Селяни стягат стаи за гости заради уникален скален град

Селяни стягат стаи за гости заради уникален скален град | StandartNews.com

Благоевград. Уникален скален град пълни с туристи симитлийските села Сенокос и Мечкул. И през зимата почти всеки ден пристигат гости в двете населени места, които искат да разгледат чудните скулптури от камък. Затова местните хора запретнаха ръкави и стягат стаи за гости. Защото са необходими поне 2-3 дни, за да се видят всички каменни фигури и останалите забележителности – древни оброчища, водопади, стари параклиси, вековни дървета.

„Не е удобно за туристите да спят на 30-40 км от двете селища и да бият път по няколко пъти дотук. Пък и с този бум на гости някои местни жители вече припечелват добри доходи, тъй като има къде да ги подслонят", обяснява кметският наместник на селата Христо Димитров, който все по-често е в ролята на гид на групите. Десетки мераклии ежедневно вървят с часове из Пирин планина, за да запечатат с камерите и фотоапаратите си скалните образувания.

„Задължително посещаваме братята Кирил и Методий, създатели на азбуката ни. Става въпрос за огромна скална композиция, която е кръстена на тях, тъй като ликовете им сякаш са изваяни в камъните от невидима сила. Огромният скален град пази от зло селата ни", разказва селският управник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай