Руснаци искат чадър и шезлонг към пакета за почивка

Руснаци искат чадър и шезлонг към пакета за почивка | StandartNews.com

34 големи руски туристически компании водени от един от лидерите в бранша ва Русия ICS Travel Grup, представлявана от Валерия Романенкова – директор „Маркетинг и продажби" посетиха Българското Черноморие в рамките на три дни. В Албена те проведоха и дискусия на тема „Перспективи за увеличаване на туристопопока от Русия в България", на която присъства генералният консул на Руската федерация във Върна Сергей Лукянчук, съветника на министъра по туризъм у нас Живко Табаков и търговският директор на „Албена" АД Маргита Тодорова, както и Росица Димитрова, ръководител на „Васси Травъл".

Туристическите компании от цяла Русия поставиха директно искания към българската страна, като споделиха, че сред основните проблеми е факта, че веднъж туриста заплаща почивка, но когато дойде, се оказва, че трябва да плаща допълнително всеки ден по 10 лв. за чадър и още толкова за шезлонг на плажа.

Браншът подчерта, че руските туристи не обичат допълнително да носят пари на плажа, като манталитетът им е да плащат цялата услуга наведнъж и на място само да доплащат за допълнителни екскурзии. В момента според търсенето на руския пазар се оказва, че България се конкурира за туристи от Русия с Кипър, Гърция и Тунис, като основният дял от туристи, които преди са посещавали Турция сега из тъй като там визови формалности практически отсъстват. Следващо място в момента си поделят Гърция и Тунис. Има и голям процент, които почиват в Русия – т.нар. вътрешен туризъм, като основен конкурент на българските курорти е Крим. СПоред Романенкова обаче България печели пред Крим с високото качество на продукта си, добрата храна. В хода на дискусията бе изтъкнато, че макар в Турция и Тунис храната да е повече, то в България тя е европейска и по-близка до руската традиция в храненето, а не на последно място бе посочено, че изборът за хранене на деца е много по-богат. Руските туристи предпочитат олинклузивната форма на отдих, като престоят им е сравнително дълъг, спрямо останалите европейци, затова е важна и анимацията.

Туроператорите посочиха, че трябва да се предлага както детска, така и анимация и забавления за възрастни в хотелите, особено когато времето не е подходящо за плаж. Браншът обърна внимание и на провеждането на екскурзии, като бе изказано предпочитание екскурзоводското обслужване да се подобри, защото в ерата на интернет вече не е актуално изреждането на данни и факти, които всеки може да намери и прочете в глобалната мрежа. Като предложение бе отправено да се помисли за екскурзии и беседи, в които самият гост да участва. Обърнато бе внимание на факта, че в момента вече България иска визите да се плащат само в евро, което според туроператорите може да ги оскъпи вместо поевтини, заради ежедневно променящия се курс на рублата. В заключение Романенкова оцени срещата като изключително полезна като заяви, че трябва да има повече информираност и на руските туристи отново да се напомни за България, макар че сезонът тук е само 3-3.5 месеца, както допълни, че нейната компания планира тази година ръст от 30 на сто руски туристи към България.

Сергей Лукянчук сподели, че като цяло, според него се очаква ръст от 5-10 на сто, но не само на туристи, а изобщо на руски граждани в България. Той заяви още, че вече е спрял процеса на продажба на недвижимост в България от руски граждани и дори вече има обратен процес – отново се търси и купува.
Ръст от около 10 на сто очаква Албена, каза търговският директор Маргита Тодорова. " Заявените чартърни програми бяха намалени. Това, че ще летят от повече региони, за съжаление, не стана факт. Тук са две полярности. На конференцията говорим за настаняване 4 и 5 звезди. Но, големите обеми на пазара идват от настаняване 3 звезди и лагери. Така че, остава да се борим за руския турист. Не бива да смятаме, че, тези, които са ходили в Турция, едва ли не, ще се обърнат и ще изберат България. Тези туристи в по-голямата си степен търсят 4 и 5 звезди настаняване с изисквания към комфорт и т.н.

Естествено, готови да заплатят и по-висока цена. Не бива да се заблуждаваме, че цените, за които говорим в Турция са равни на цените в България. Единствено на дължината на сезона турските ни колеги са в състояние да поддържат екстремно високи цени. Всеки специалист ще види, че настаняване 5 звезди в България е на доста по-изгодна цена от настаняване в 5 звезди в Турция. Имам предвид в нормална ситуация, а не в момента. Тъй като, предвид различните причини, турските хотелиери намалиха цените. Лошото е, че обстановката, пък и други политически причини не позволява на руския поток да се преориентира към тях. Ние сме тези, които трябва, от една страна да информираме достатъчно коректно за всички преимущества, които България и в частност Албена има. Тази информация да стигне, както до партньорите ни туроператори, така и до продавачите, а оттам и до клиентите в Русия" – заяви Тодорова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай