Пет годишни визи за Русия, Украйна и Турция искат хотелиери

Пет годишни визи за Русия, Украйна и Турция искат хотелиери | StandartNews.com

Добрич. Бизнесът има радикални виждания по отношение на проблема с визите и ще настоява пред външното министерство за да се вслуша в тях, каза председателят на Бългрската хотелска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин, който придружава вицепремиер Даниела Бобева в обиколката и срещите й с туристическия бранш по морето.

„Ние сме готови да поискаме от Брюксел като антикризисна мярка да издаваме 5-годишни визи на туристи от Украйна, Русия и Турция, за да могат да идват в страната ни по 3 пъти в годината – и през зимата в зимните курорти, и през лятото на морето. Има траен интерес от туристи от тези страни и ако това стане, то браншът ще реализира заетост на съществуващата легрова база 40 на сто, при 20 % в момента", каза Рагин.

Той добави, че сериозно ще се настоява за увеличаване на полетите на нискотарифните авиокомпании до България, защото това също е едно от важните условия да бъдем желана дестинация.

„Ние предлагаме пакетите си 30 на сто по-евтино от конкурентите – съседните Балкански държави, но за съжаление транспортът до България е със 70 на сто по-скъп, отколкото до Гърция, Хърватска, Турция именно заради липсата на нискотарифни линии. Това веднага ни изважда извън конкеренция, макар базата ни да е обновена и 80 на сто от тризвездните хотели да отговорят на изискванията на европейските стандарти", заяви още Рагин. Като пример той посочи Македония, която има ръст на туризма от 57 на сто.

Рагин заяви още, че се обсъжда да се заснеме игрален филм с рекламна цел, като добави, че той лично ще проведе разговор с Дейвид Варод – ръководител на „Ню Бояна филм".

„Идеята е на ръководството на Албена, като има интерес от германска телевизия. Ще говоря с Варод, който нееднократно е заявявал, че е готов да помага за рекламата на страната ни, на продукцията да се предостави безвъзмездно декори и техника за заснемане на филма", каза още Рагин. Той добави, че ако се обединият усилия на бизнес, държава и медии то браншът ще привлече много повече туристи в страната ни, като увери, че туризмът работи едва с една трета от капацитета си.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай