Приключи стачката в Ер Франс

Приключи стачката в Ер Франс | StandartNews.com

Париж. Пилотите на Ер Франс обявиха края на стачката, която продължи 13 дни, предаде АФП, позовавайки се на информация от пилотските синдикати.

Синдикактът обяви, че прекратява продължаващата от две седмици стачка, въпреки че управата не е удовлетворила исканията на профсъюза.

"Днес няма условия за социален диалог. Решихме да поемем отговорностите си, като прекъснем стачното движение", заяви говорителят на синдиката, като обясни, че иска преговорите да продължат в по-ведра атмосфера.

Пилотите не приемаха проекта за нискотарифния филиал на Ер Франс. Преговорите до тази сутрин бяха в задънена улица, а загубите за компанията стават катастрофални.

Ситуацията изглежда безнадеждна за кризата в ЕР Франс: на 13-ия ден от стачката трафикът е още по-засегнат от вчера - отменени са 55% от полетите за деня, а ръководството и синдикатите се обвиняват взаимно за липсата на компромис. Пилотите останаха непреклонни и след поредния призив на премиера Манюел Валс в събота да прекратят протеста.

Вчера френското правителство и ръководството на авиокомпанията отказаха да назначат независим посредник в преговорите с мотива, че вече е имало достатъчно социален диалог. Синдикатите продължават да настояват за единствен договор за условията на работа в ЕР Франс и нискотарифния ѝ филиал "Трансавиа." Стачката, започнала на 15 септември, доведе до отмяната на проекта "Трансавиа Юроп".

Положението е катастрофално за френския въздушен транспорт. Загубите от стачката възлизат на 20 милиона евро на ден и застрашават бъдещето на компанията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай