Празник на сетивата в коледна Виена (галерия)

Празник на сетивата в коледна Виена (галерия) | StandartNews.com

Виена. Коледната магия тотално е завладяла света непосредствено преди празниците. Ароматът на канела, греяно вино, пунш, печени кестени, шоколадови плодове може да накара дори и най-намусения човек да се усмихне, дори и най-големия противник на цялата коледна лудост, да намери нещо положително, и да сгрее душата в зимния студ. Последният месец от годината традиционно е времето на коледните базари, на трескавата подготовка и трепетното очакване на Рождество Христово и семейната трапеза.

А къде приказката е най-вълшебна, украсата най-бляскава и разнообразието на коледни вкусотии най-голямо, ако не в града с най-добър стандарт на живот в Европа - студената, но разтапяща сърцето Виена.

Празничното осветление и декорациите по улиците на града, и то не само в центъра и по пешеходните зони, карат дъха да спре и напомнят на една открита бална зала с впечатляващи светещи полилеи, висящи над централните улици, и безброй пъстроцветни лампички. Виена след залез слънце се превръща в една бляскава Пепеляшка, прилича на декор от приказка, опиянява с багри, светлини, аромати и сякаш дава криле и надежда, че всичко става с една идея по-малко лошо.

Най-големите фенове на Коледната магия - децата, наред с възрастните, които пък често се превръщат в малчугани по празниците, вече са във вихъра на емоцията от предстоящото тържество, защото кое е единственото по-хубаво от самия празник - да, именно подготовката за него, съчетана с обиколките по традиционните коледни базари.

Най-големият коледен базар във Виена се намира на площада пред сградата на кметството (Christkindlmarkt am Rathausplatz) и се е превърнал в символ на града в зимния сезон. Докато децата хапват поредното лакомство - дали печени кестени, коледни сладки или потопени в шоколад плодове, възрастните сгряват ръцете и сърцата си в сладки приказки на по чаша пунш или греяно вино, преди да продължат с предпразничното пазаруване. Един от обичайните подаръци е да поднесеш на любимите хора една от онези грамадни меденки, изрисувани с най-различни празнични пожелания във формата на сърце. Базарът, рай за чревоугодника, предлага и всевъзможни ръчно изработени коледни играчки, сувенири, музикални кутии, преспапиета в духа на празника и още толкова много красота, от която човек се опиянява. Е, не само от красотата де. 

По-малките коледни базари далеч не остават по-назад, те компенсират с чар и уют, а хората намират в тях бягство от рояците туристи, в чиято основна дестинация се превръща големият базар пред кметството. Един от безспорните фаворити е базарът на Шпителберг (Weihnachtsmarkt am Spittelberg), чиито дървени къщички са разположени из малките улички на квартала. Малките базари пък представляват интерес и за любителите на пунша и греяното вино, тъй като предлагат по-специални вкусове, както и за колекционерите на чашите от напитките, които са с различен десен на различните базари.  

Както се разхождаш по виенските улици с усещане, вероятно наподобяващо чувството на Алиса, когато се озовава в Огледалния свят, можеш да попаднеш на концерт на симфоничен оркестър или на улични музиканти, изпълняващи коледни песни и допринасящи за фантастичното настроение, завладяло града на валса. Всеобщото оживление е направо заразяващо и понякога се улавяш как се усмихваш на някой Дядо Коледа в магазин, помахваш на забързаната Снежанка на улицата или пък се изкушаваш да погалиш преобразените в елени конски впрягове на каретите, примамващи туристи от цял свят.

Коледна Виена се превръща в един своеобразен празник на сетивата и всеки, който има възможност, поне веднъж в живота си трябва да си подари това приказно изживяване. А дотогава нека просто се потопим в магичната атмосфера на празника с чаша червено вино в компанията на любимите хора и да сме благодарни за това, което имаме. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай