обаче рекламите бяха свалени.

"В нашия център прилагаме напреднали медицински и рехабилитационни процедури. Нашите идеи се базират на европейската директива за трансгранични алтернативни терапии. Според нашите проучвания гражданите на другите страни биха искали да избегнат дългите листи на чакащи, както и използването на медицинско лечение, операции, химиотерапия, радиотерапия и т.н., които могат да наранят тялото... "Пърл лодж" е първият хотел в България, сертифициран от Европейската СПА асоциация, най-големият 4-звезден СПА комплекс в уникален архитектурен стил, построен да помага за възстановяването на хора с различни форми на рак и белодробни заболявания.
Много сме успешни особено при различни форми на рак", пише още в сайта, според който 21-дневният престой е 5 хиляди евро, а всички процедури се заплащат допълнително.

Британецът е бил с тумор на белия дроб

Д-р Тодор Добрев, извършил аутопсията

Англичанинът Стивън Калиган е бил болен от т.нар. мимниеомна болест, доказана скенеграфски и рентгенографски през януари т.г. в пловдивската лаборатория "Русев". Бил е в крайна тежка фаза, от това е починал. През 2010-2011 г. е лежал в смолянската болница, процесът е бил много напреднал.

Тимоти Рупел имал огромен тумор на белия дроб. Четири дни преди да почине, е минал през болницата, направени са му били изследвания.

"Колегите са се чудели как е живял, също е бил в напреднал процес, но не е било проблем да пътува от Англия", обобщи патоанатомът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай